Ç’instaloni këto aplikacione VPN dhe Ad-blocking spiunuan në iPhone-in apo Android-in tuaj


Një hetim i fundit nga Buzzfeed zbuloi se disa aplikacione të njohura VPN dhe Ad-blocking për Android dhe iOS mblodhën fshehurazi të dhëna të përdoruesve dhe i dërguan në Sensor Tower, një shërbim i analizimit së të dhënave ndër-platformë për zhvilluesit e aplikacioneve.

Aplikacionet spiunuese janë:

  • Adblock Focus (Android dhe iOS)
  • Free and Unlimited VPN (Android)
  • Luna VPN (Android dhe iOS)
  • Mobile Data (Android)

Aplikacionet ishin në gjendje të gjurmonin të dhënat e përdoruesve duke fituar qasjen në sistemin bazë (root access), në skedarët dhe dosjet e pajisjes – diçka që si Apple ashtu edhe Google nuk lejojnë që aplikacionet të bëjnë normalisht, por zhvilluesit përdorën një zbrazëti të thjeshtë për të kapërcyer kufizimin.

Shumë nga aplikacionet përdorën njoftime mashtruese duke premtuar veçori shtesë – si Luna VPN që ofrojnë bllokim falas të reklamimit në YouTube — nëse përdoruesit shkarkonin skedarë shtesë nga një faqe interneti e palëve të treta pasi të instalohej aplikacioni. Këto “veçori shtesë” do të kërkonin leje shtesë, përfshirë qasjen në sistemin bazë (root access), në mënyrë që të funksionojnë.

Të dy Apple dhe Google kanë ndaluar aplikacionet dëmtuese nga dyqanet e tyre përkatëse dhe po hetojnë kompanitë e zhvillimit që qëndrojnë pas tyre, si përgjigje e gjetjeve të Buzzfeed. Përdoruesit duhet të ç’instalojnë aplikacionet e listuara më lartë, veçanërisht nëse keni shkarkuar ndonjë prej tyre nga burime të palëve të treta sesa nga App Store ose Google Play. Asnjë nga këto aplikacione nuk ka bërë të ditur sjelljen e tyre të përcjelljes së të dhënave, as lidhjet e tyre me Sensor Tower. Dhe ato nuk ishin aplikacionet e vetme të Sensor Tower, por ato më të fundit në dispozicion në secilën platformë. Nëse keni instaluar aplikacione të tjera VPN ose Ad-blocking dhe nuk jeni të sigurtë se kush i ka bërë ato, bëni një kërkim të shpejtë në internet për të parë nëse Sensor Tower ishte zhvilluesi i saj. Nëse është kështu, fshini aplikacionet.

Ky është gjithashtu një përkujtues tjetër për t’i kushtuar vëmendje lejeve të aplikacionit, veçanërisht lejes për qasje në sistemin bazë (root access). Në qoftë se nuk jeni plotësisht i sigurtë se ajo që po instaloni është e sigurt dhe ju nevojitet që t’i jepni qasje në sistemin bazë (root access) një aplikacioni për një arsye specifike, atëherë mos e bëni atë. Të bërit kështu i jep aplikacionit qasje të drejtpërdrejtë në çdo gjë në telefonin tuaj – të gjithë skedarët, dosjet dhe aplikacionet tuaja dhe qasjen e plotë për të bërë gjithçka që dëshiron.

Edhe nëse një aplikacion kërkon për leje “normale”, ato mund të mos jenë të nevojshme. Një VPN nuk ka nevojë për qasje në kontaktet ose kamerën tuaj, dhe një bllokues reklamash nuk ka nevojë për qasje në dosjet dhe skedarët tuaj. Kushtojuni vëmendje dhe kontrolloni lejet që kërkon një aplikacion. Nëse ndonjë prej tyre duket i panevojshëm ose i dyshimtë, mohojeni kërkesën dhe ç’instalojeni atë.

Lifehacker

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale