Nga 1 marsi Shqipëria rrit rrogat dhe pensionet


100 milionë dollarë është buxheti që i është rezervuar rritjes së pagave për punonjësit në administratën shtetërore dhe të pensionistëve përgjatë vitit të ardhshëm. Bëhet fjalë për mësuesit, policët, mjekët, infermierët, ushtarakët, pensionistët dhe punonjësit e tjerë në shtet, rroga e të cilëve do të rritet nga 1 marsi i vitit të ardhshëm.

Në komunikimin javor me qytetarët përmes rrjetit social Facebook, kryeministri Edi Rama, tha se kjo është shuma më e madhe që i rezervohet familjeve të punonjësve të shtetit dhe pensionistëve.

Rama tha se rroga minimale do të rritet me rreth 35 %, duke u bërë më e lartë se në Kosovë, Malin e Zi dhe Serbi dhe fare pak më e vogël se në Maqedoni. Pavarësisht rritjes, rroga mesatare do të ketë sërish taksën më të ulët mbi pagën në të gjithë rajonin – theksoi Rama.

Ndërsa rroga mesatare – sqaroi ai – do të bëhet më e lartë se në Kosovë dhe Serbi dhe do të jetë më afër mesatares në Maqedoni.

Kreu i qeverisë solli në vëmendje se qeveria e mëparshme në 8 vjet ndau nga buxheti i shtetit për rroga dhe pensione 124 milionë dollarë. “Duke llogaritur dhe 100.4 që janë ndarë në këta tre vjet nga ulja e taksës mbi rrogë plus 40 milionë dollarë nga i njëjti mekanizëm i uljes së taksës vitin e ardhshëm, arrijmë që falë kësaj faze të parë të reformave spostojmë në buxhetet familjare të punonjësve dhe pensionistëve 240.4 milionë $ brenda një mandati të vetëm”, tha Rama.

Rama tha se ulja e taksës mbi rrogën ndau nga buxheti dhe 300 milionë dollarë për buxhetet familjare të punonjësve të sektorit privat, duke bërë që kontributi total gjatë mandatit për rritjen e pagave në shtet, privat dhe pensionistët, arrin në 540 milionë dollarë.

“Duhet kohë dhe durim shembullor për t’i çuar përpara këto reforma dhe për të marrë rezultate ende shumë më të prekshme. Mos të presim më shumë për të ndarë të ardhurat buxhetore frytet e para të reformave me të gjithë ata që i garantojnë reformat me punën dhe sakrificat e tyre në shërbim të tyre. Rritje të ndjeshme të rrogave të gjitha familjeve të atyre që punojnë për shtetin që duam të bëjmë, roli i tyre është i pazëvendësueshëm për t’i çuar para. Familjet e tyre meritojnë të marrin shpërblim domethënës”, – shtoi më tej kreu i qeverisë.

 

Burimi: gazetaexpress.com

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale