Cilat janë zgjedhjet që bëjnë diferencën mes një të pasuri dhe një të varfri?


Nga besimi te vetja deri te këmbëngulja për të arritur një rezultat në dukje të pamundur, këto janë arsyet përse të varfrit qëndrojnë të varfër dhe të pasurit pasurohen edhe më shumë…

Më të pasurit e një përqindëshit të botës aktualisht kontrollojnë 48% të pasurisë botërore. Tetëdhjetë njerëzit më të pasur në botë kontrollojnë 1.9 trilionë dollarë, që është në fakt sasia që 3.5 miliardë njerëz kanë në anën tjetër të spektrit. Është e pabesueshme që 80 njerëz kanë pasuri të barabartë me 3.5 miliardë njerëz!

Pyetja që ngrihet është nëse jemi ne viktima të rregullave të krijuara nga të pasurit për ekonominë globale apo jemi shumë frikacakë për të krijuar pasurinë tonë? Mendohet që shumica e 80 personave ta kenë trashëguar pasurinë e tyre, por në fakt vetëm 11 prej tyre e kanë të trashëguar dhe 69 të tjerët e kanë krijuar vetë.

Kështu, nëse studiojmë gjërat që bëjnë të pasurit dhe fillojmë t’i bëjmë edhe vetë, kemi një shans më tepër për të fituar para.

Të pasurit besojnë te përfitimi prej rezultatit

Të pasurit besojnë se ata duhet të paguhen në lidhje direkte me vlerën që i shtojnë tregut të punës. Kështu, nëse ata prodhojnë një produkt, për të cilin ka nevojë e gjithë bota, ata duhet të marrin një kompensim për çdo kopje të shitur. Ndërsa një person jo i pasur beson se ne të gjithë duhet të paguhemi njëlloj, pavarësisht rezultatit që sjellim. Me këtë mendësi, shpikjet me shumë gjasa nuk do të ekzistonin dhe mirëqenia nuk do të zhvillohej.

Cilat-janë-zgjedhjet-që-bëjnë-diferencën-mes-një-të-pasuri-dhe-një-të-varfri-businessmagTë pasurit përqendrohen te mundësitë, jo te pengesat

Është gjithçka çështje perspektive. Atje ku dikush sheh një treg të pamundur për t’u zhvilluar, një tjetër sheh një mundësi të artë për të krijuar nga e para një treg. Të varfrit shpesh shohin pengesat dhe heqin dorë shpejt, ndërsa të pasurit shohin mundësitë dhe hyjnë në zona ku shumë prej nesh nuk i kanë menduar.

Ata shoqërohen me njerëz pozitivë dhe të suksesshëm

Të pasurit e dinë se pozitivizmi është gjithçka. Nëse ata vazhdimisht do të dilnin me njerëz që ankohen për motin, shajnë qeverinë dhe flasin negativisht për ekonominë, atëherë me shumë gjasa do të fillonin të bënin të njëjtën gjë. Por nëse këta individë flasin për suksesin, mundësitë dhe aspektet e tjera pozitive të botës, atëherë do ta shohin realitetin nga një perspektivë tjetër.

Ata promovojnë veten dhe vlerat e tyre

Të pasurit nuk kanë frikë t’ju tregojnë se sa të mëdhenj janë. Shumicën e kohës, ata nuk janë të turpshëm për këtë, sepse kjo është e vërteta. Të varfrit mund të jenë të mirë në shumë gjëra, por ata nuk e promovojnë kurrë veten, sepse nuk kanë vetëbesimin e duhur. Kështu ju do të mendoni se ata nuk kanë aftësi. Nëse doni të bëheni të pasur, duhet të dini të ‘shisni veten’.

Të pasurit i tejkalojnë problemet e tyre

Kur të varfrit shohin një problem, të pasurit shohin një zgjidhje. Në vend që të bien në dëshpërim për fatin e tyre të keq, njerëzit e suksesshëm gjejnë një zgjidhje dhe nuk heqin dorë. Ata punojnë fuqishëm derisa të zbulojnë se si mund ta adresojnë problemin dhe të fitojnë në fund.

Të pasurit i kanë të dyja, jo njërën ose tjetrën

Ekonomistët zbuluan termin kosto oportune shumë kohë më parë. E thënë thjesht, kjo do të thotë se nëse zgjidhni diçka, po hiqni dorë nga një gjë tjetër. Kjo është edhe mënyra se si mendojnë të varfrit. Ata kanë një sasi të caktuar parash dhe mendojnë nëse do ta shpenzojnë në një gjë apo në një tjetër. Duket logjike, por të pasurit përqendrohen në mënyrën për t’i pasur të dyja.
Të pasurit gjejnë rrugën për të shitur diçka që të fitojnë mjaftueshëm para sa t’i blejnë të dyja.

Të pasurit flasin për fitime, të varfrit për të ardhura

Kur të varfrit flasin në termat e pagesës në orë, të pasurit flasin për fitimin në një orë. Dikush mund të fitojë shumë para, por nëse nuk mëson si t’i mbajë ato, do të përfundojë trokë. Një i pasur e di se sa më shumë para të fitojë aq më shumë mund të investojë.

Të pasurit mësojnë vazhdimisht

Nëse mendoni se ju duhet të përpiqeni sa për të arritur diçka dhe se nëse e arrini nuk do t’ju duhet të shqetësoheni më, atëherë e keni shumë gabim. Për të mbajtur pozicionin e dëshiruar do t’ju duhet të mësoni vazhdimisht dhe të rriteni si person, kjo është ajo që bëjnë të pasurit. Ata e dinë se sa më shumë të mësojnë, aq më shumë kanë gjasa t’ia dalin me sukses çdo sfide.

Të pasurit e marrin edhe rrugën e vështirë

Të varfrit shpesh mbeten të varfër, sepse ata marrin gjithnjë rrugën e lehtë, derisa e gjejnë veten në rrugë qorre. Të pasurit nuk e kanë problem të ndjekin rrugën e vështirë, sepse ata kanë një mentalitet afatgjatë. Jeta aktuale mund të jetë e vështirë, por ata e dinë se veprimet e tyre tani do t’i sjellin një gjë të mirë në të ardhmen, ndaj përqendrohen të vazhdojnë atë që kanë planifikuar të bëjnë.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale