Qeveria miratoi borxhin prej 100 milionë euro


100 milionë euro është shuma e marrë borxh nga qeveria shqiptare në treun e brendshëm. Borxhi u mor  në formën e obligacionit, me një jetëgjatësi 2 vjeçare.

Sipas Bankës së Shqipërisë kërkesa fillestare për borxh ishte në vlerën e 120 milionë euro, por interesi i lartë i ofruar nga bankat nxiti qeverinë të pranojë borxhin prej 100 milionë euro.

Gjithsesi, borxh i ri i ka tejkaluar limitet e qeverisë, e cila në kërkesën fillestare thuhej se borxhi do të merrej me një normë interesi apo kupon indikativ jo më shumë se 1.8%, ndërkohë që ka pranuar një normë interesi më të lartë në shifrën e 1.96%.

Në ankand kanë shprehur interes për të marrë pjesë 37 institucione financiare, të licencuara për këtë shërbim, ndërsa u pranuan vetëm 32 kërkesa.

Vendimi për të marrë një hua të brendshme në euro ka pasur kryesisht qëllim të shfrytëzojë likuiditetin e lirë që disponon tregu financiar dhe kryesisht ai bankar në monedhën europiane.

Edhe pse borxhi tashmë është miratuar ende nuk është saktësuar se cili do të jetë destinancioni i këtij borxhi.

Obligacionet janë instrumente financiare afatmesëm dhe afatgjatë me maturitet 2, 3, 5, 7 dhe 10-vjeçare, ato emetohen me kupon fiks pra normë fikse interesi dhe paguhet çdo 6 muaj gjatë kohëzgjatjes së instrumentit.

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale