Ja cila është idea futuriste e këtij startup-i për të luftuar ndryshimet klimatike - Business Magazine Albania

Ja cila është idea futuriste e këtij startup-i për të luftuar ndryshimet klimatike

startup

Shkencëtarët e Air Protein janë duke shfrytëzuar teknologjinë e vjetër të NASA-s me dekada për të tërhequr molekulat nga atmosfera dhe për të krijuar një hamburger për ju, burimi i parë i proteinave pa karbon në planet.

Air Protein është përzgjedhur si biznesi më i mirë i vitit 2021 në Inc. Inc njeh kompanitë që kanë pasur një ndikim superlativ në industritë e tyre, komunitetet e tyre, mjedisin dhe shoqërinë në tërësi.

CO2 në atmosferën e tokës është në përqëndrimin e tij më të lartë në 3.6 milionë vjet, sipas Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike. Megjithëse industria e transportit (d.m.th., makinat, kamionët, trenat, varkat dhe aeroplanët) shpesh fajësohet si fajtori kryesor, shumë nuk janë të vetëdijshëm se kontribuuesi i dytë më i madh është bujqësia – që përbën mbi 24% të emetimeve të gazeve serrë dhe rivalizimi i të gjitha mënyrave të transportit me djegie fosile të kombinuara.

Ne njerëzit po luftojmë me kaosin klimatik, ndërsa na mbaron toka bujqësore. Edhe nëse bujqësia tradicionale nuk do të ishte aq problematike për mjedisin, ka një çështje tjetër të afërt që nuk mund ta zgjidhë: si të ushqehen 10 miliardë njerëz që pritet të banojnë në planet deri në vitin 2050, të cilën Departamenti i Kombeve të Bashkuara për Çështjet Ekonomike dhe Sociale e vlerëson do të kërkonte një rritje prej 70% në prodhimin e ushqimit sipas metodave aktuale.

Lexoni: Ndryshimet klimatike po ndikojnë edhe për supermarketin

Por, çka nëse në vend që të përdorim tokën dhe kafshët për të ushqyer njerëzimin, ne mund të nxjerrim një zgjidhje nga ajri? Kjo është ajo që po bën Air Protein, një kompani ushqimore në Pleasanton, Kaliforni. Duke përdorur teknologjinë e NASA-s që daton më shumë se gjysmë shekulli, Lisa Dyson, së bashku me kolegun e tij shkencëtar John Reed, gjetën një mënyrë për të rrahur elementët e marrë nga ajri me kultura të gjalla për të prodhuar proteina që kombinohen me përbërës të kuzhinës për të prodhuar një “një alternativë mishi që nuk kërkon një kompromis mes shijes, të ushqyerit dhe kërcënimit klimatik.” Me sa duket, lufta kundër ndryshimeve klimatike mund të duket dhe të shijojë si pulë.

Themeluesit paraqitën patentën e tyre të parë për transmetimin e karbonit në 2007 dhe produkti u lançua më në fund në 2019 pas provës së konceptit. Është zyrtarisht burimi i parë i proteinave me karbon-negativ dhe pozitiv ndaj tokës. “Ne përdorim burime minimale dhe  në mënyrë eksponenciale minimale,” thotë Dyson. “Në fakt do të duhej një fermë me madhësinë e Teksasit për të prodhuar të njëjtën sasi proteinash që ne mund të prodhojmë në një fermë ajrore me madhësinë e Disney World.”

Investitorët e mëdhenj po vënë bast gjithashtu për procesin e ri. Kompania mbylli një raund prej 32 milionë dollarësh të Serisë A në janar 2021, të cilin kompania shpreson ta përdorë për komercializimin e teknologjisë në mënyrë që të jetë në gjendje të shkallëzohet në prodhim në shkallë të gjerë”. Unë e shoh Air Protein si ndikim në të ardhmen e mishit duke krijuar krejtësisht mënyra të reja për të bërë mish”, thotë Dyson. “Shpresoj që të frymëzojë novatorët e së nesërmes duke i bërë të ditur se ne mund të zgjidhim problemet e ndryshimit të klimës dhe shpyllëzimit, ne vetëm duhet të fokusojmë energjitë tona në gjetjen e atyre zgjidhjeve.”

/inc

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0