Hapet java e parasë, për edukimin financiar të të rinjve
Përditësuar së fundmi: 12/03/2018

Hapet java e parasë, për edukimin financiar të të rinjve

Share
nga Albana Mucaj
Mar 12, 2018

 

Banka e Shqipërisë ka çelur Javën e Parasë, ku pritet të zhvillohen një sërë aktivitetesh në fushën e edukimit financiar të të rinjve.

Në fjalën e hapjes, Guvernatori Gent Sejko tha se misioni i Javës së Parasë, është ndërgjegjësimi i brezit të ri për të qenë qytetarë të ardhshëm të përgjegjshëm dhe të aftë financiarisht.

Këtë vit ndërgjegjësimi zhvillohet me moton “Paraja: Ç’të mbjellësh, do të korrësh“, një moto që thekson rëndësinë e çështjeve që lidhen me paranë. Guvernatori Sejko shtoi se përtej mesazhit që banka dëshiron të përçojë, vlerëson frymëzimin, origjinalitetin dhe të menduarit aktiv, si mënyra më efektive për përthithjen e kësaj teme sa komplekse, aq edhe të prekshme.

Sipas Sejkos, “përmes aktiviteteve që do të organizohen gjatë kësaj jave, Banka e Shqipërisë kërkon të tërheqë vëmendjen e të rinjve dhe fëmijëve mbi domethënien e financave personale dhe ndikimin e vendimeve të arsyetuara në suksesin personal të gjithsecilit e të shoqërisë si një e tërë”.

Për javën e parasë, BSH dhe Shoqata e Bankave zhvillojnë tre konkurse me fëmijët e të rinjtë.

Konkursi i parë ishte “Paraja: Ç’të mbjellësh, do të korrësh!” në të cilën morën pjesë nxënësit e klasave VI të shkollave 9-vjeçare, me projekte kreative, si vizatim, punë dore, të cilat përcjellin qartë konceptin e tyre të administrimit të parasë. Në këtë konkurs u paraqitën për konkurrim rreth 70 projekte dhe morën pjesë 144 nxënës të 21 shkollave 9-vjeçare.

Konkursi i dytë i organizuar është ai i videos më të mirë. Konkursi ftoi nxënësit gjimnazistë të përcillnin me origjinalitet mesazhet e tyre për temën “Paraja: Ç’të mbjellësh, do të korrësh!” përmes një videoje prej jo më të gjatë se 2 min. Videoja mund të ishte produkt i punës individuale ose në grup. Gjithsej në konkurs u paraqitën 24 video, të realizuara nga 40 nxënës të 14 shkollave të mesme të vendit, prej të cilave u shpallën 3 fitues.

Konkursi i tretë i organizuar është ai i esesë më të mirë me temë “A përbën rrezik përdorimi i euros në transaksionet tregtare në Shqipëri?”. Studentët u ftuan të realizonin ese argumentuese jo më të gjata se 1500 fjalë, duke përmbushur kriteret e shkrimit akademik.