Përfundon TAP. Shqipëria ende e papërgatitur për të shfrytëzuar investimin

TAP

Ka përmbyllur punimet një prej investimeve më të rëndësishme në Shqipëiri, i cili shtrihet gjithashtu në disa shtete. Gazsjellësi TAP/Trans Adriatic Pipeline ka mbaruar investimin prej mbi 40 miliardë dollarësh. Konfindustria e vlerëson këtë si një arritje për Shqipërinë, duke e cilësuar si një çast historik të shumëpritur për sigurinë  energjitike, ekonominë  kombëtare dhe rritjen e rëndësisë strategjike të  Shqipërisë.

Investimet e TAP prej disa vitesh rresht kanë zënë  peshën kryesore të  investimeve të huaja në  Shqipëri. Konfindustria vlerëson si

Gazsjellësi TAP do të jetë ndër rrjetet më të rëndësishme të furnizimit energjitik të shteteve të BE për disa dhjetëvjeçarë dhe Shqipëria bëhet për herë të parë pjesë e rëndësishme e korridoreve dhe rrjeteve strategjike ndërkombëtare. Sipas Konfindustrisë, Shqipëria ka të gjitha mundësitë të shërbejë si pikë qëndrore edhe në projekte të rëndësishme për furnizimin me gaz të Kosovës, Kroacisë, etj.

Lexo: Projekt-buxheti i vitit 2021 ka në fokus rindërtimet dhe investimet publike

Konfindustria vlerëson se, “përfitimet ekonomike të vendit nga prania e gazit natyror nuk duhet të  kufizohen vetëm në të ardhurat nga tranziti. Por, para së gjithash nga përdorimi i tij si lëndë e parë energjitike me çmim të ulët për industrinë, bizneset dhe qytetarët. Sigurimi i gazit natyror në sasi dhe me çmim të ulët bën të mundur lindjen e një numri të madh biznesesh të  reja, rritjen e konkurueshmërisë së prodhimeve dhe shërbimeve vendore, përmirësimin e mjedisit dhe tërheqjen e investimeve të  huaja, krijimin e vendeve të punës, etj.” Konfindustria kujton se Shqipëria ka ndër kostot më të larta të karburantit dhe energjisë elektrike në Europë dhe Rajon.

Por, Shqipëria është e papërgatitur për të përfituar shpejt nga prania e gazit natyror me çmim të ulët dhe sasi të siguruar nga TAP. Sot mungon krejtësisht infrastruktura e domosdoshme për përdorimin dhe shfrytëzimin e gazit natyror në ekonominë kombëtare.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale