Gjysma e investimeve për rindëritmin do të merret borxh. 200 mln dollarë investime


Në diskutimin e  buxhetit të shtetit për vitin e ardhshëm, qeveria shqiptare ka bërë ndryshime për t’iu përgjigjur dëmeve ekonomike të shkaktuara nga tërmeti.

Në projektbuxhetin e vitit 2020 janë parashikuar 200 milionë dollarë investime për ndërtimin e banesave dhe veprave publike të dëmtuara nga tërmeti i Nëntorit.

Që në mbledhjen e parë të jashtëzakonshme pas tërmetit, qeveria theksoi se një pjesë e financimit të nevojshëm do të sigurohet përmes borxhit. Ndaj, në buxhet nuk preken shpenzime apo investime të parashikuara.

Gjysmën e shumës së investimeve për ndërtime (100 milionë dollarë) qeveria parashikon ta sigurojë nga borxhi shtesë, i cili kalon nga 290 milionë dollarë në 390 milionë dollarë.

Pjesa tjetër e fondit të nevojshëm parashikohet të sigurohet nga donacionet.

Kreu i Komitetit të Menaxhimit të Fondeve Arben Ahmetaj, ka theksuar se nuk do të ketë rritje taksash, ndërkohë që deri në prag të Krishtlindjeve do të hiqen të gjitha inertet në zonat e dëmtuara. Në një vit, sipas tij, do të jenë ndërtuar banesat për rreth 80% të përsonave të pastrehë.

 

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale