Besoje ose jo: Ngjyrosja artificiale mund të përdoret për të dizinfektuar ajrin nga COVID-19

Laboratori i Inxhinierisë Biomjekësore ka zhvilluar një mënyrë për të neutralizuar potencialisht viruset e ajrit, duke përdorur spraj për ngjyrosjen e ushqimit të aprovuar nga FDA, agjencia shëndetësore amerikane.

Ky raport kërkimor është rezultat i një pune akademike të Young KimHee-Jae JeonJung Woo Leem dhe Yuhyun Ji, nga  Purdue University

Aerosolët janë pjesë të vogla të lëndës së ngurtë ose të lëngshme të pezulluar në ajër. Ideja jonë u frymëzua nga terapia fotodinamike, e cila është një trajtim mjekësor, madje edhe për lloje të caktuara të kancerit. Terapia fotodinamike përdor një fotosensibilizues, një kimikat që reagon me oksigjenin në prani të dritës për të prodhuar radikale të lira të oksigjenit. Këto radikale janë shumë reaktive, që do të thotë se ato shkaktojnë reaksione të tjera kimike, përfshirë ato që vrasin patogjenë të dëmshëm. Në vend që të përdorim fotosensibilizues të shtrenjtë mjekësorë, ne kemi identifikuar disa ngjyra ushqimore të aprovuara nga FDA që mund të përdoren për të gjeneruar radikale të lira në dritën e dukshme. Ne përdorim ultrazërin për të gjeneruar spërkatës të vegjël që përmbajnë ngjyrosjen e ushqimit, në mënyrë që ngjyrat të notojnë dhe të qëndrojnë në ajër. Spërkatjet mezi janë të dukshme dhe madhësia e tyre e vogël dhe afati i shkurtër i ruajtjes do të thotë që ato nuk njollosin sipërfaqet.

Lexo: Fishekzjarret, magjia që fshihet pas krijimit të tyre

Ne e përdorim këtë teknikë për të prodhuar një pajisje, Photodynamic Airborne Cleaner, që dezinfekton patogjenët e ajrit. Për sa kemi njohuri, ky është gjeneratori i parë i aerosolit terapi fotodinamike për dezinfektimin në ajër.

Pse ka rëndësi?

Viruset dhe bakteret shpesh transmetohen përmes ajrit. Një person i infektuar me SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, gjatë kollitjes ose tështitjes, prodhon pika të ndotura dhe aerosole që notojnë në ajër dhe mund të shkaktojnë sëmundjen. Për shkak të këtij rreziku, të gjitha llojet e takimeve në ambiente të mbyllura tani janë të kufizuara. Të jesh në gjendje të dezinfektosh vëllime të mëdha të ajrit të brendshëm ku ka shumë njerëz, është thelbësore për të zvogëluar shanset e transmetimit.

Çfarë hulumtimi tjetër po bëhet në këtë fushë?

Terapia fotodinamike u demonstrua së pari si një mjet për të luftuar infeksionet bakteriale. Radikalet e lira të oksigjenit, posaçërisht oksigjeni, gjithashtu mund të inaktivizojnë viruset duke dëmtuar acidet nukleike, proteinat dhe lipidet që i përbëjnë ato. Në veçanti, oksigjeni i vetëm është efektiv në prishjen e hapësirat mbajtëse lipidike që formojnë shtresa mbrojtëse rreth shumë viruseve. Shumica e viruseve që janë të dëmshëm për njerëzit, përfshirë SARS-CoV-2, i kanë këto hapvsira mbajtëse. Janë të disponueshme teknika të ndryshme të dezinfektimit, për shembull spërkatja me peroksid hidrogjeni, avujt e peroksidit të hidrogjenit, ozoni, avulli dhe ndriçimi UV-C ose ‘i thellë UV’. Sidoqoftë, këto janë më të përshtatshme për dezinfektimin e sipërfaqeve sesa për paaftësinë e patogjenëve të ajrit. Për më tepër, ato mund të jenë të rrezikshme për njerëzit. Për shembull, rrezet ultraviolet, të thella përdoren zakonisht si dezinfektues, por ato janë kancerogjene.

 Ç’pritet më tej?

Ekipi po përgatitet të bashkëpunojë me një ekip federal kërkimor për të vlerësuar efektivitetin e pastruesit fotodinamik të ajrit kundër transmetimit ajror të SARS-CoV-2. Sprajet e ngjyrosura të ushqimit të aprovuara nga FDA dhe gjenerimi i tyre i oksigjenit nuk zgjasin shumë. Këto spërkatës bojë degradojnë në dritë dhe oksigjeni unik nuk gjenerohet pa dritë. Sidoqoftë, megjithëse ngjyrosja e ushqimit është aprovuar nga FDA për konsum, është e nevojshme të testohet siguria e inhalimit të mundshëm.

entrepreneur.com

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale