Shkencëtarët e Air Protein janë duke shfrytëzuar teknologjinë e vjetër të NASA-s me dekada për të tërhequr molekulat nga atmosfera dhe për të krijuar një hamburger për ju, burimi i parë i proteinave pa karbon në planet.
Air Protein është përzgjedhur si biznesi më i mirë i vitit 2021 në Inc. Inc njeh kompanitë që kanë pasur një ndikim superlativ në industritë e tyre, komunitetet e tyre, mjedisin dhe shoqërinë në tërësi.
CO2 në atmosferën e tokës është në përqëndrimin e tij më të lartë në 3.6 milionë vjet, sipas Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike. Megjithëse industria e transportit (d.m.th., makinat, kamionët, trenat, varkat dhe aeroplanët) shpesh fajësohet si fajtori kryesor, shumë nuk janë të vetëdijshëm se kontribuuesi i dytë më i madh është bujqësia – që përbën mbi 24% të emetimeve të gazeve serrë dhe rivalizimi i të gjitha mënyrave të transportit me djegie fosile të kombinuara.
Ne njerëzit po luftojmë me kaosin klimatik, ndërsa na mbaron toka bujqësore. Edhe nëse bujqësia tradicionale nuk do të ishte aq problematike për mjedisin, ka një çështje tjetër të afërt që nuk mund ta zgjidhë: si të ushqehen 10 miliardë njerëz që pritet të banojnë në planet deri në vitin 2050, të cilën Departamenti i Kombeve të Bashkuara për Çështjet Ekonomike dhe Sociale e vlerëson do të kërkonte një rritje prej 70% në prodhimin e ushqimit sipas metodave aktuale.
Lexoni: Ndryshimet klimatike po ndikojnë edhe për supermarketin
Por, çka nëse në vend që të përdorim tokën dhe kafshët për të ushqyer njerëzimin, ne mund të nxjerrim një zgjidhje nga ajri? Kjo është ajo që po bën Air Protein, një kompani ushqimore në Pleasanton, Kaliforni. Duke përdorur teknologjinë e NASA-s që daton më shumë se gjysmë shekulli, Lisa Dyson, së bashku me kolegun e tij shkencëtar John Reed, gjetën një mënyrë për të rrahur elementët e marrë nga ajri me kultura të gjalla për të prodhuar proteina që kombinohen me përbërës të kuzhinës për të prodhuar një “një alternativë mishi që nuk kërkon një kompromis mes shijes, të ushqyerit dhe kërcënimit klimatik.” Me sa duket, lufta kundër ndryshimeve klimatike mund të duket dhe të shijojë si pulë.
Themeluesit paraqitën patentën e tyre të parë për transmetimin e karbonit në 2007 dhe produkti u lançua më në fund në 2019 pas provës së konceptit. Është zyrtarisht burimi i parë i proteinave me karbon-negativ dhe pozitiv ndaj tokës. “Ne përdorim burime minimale dhe në mënyrë eksponenciale minimale,” thotë Dyson. “Në fakt do të duhej një fermë me madhësinë e Teksasit për të prodhuar të njëjtën sasi proteinash që ne mund të prodhojmë në një fermë ajrore me madhësinë e Disney World.”
Investitorët e mëdhenj po vënë bast gjithashtu për procesin e ri. Kompania mbylli një raund prej 32 milionë dollarësh të Serisë A në janar 2021, të cilin kompania shpreson ta përdorë për komercializimin e teknologjisë në mënyrë që të jetë në gjendje të shkallëzohet në prodhim në shkallë të gjerë”. Unë e shoh Air Protein si ndikim në të ardhmen e mishit duke krijuar krejtësisht mënyra të reja për të bërë mish”, thotë Dyson. “Shpresoj që të frymëzojë novatorët e së nesërmes duke i bërë të ditur se ne mund të zgjidhim problemet e ndryshimit të klimës dhe shpyllëzimit, ne vetëm duhet të fokusojmë energjitë tona në gjetjen e atyre zgjidhjeve.”
/inc
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.