Konfliktet në arbitrazh, qeveria prek fondin rezervë të buxhetit
Përditësuar së fundmi: 13/06/2018

Konfliktet në arbitrazh, qeveria prek fondin rezervë të buxhetit

Share
nga Albana Mucaj
Qer 13, 2018

Konfliktet e qeverisë shqiptare me kompani ndërkombëtare që kanë punuar në vendin tonë po u kushtojnë taksapaguesve gjithnjë e më shumë.

Një vendim i fundit i Këshillit të Ministriva heq nga fondi rezervë i buxhetit të shtetit rreth 3 milionë euro. Kjo shumë do të shkojë për shpenzimet e konsulencës juridikë në Arbitrazhin Ndërkombëtar.

Vendimi parashikon një vlerë mbi 516 mijë euro dhe gati 100 mijë paund, për kryerjen e pagesave të faturave të firmës avokatore “Gowling WLG” në çështjen e Arbitrazhit Ndërkombëtar. Çështja është ngritur kundër Republikës së Shqipërisë nga “Albaniabeg Ambient, sh.p.k”., “M.Angelo Novelli” dhe “Costruzioni S.R.L.”.

Një fond prej një milion euro parashikohet gjithashtu për konsulencën në çështjen e Arbitrazhit Ndërkombëtar “ICSID case no.ARB/17/6” me palë “Anglo-Adriatic Group Limited” kundër Republikës së Shqipërisë;

Një shtesë fondi prej gjashtëqind mijë euro shkon sërish për “Gowling WLG”, në këtë rast për asistencë juridike kundër një kompanie në fushën e energjisë.  Firma avokatore paguhet në këtë rast nga Republikës së Shqipërisë në çështjen e Arbitrazhit Ndërkombëtar “ICC kundër Hydro S.R.L.”.

Vendimi parashikon që, detyrimet e mësipërme të përballohet nga fondi rezervë i buxhetit të shtetit.

Fondi rezervë i buxhetit përdoret zakonisht për raste emergjence, për të përballuar situata si dëmet nga përmbytjet, ndonjë zjarr i mundshëm, apo thatësira.