Fjalimet më të mëdha motivuese ndër shekuj

Fjalimet më të mëdha motivuese ndër shekuj


Të dilni dhe të mbani një fjalim nuk ju bën një folës motivues. Ju mund të keni gjithçka në dorën tuaj, fuqinë e fjalës, fjalorit, përmbajtjes, etj. Por nëse nuk mund të zgjidhni fjalimin e duhur motivues atëherë nuk do të mund të prekni asnjë me fjalët tuaj dhe në këtë mënyrë ju do të dështoni si folës motivues.

Fjalimi motivues është një aftësi që vetëm njerëzit e përkushtuar mund ta zhvillojnë më mirë se të tjerët. Në kohët e lashta, fjalimet kanë luajtur një rol të rëndësishëm në fitimin e masës dhe me fjalët e duhura, në rendin e duhur dhe me tonin e duhur, ju mund të ktheni mijëra apo edhe miliona njerëz në anën tuaj.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 79 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

Kërkohet kujdes për të trajtuar çdo temë në publik dhe për t’u siguruar që njerëzit po të ndjekin ty. BusinessMag në këtë artikulli, do ju sjellë 30 fjalimet më të mëdha motivuese të të gjitha kohërave dhe ndikimin që këto fjalime krijuan me fjalën e tyre.

“Filipi i tretë” nga Demosthenes

Demosthenes ishte një burrë shteti dhe një folës, i cili mbajti fjalimin e tij të parë motivues si një përgjigje ndaj pushtimit të Filipit II të maqedonasve. Ky fjalim motivues u mbajt rreth 300 vjet Para Krishtit në Athinë, Greqi. Demosthenes e adhuronte qytetin e provincës së Athinës dhe ishte gati të motivonte shokët e tij athinas për të luftuar kundër pushtimeve të Filipit II të Maqedonisë. Ky fjalim ishte zëri i inkurajimit dhe njerëzit ishin shumë të motivuar për të mbrojtur burimet dhe qytetin e tyre kundër pushtimit të huaj.

Fjalimi i Aleksandrit të Madh para betejës kundër Mbretit Porus

Kur Aleksandri i Madh marshoi përpara me ushtrinë e tij për të pushtuar Indinë dhe për të zgjeruar perandorinë e tij, ushtria e tij ishte e lodhur për shkak të luftërave të mëparshme. Ata ishin shumë të demoralizuar dhe ishin të sigurtë se do të humbnin luftën kundër mbretit Porus. Por, natën para luftës, Aleksandri i Madh mbajti një fjalim që jo vetëm rriti moralin e tyre, por gjithashtu çoi në fitoren e tyre. Ky fjalim u mbajt pranë lumit Hydaspes (tani i njohur si Jhelum) në 326 Para Krishtit dhe është regjistruar si një nga fjalimet më të fuqishme dhe motivuese të të gjitha kohërave, gjë e cila bëri që njerëzit e Aleksandrit të Madh të luftonin në betejë dhe të fitonin pavarësisht rrethanave që ishin kundër tyre.

Fjalim oratorie nga Perikliu

Perikliu i referuar shpesh si “qytetari i parë i Athinës” doli përpara njerëzve me një fjalim motivues në fund të luftës së famshme Peloponeziane. Fjalimi i tij filloi me lavde për qytetarët e Athinës, lavdërime për paraardhësit e tyre dhe madhështinë e Athinës si qytet. Ky fjalim i motivonte njerëzit që të rindërtonin Athinën si një qytet më të mirë. Fjalimi i tij frymëzoi shumë oratorë si Abraham Lincoln, i cili mbajti një fjalim të ngjashëm të quajtur “Adresa e Gettysburg”.

“Vendimi për të shkuar në Hënë” nga John F. Kennedy

Ky fjalim u mbajt nga presidenti John F. Kennedy më 12 shtator 1962. Ishte fjalimi i vetëm që kishte për qëllim bindjen e amerikanëve për të mbështetur programin Apollo. Sovjetikët kishin shkuar një hap përpara duke nisur njeriun e tyre të parë në Hënë dhe Amerika ishte ende prapa sovjetikëve në këtë drejtim. Teknologjia e hapësirës ka përparuar shumë që nga viti 1961, por këto tema të fjalimit motivues përdoren gjerësisht edhe sot.

“Adresa e Gettysburg” nga Abraham Lincoln

Më 19 nëntor 1863, Abraham Lincoln ngriti zërin e tij në inkurajim për njerëzit e Gettysburg. Ishte një fjalim i shkurtër, i cili zgjati tre minuta, por ishte shumë i frymëzuar nga fjalimi “Funeral Oration” i Perikliut. “Adresa e Gettysburg” është një pjesë retorike e shquar në historinë amerikane. Ajo erdhi pas Betejës së Gettysburg, e cila kishte shkaktuar dëme të mëdha. Fjalimi i Lincoln u dha shpresë të re njerëzve dhe kështu konsiderohet si një nga fjalimet më të mëdha motivuese në botë.

“Unë kam një ëndërr” nga Martin Luther King Jr.

Asgjë nuk mund të jetë më frymëzuese se fjalimi “Unë kam një ëndërr” i mbajtur nga Martin Luther King Jr më 28 gusht 1963. Është një nga më të preferuarat midis të gjitha fjalimeve motivuese. Karizma e fjalimit u përforcua ndërsa Martin Luther mbajti fjalimin që erdhi si rrezja e shpresës për të gjitha mjerimet e qytetarëve afro-amerikanë. Ai dha idenë e ndryshimit që së shpejti do të pasqyronte mendësinë e amerikanëve.

“Predikimi në Mal” nga Jezu Krishti

Një nga fjalimet më me influencë të të gjitha kohërave është Predikimi në Mal nga Jezu Krishti. Më vonë fjalimet u shndërruan në libra dhe shumë fëmijë e lexuan atë për frymëzim dhe një fjalim që preku zemra. Ky fjalim u mbajt në Jeruzalem në vitin 33 Para Krishtit.

“Adresimi i Pearl Harbour për Kombet” nga Franklin Delano Roosevelt

Ky fjalim u drejtua për të sulmuar Pearl Harbor në 7 dhjetor 1941. Ky incident tronditi Shtetet e Bashkuara, të cilat tërhoqën të gjithë kombin. F.D. Roosevelti mbajti këtë fjalim motivues për t’i siguruar njerëzit se fitorja përfundimtare do të ishte e tyre. Kjo temë e fjalimit mund të llogaritet si një nga temat më të mira të fjalimit motivues.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 79 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

“Gjak, djersë dhe lotë” nga Winston Churchill

Ky ishte fjalimi i parë i Winston Churchill në Dhomën e Komuniteteve si kryeministër i ri i Mbretërisë së Bashkuar. Fjalimi i tij i mirëpritur mbushi mendjet e njerëzve me bindje se shteti i tyre është në duart e sigurta. Gjatë vitit 1940, politikat e Hitlerit po përhapeshin me shpejtësi në të gjithë Europën, dhe fjalimi i nxiti njerëzit që të luftonin frikën. Kjo është një nga temat më të shquara të fjalimit motivues.

“Detyra, Nderi, Vendi” nga Gjenerali Douglas MacArthur

Gjenerali Douglas MacArthur, mbajti këtë fjalim duke marrë çmimin e tij Sylvanus Thayer më 12 maj 1962 në New York. Fjalimi i tij ishte i mbushur me trimërinë e njerëzve që dhanë jetën e tyre për sigurinë e shtetit të tyre. Ai foli për guximin dhe besimin dhe fitoi miliona zemra.

“Çfarë është skllavi i 4 Korrikut?” Nga Frederick Douglass

Ky fjalim i mbajtur nga Frederick Douglass, një ish-skllav, mori vëmendje universale. Skllavëria dhe racizmi ishin tema për shumë fjalime motivuese gjatë shekullit të 19-të dhe madje edhe sot, kjo është një temë e përdorur gjerësisht motivimi.

“Më jepni lirinë ose më jepni vdekjen!” Nga Patrick Henry

Ky fjalim jo vetëm i angazhonte dëgjuesit, por edhe i detyroi ata të kuptonin motivimin e fjalimit. U mbajt më 23 mars 1775, në Kishën e Shën Gjonit në Richmond Virginia. Ky fjalim ishte i dedikuar për të ndriçuar marrëdhënien e Virginia me Britaninë e Madhe. Ky fjalim u përshtat mjaft mirë mes dëgjuesve kur lufta për pavarësi ishte një motiv i madh.

“Adresa e dytë inauguruese” nga Abraham Lincoln

Abraham Lincoln e mbajti këtë fjalim kur lufta civile për shkak të skllavërisë ishte një çështje e madhe. Ai e mbajti fjalimin e tij të shkurtër dhe kuptimplotë dhe ashtu si “Adresa e Gettysburg” fjalimi i tij fitoi miliona zemra. Lufta civile është ende një temë kuptimplotë e fjalimit motivues që mund të adresohet edhe sot.

“Forca dhe mirësjellja” nga Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt e mbajti këtë fjalim për shkaqe të ndryshme si nxitja e grave që të kenë më shumë fëmijë dhe burrave për t’u bërë më të guximshëm dhe patriotë për vendin e tyre. Ai besonte se forca e çdo individi mund ta forconte vendin në tërësi. Kështu, ky fjalim i veçantë ishte një motivim i madh për njerëzit.

“Vërejtje në Portën e Brandenburgut” nga Ronald Reagan

Ky fjalim u mbajt nga Ronald Reagan në vitin 1987, kur ai ishte i vendosur për të bashkuar vendin e ndarë, Gjermaninë. Pas Luftës së Dytë Botërore, Gjermania ishte në një luftë të ftohtë për një kohë mjaft të gjatë derisa Ronald Reagan doli dhe motivoi çdo qytetar që të “shembte muret” dhe të bashkohej si një vend i vetëm.

“Fjalimi i pranimit të çmimit Nobel” nga William Faulkner

William Faulkner ishte fitues i çmimit Nobel në vitin 1949 dhe i propozuari në vitin 1950 për letërsinë. Gjatë pranimit të çmimit Nobel, ai mbajti një fjalim që i motivonte njerëzit duke përfshirë figura të tjera letrare dhe poetë, për të vazhduar punën e tyre të madhe për të prodhuar kryevepra pa u brengosur nga frika e testimit të bombës atomike të Bashkimit Sovjetik. Ky fjalim u mbajt në Stokholm, Suedi dhe deri më sot, kjo vazhdon të jetë tema më e mirë e fjalimit motivues për çdo orator.

“Ora e tyre më e mirë” nga Winston Churchill

Winston Churchill mbajti fjalimin e tij të fundit motivues për qytetarët e Francës për të qëndruar të fortë gjatë orëve të errësirës. Ky fjalim u mbajt në vitin 1940 në House of Commons, Londër. Gjatë atij viti, Gjermania filloi të pushtonte Francën dhe Parisi tashmë kishte rënë. Ky fjalim erdhi si një inkurajim për njerëzit e Francës.

“Dorëzoni Indinë” nga Mahatma Gandhi

Viti 1942 u shënua si viti i ngjarjeve të mëdha. Zemërimi për liri i indianëve ishte tashmë i lartë kur Mahatma Gandhi doli me fjalimin e tij frymëzues për britanikët në Indi, si dhe për indianët që të qëndronin të fortë dhe të bashkuar derisa britanikët t’i jepnin asaj lirinë. Mahatma Gandhi erdhi me një strategji tërësisht jo të dhunshme për të liruar Indinë pa gjakderdhje.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 79 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

“Fjalimi i Dorëheqjes” nga George Washington

Ky fjalim u mbajt nga George Washington më 23 dhjetor 1784, në Annapolis, Maryland, ndërsa dha dorëheqjen nga posti i komandantit të përgjithshëm. Atij iu dha një shans për të zgjedhur fuqinë nga e para, por duke gjykuar nga rrethanat ai zgjodhi të jepte dorëheqjen dhe t’i lejonte dikujt më të aftë të mbante postin. Ai përfundoi mandatin e tij duke thënë se ndonjëherë ju duhet të zgjidhni dhe bëni atë që është e drejtë në vend që të jeni nevojtarë për pushtet. Ky fjalim frymëzoi një audiencë të madhe dhe ishte një motivim i madh për të gjithë udhëheqësit në mbarë botën.

“Shfajësimi” nga Sokrati

Kush nuk e njeh Sokratin? Ai ishte ndoshta një nga mësuesit më të mëdhenj dhe më të frikshëm në botën perëndimore. Sokrati e mbajti këtë fjalim në vitin 399 Para Krishtit në Athinë, kur athinasit kishin frikë se Sokrati manipulonte të rinjtë dhe krijonte dyshime në mendjet e tyre lidhur me zotin dhe besimet. Ai ishte në gjyq për ato krime dhe fjalimi i tij ka vepruar si një mbrojtje për krimin e tij.

“Apelimi i 18 qershorit” nga Charles de Gaulle

Ky fjalim u mbajt nga Charles de Gaulle, udhëheqës i forcave franceze, në radion BBC në vitin 1940. Kur Gjermania po pushtonte Francën, ky fjalim motivues erdhi si shi gjatë kushteve të thatësirës për popullin francez. Fjalimi foli me inkurajim për njerëzit e Francës që të qëndronin të fortë në këtë kohë ankthi dhe kurrë të mos i dorëzoheshin armikut. Ai deklaroi se Franca duhet të luftojë deri në fund.

“Adresa e parë inauguruese” nga Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt mbajti këtë fjalim gjatë fillimit të presidencës së tij katërvjeçare. Në vitin 1933, Shtetet e Bashkuara ishin në një depresion të madh. Dhe qytetarët mendonin se ish-presidenti nuk po bënte asgjë për të përmirësuar gjendjen e vendit. Ishte pikërisht ky fjalim motivues i F.D. Roosevelt që reduktoi depresionin. Ky lloj fjalimi motivues duhet të jepet më shpesh.

“Fjalimi për heqjen e skllavërisë” nga William Wilberforce

Ky fjalim u mbajt nga William Wilberforce më 12 maj 1789 në Dhomën e Komuniteteve. Ky fjalim u mbajt në mbështetje të aktit të tregtisë së skllevërve, i cili u miratua në vitin 1807. Ky fjalim motivues ishte fillimi i një procesi të vazhdueshëm për të shfuqizuar tregtinë e skllevërve. Ai ishte një besimtar i madh për barazinë dhe ky fjalim fitoi shumë zemra. Heqja e skllavërisë mund të jetë një temë e madhe e fjalimit motivues kur bota po bëhet gjithnjë e më shumë e skllavëruar nga lakmia dhe ç’njerëzimi.

“Adresa e inaugurimit” nga John F. Kennedy

Zgjedhja e John F. Kennedy erdhi si një lehtësim i madh kur u zgjodh si presidenti i 35-të i Shteteve të Bashkuara në vitin 1961. Ai mbajti fjalimin e tij inagurues, i cili iu drejtua brezit të ri për të ndryshuar për mirë gjendjen e vendit. Lufta ka lënë shumë plagë në Shtetet e Bashkuara dhe fjalimi i John F. Kennedy erdhi si një lehtësim për qytetarët.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 79 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Business Magazine Albania është revista e parë dixhitale me përmbajtje origjinale në shqip të orientuar nga fusha e biznesit. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #26 - Korrik 2021

Ditët e nxehta të kësaj vere mund t’i freskoni me artikujt e revistës 26 të Businessmag. Një numër i pasur me artikuj rreth sipërmarrjeve në fusha të ndryshme, por edhe profileve interesante të sipërmarrësve. Që në kopertinë vini re dy djem që po çojnë përpara sipërmarrjen e ngirur nga prindërit. Një model për t’u ndjekur nga shumë sipërmarrje të tjera. Idetë e reja, nismat e reja në biznes sot janë më të rëndësishme se kurrë për të mundësuar suksesin.
Zhvillimet në disa tregje mund t’i gjeni në brendësi të revistës. Të tilla janë tregjet e real estate dhe ai i shërbimit postar.

Zhvillimet në fushën e teknologjisë këtë vit vijnë me 10 gjetjet më të rëndësishme teknologjike, të cilat janë orientuar shumë drejt zhvillimeve shëndetore.

Diaspora vjen me profilin e një sipërmarrëseje në fushën e stilimit dhe qepjes së veshjeve. Ornela ka arritur të hapë tre dyqane shërbimi, ku përshtaten brandet më të mëdha sipas nevojave të klientit.

Edukimi është një temë e prekur nga ne në këtë numër, pasi sfidat e edukimit në këtë vit pandemik kanë qenë të mëdha. Sjellim dy akademi me zhvillimet e tyre dhe qasjen ndaj edukimit gjatë pandemisë, si dhe mundësinë e edukimit të fëmijëve në format më të mira të mundshme.

Në brendë…

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0