FAO: Ulni përdorimin e antimikrobikëve

FAO: Ulni përdorimin e antimikrobikëve


Njerëzit marrin ilaçe për të kuruar infeksionet ose sëmundjet e shkaktuara nga mikroorganizmat. Por çfarë ndodh kur mikrobet që shkaktojnë sëmundje nuk reagojnë, sepse janë bërë rezistente ndaj atij mjekimi?!

Drejtuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), një grup ekspertësh të shëndetit të kafshëve diskutuan këtë çështje në Berlin, në kuadër të Forumit Global për Ushqimin dhe Bujqësinë (GFFA) 2018.

Kur bakteret, kërpudhat, viruset ose parazitet evoluojnë dhe bëhen rezistente ndaj substancave antimikrobike, siç janë antibiotikët, kjo quhet rezistencë antimikrobike ose AMR. Nuk është një skenar largpamës, por një fenomen shumë real që tashmë prek njerëzit, kafshët dhe madje edhe bimët në të gjitha kontinentet. Është gjithashtu një kërcënim për sigurinë e ushqimit. Për këto arsye, FAO dhe partnerët po rrisin përpjekjet për të uljen e përhapjes së rezistencës antimikrobike.

Diskutimi i i panelit – një takim i përbashkët me OJQ gjermane Bukë për Botën – tërhoqi një audiencë të gjerë: ekspertë teknikë, përfaqësues të qeverisë, shoqërisë civile dhe publikut të gjerë.

“Antimikrobikët janë shumë të rëndësishëm për bujqësinë dhe na kanë mundësuar përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së kafshëve. Por sektori është gjithashtu fajtor për tejkalimin e këtij burimi të vlefshëm “, tha Raimund Jehle, drejtor rajonal i FAO në hapjen e takimit. “Bujqësia është tani një nga kontribuesit në këtë problem, por është gjithashtu pjesë e zgjidhjes”.

“Adresimi i AMR duhet të shtrihet në përpjekjet tona për të zhvilluar sisteme të qëndrueshme blegtorale, duke pasur parasysh se kërkesa për produkte me origjinë shtazore ka gjasa të rritet”, shtoi Jehle.

Përdorimi i antimikrobikëve në sektorin e bujqësisë në mbarë botën është vështirë të vlerësohet për shkak të mungesës së rregulloreve dhe mbledhjes së dobët të të dhënave në shumë vende. Megjithatë, rreth 60,000 ton ilaçe përdoren çdo vit. Me kalimin e kohës, ato janë bërë më pak efektive apo edhe të padobishme, duke çuar në zvogëlim të aftësisë për të kontrolluar infeksionet tek njerëzit dhe kafshët.

“Zvogëlimi i nevojës për antimikrobikë – duke përmirësuar higjenën, biosigurinë, si dhe ushqimin e kafshëve – janë çelësi për zvogëlimin e rrezikut të infeksioneve në radhë të parë”, tha Sarah Cahill, zyrtare e FAO për sigurinë ushqimore. “Nevojiten investime në bujqësi për t’u mundësuar fermerëve që të bëjnë ndryshimet e nevojshme, në mënyrë që përdorimi i antimikrobikëve të ulet tek kafshët e shëndetshme dhe prodhuese”.

Përdorimet jo-terapeutike të antimikrobikëve – për shembull si nxitës të rritjes – duhet të minimizohen, sipas FAO-s.

Rezistenca antimikrobike është gjithashtu një shqetësim i vërtetë nga perspektiva e sigurisë ushqimore. Komisioni i Codex Alimentarius po merret me këtë çështje përgjatë zinxhirit të vlerës – nga prodhimi i ushqimit në konsum.

Ekspertët theksuan se, “Gjithçka varet nga antibiotikët”, të cilët sipas tyre, kanë një efekt të drejtpërdrejtë në shëndetin e njeriut.

Ekspertët ranë dakord që për shkak të natyrës së tij komplekse dhe ndër-sektoriale, problemi i rezistencës antimikrobike kërkon një përgjigje kolektive dhe praktike. Grumbullimi i të dhënave dhe statistikat, opsionet e mbikëqyrjes dhe shpërndarja e praktikave të provuara në përdorimin e kujdesshëm të antimikrobikëve janë aspekte të rëndësishme. Veprimi i konsumatorit është një tjetër kënd, pasi njerëzit gjithnjë e më shumë shprehin shqetësimet e tyre dhe bëjnë zgjedhje që do të ndikojnë politikëbërësit dhe prodhuesit.

Një plan global i veprimit për të udhëzuar vendet për vendosjen e planeve kombëtare të veprimit për rezistencën antimikrobike u miratua nga OBSH, FAO dhe Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) në vitin 2015.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #37 - Prill 2025

Mendo lokalisht, vepro globalisht

Viti 2025 vjen me sfida dhe mundësi të mëdha në sektorë të rëndësishëm të ekonomisë sonë. Turizmi shqiptar po përjeton një rritje të jashtëzakonshme, ku duket se pas një prezantimi mbresëlënës në ITB Berlin, Shqipëria është gati të pozicionohet si një destinacion i rëndësishëm në hartën botërore me një ofertë të larmishme turistike. Paralelisht, tregu i pasurive të paluajtshme po përballet me ndyshime të shumta, ku investimet strategjike dhe zhvillimi i qëndrueshëm janë kyç për suksesin e këtij sektori.
Teknologjia vazhdon të transformojë mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Inteligjenca Artificiale nuk është më thjesht një mjet ndihmës, por një faktor vendimtar që po shkruan rregulla të reja në çdo industri.

Bota përballë sfidës së krijimit të një axhende më humane për Inteligjencën Artificiale – si mund ta vendosim atë në shërbim të njeriut, pa e shndërruar në një rrezik për demokracinë dhe ekonominë globale? Ndërsa jetojmë në një botë që ndryshon vazhdimisht, shohim sesi Fintech është një realitet i padiskutueshëm që po lehtëson ditë pas dite jetën dhe veprimtarinë e bizneseve dhe individëve. Ajo që konfirmojmë me siguri në këtë edicion është sesi bizneset shqiptare po përqafojnë gjithnjë e më shumë një qasje europiane në menaxhim, kulturë, lidership dhe investime, duke u nxitur drejt inovacionit dhe …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0