ILO: Shqipëria e drejtë në pagat mes meshkujve dhe femrave


Shqipëria është ndër vendet me paga më të ulëta në Europë. Për më tepër, vitet e fundit, studimet tregojnë se paga reale është në ulje. Megjithatë, Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO), vëren se Shqipëria është mes vendeve me më shumë barazi gjinore në paga.

Hendeku gjinor në paga në Shqipëri 5.4% kur mesatarja globale është 18.4%. Vlerësimi bëhet në bazë të pagës për orë.

Belgjika kryeson për barazinë gjinore në të ardhura.

Edhe për treguesin tjetër, GINI, atë të barasizë apo hendekut të të ardhurave mes punonjësve në tërësi, vendi ynë renditet në pozicion të mirë. Koeficienti në këtë rast është 32. Megjithatë, kjo e renditur mes vendeve me të ardhura mesatare.

Vendet me të ardhura të larta, kanë një hendek më të ngushtuar  (26.1) ne barazinë e të ardhurave mes punonjësve në tërësi.

Raporti i ILO

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale