BQK mbyllë institucionet mikrofinanciare IuteCredit dhe Monego
Përditësuar së fundmi: 06/12/2019

BQK mbyll IuteCredit dhe Monego. Norma interesi jashtë çdo standardi

Share
nga Eridon Elshani
Dhj 06, 2019
-Manages Business Mag Kosovo
lexo me teper >

Banka Qendrore e Kosovës ka vendosur të revokojë regjistrimin dhe të inicojë procedurat e likuidimit për institucionin mikrofinanciar “Iute Credit Kosovo” Sh. A. dhe për institucionin financiar jobankar “Monego”.

Bordi i BQK ka vlerësuar se, “normat e interesit që kanë aplikuar këto institucione janë jashtë çdo standardi, qoftë nëse i krahasojmë me vetë projeksionet e këtyre institucioneve, qoftë në raport me normat e interesit në kredi që aplikohen nga institucionet tjera financiare në vend”.

Në deklaratën e argumentuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti thuhet se, përmes politikës së saj të licencimit, BQK-ja në vazhdimësi synon që të ofrojë kushte sa më të mira për qasje në financa në Kosovë, duke mundësuar operimin në tregun tonë financiar vetëm të institucioneve që kontribuojnë në stabilitetin dhe zhvillimin e sistemit financiar, rrjedhimisht zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik të vendit.

Gjatë këtyre viteve të operimit në Kosovë, dy institucionet kanë devijuar nga planet e tyre të biznesit, në bazë të të cilave kishin marrë liçencat për të operuar në Kosovë, duke i sjellë kështu në treg diçka tjetër prej asaj që kishin premtuar që do të sjellin.

Sipas bankës Qëndrore të Kosovës, “devijimi më i rëndësishëm dhe më shqetësues nga planet e tyre të biznesit, në bazë të të cilave kishin marrë liçencën, ka të bëjë me normat e interesit që këto institucione kanë aplikuar në kredi, të cilat kanë rezultuar të jenë shumëfish më të larta në krahasim me normat që këto institucione kishin paraparë në dokumentacionin e aplikimit për kredi, i cili paraqet një element shumë të rëndësishëm në procesin e marrjes së vendimit për aprovimin e liçencave për institucionet financiare”.

Lajmi është komentuar edhe nga deputetë të Vetëvendosjes, të cilët kanë deklaruar se këto kompani as nuk duhej të lejoheshin të nisnin aktivitetin.