Avokati i Popullit letër Komisionit të ligjeve kundër ashpërsimeve në P/ligjin për Kodin Penal


Avokati i Popullit, Igli Totozani ngre shqetësime serioze për ashpërsimin e penaliteteve për biznesin. Ai ndërhyn për rishikimin e neneve që parashikojnë burg pranë Komsionit të Ligjeve përmes një shkrese zyrtare.

Kjo lëvizje vjen pas konstatimeve në terren se masat e qeverisë kanë prekur shtresat vunerabël që biznesin kanë të vetmen mënyrë jetese.

Avokati i Popullit sugjeron që aksioni të shoqërohet me politika sociale dhe hapjen e vendeve të reja të punës, pasi penalitetet e parashikuara në kodin penal mund të rezultojnë fatale për këto shtresa në nevojë.

“Është një nismë që duhet diskutuar shoqëruar edhe me masa e politika të tjera, pasi ndryshe do të ishte e nxituar dhe e parakohshme. Kjo pasi në vlerësimin tonë shteti duhet të ketë si kryefjalë të tijën jo vetëm ashpërsimin e politikës penale, por edhe identifikimin dhe zbatimin e politikave sociale, pasi në të kundërtën rrezikohet të krijohen situata ekonomike shumë të vështira për kategori të caktuara shtetasish.

Në konsideratën tonë ky është një ashpërsim i panevojshëm duke mos i lënë asnjë mundësi gjykatës që në bazë të provave, rrezikshmërisë dhe dëmit të sjellë, të ketë mundësinë e zgjedhjes ndërmjet vendosjes së një gjobe, apo burgimit (në rastet me rrezikshmëri të lartë)”, u shpreh Avokati i Popullit.

Avokati i Popullit gjithashtu kërkon rishikim edhe për nenin 15 të projektligjit, ku parashikohet dënim deri në 7 vjet për tatimorët që abuzojnë, duke hequr dënimin me gjobë.

“Gjithashtu heqja e dënimit me gjobë për këtë vepër penale, në vlerësimin tonë nuk është në harmoni me arsyet e përmendura më sipër, si dhe nuk ka një përshkallëzim të dënimit në proporcion me dëmin e shkaktuar. Me përfshirjen e këtyre dispozitave si vepra penale, nesër mund të gjendemi përpara faktit se një numër i lartë personash të varfër dhe që i përkasin grupeve vulnerabël do të gjenden në burgje, për të paguar dënimin e tyre për moslëshim fature tatimore apo mosdeklarim të punësuarish”, tha Totozani.

Avokati i Popullit është institucioni i dytë pas Bankës Botërore, i cili ka apeluar për krijimin e programeve të veçanta për grupet vunerabël. “Duhet menduar paralelisht edhe ana sociale, hapja e vendeve të punës dhe rritja ekonomike. Nga ankesat që kemi administruar në institucionin tonë gjatë këtij, ku veprimet kundra informalitetit janë rritur, kemi evidentuar që një pjesë e mirë e personave që kryejnë veprimtari tregtare janë shtresa në nevojë”, përfundoi Totozani. Propozimet Avokati i Popullit ja ka dërguar Komisionit të Ligjeve, të cilit i kërkon të ndërhyjë për të parandaluar miratimin e masave radikale që burgosin biznesin.

/Sot News/

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale