Altin Prenga: Të gjithë i kemi borxh vendit tonë


As vetë ai nuk e kishte menduar suksesin që do i sillte ngritja e një restoranti në fshatin Fishtë të Lezhës. Altin Prenga, sot drejton një nga restorantet më të kërkuara në Shqipëri nga vendasit dhe të huajt.

Mrizin e Zanave mund ta keni vizituar. Nëse jo, ua sugjerojmë.

Në intervistën e zhvilluar për emisionin Think Big, të BusinessMag.al ai rrëfen të gjithë rrugëtimin e tij të suksesit. Teksa gjërat fillojnë e “piqen” ngadalë, ti kupton se vendit tënd i mungojnë shumë gjëra. E kush më mirë se sa vendasit mund t’a bëjnë këtë. Me hapjen e Mrizit mori jetë fshati Fishtë.

Për emisionin Think Big, ai tregon se ideja ishte krejt e rastësishme. Teksa po kalonte një darkë me të vëllain në një nga zonat rurale të Italisë, në një restorant pak a shumë të njëjtë me atë që ata zotërojnë sot, i bënë njëri-tjetrit një pyetje. A mund t’a bëjmë edhe në këtë? I pari që përqafoi idenë e tyre ishte babai, mbështetja dhe shtysa e tyre më e madhe.  E gjithë ideja synonte t’ju tregonte të tjerëve bukurinë e asaj zone, por zëri i këtij restoranti bëri jehonë deri tek turistët e huaj.

Vënia në funksion e idesë së vëllezërve nga fshati Fishtë, filloi në vitin 2009. Brenda një viti me një kosto jo shumë të lartë për ato vite, arritën të ndërtonin restorantin. Ai thekson se çdo gjë aty ka qenë e ricikluar dhe e përdorur, duke filluar që nga kuzhina, e deri tek të gjitha detajet e tjera.  Klientela e targetuar prej tij ishte njerëzit nostalgjik ndaj fshatit.

“Në Itali nuk do t’ia kisha dalë kurrë të arrij këtë sukses, pavarësisht mikpritjes së atij vendi për shqiptarët”, thotë ai.

Por, rrugëtimi i suksesit, nuk arrihet pa u “penguar” në dështime. Kur u kthyen në Shqipëri për t’iu përkushtuar sipërmarrjes, ata janë ndeshur me paragjykimet dhe buzëqeshjet ironike të fermerëve të zonës. Diskutohej gjithmonë pjesa e të kthyerit për biznes në fshat. Por, fakti që shqiptarët kanë frymë perëndimore dhe në perëndim pjesa më e madhe janë të fokusuar tek bujqësia, e ka bërë Altinin të besojë fort, që ky biznes do të jepte rezultat. Dhe në fakt pritshmëritë janë kaluar.

Lexo: Albi Zhulali, ëndrra nuk realizohet kurrë i vetëm

Në restorant ai ka 65 të punësuar dhe të gjithë janë nga zona e tij. Stafi ka relativisht moshë të re, por prania e grave më në moshë, është më e rëndësishme sipas tij. “Prania e tyre nuk lejon humbjen e traditës”, – thotë ai. Mrizi është bërë edhe shkak për njohjen dhe martesën e disa çifteve të reja.

Pyetjes se a mundet një menaxher nga qyteti të menaxhojë një restorant të një natyre të tilë, ai i përgjigjet: “Fillimisht duhet të jesh i disponueshëm për t’u kthyer në një dashamirës të tokës, duhet të jesh edhe pak fermer, duhet ta jetosh çdo moment, të bësh këmbët me baltë, të skuqesh nga dielli, të duash tokën dhe të frymëzohesh nga natyra”.

Historia e tij ka qenë frymëzuese për shumë sipërmarrës të tjerë në zonë, ka thyer shumë tabu e madje ka qenë edhe influencuese. Stafin e tij e frymëzon në një mënyrë shumë të veçantë. “Tregojuni vizitorëve se si mund të jeni një katunar i bukur nga fshati Fishtë”.

Për të rinjtë e vendit të tij, ai ka disa këshilla:

  • Bëni gjëra pa kosto të mëdha fillestare
  • Shfrytëzoni mundësitë tuaja
  • Nëse keni dëshirë, e gjithë Shqipëria mund të bëhet.

“Unë  e kam nisur me shumë pak tentativë në Shqipëri. Të gjithë ia kemi një borxh vendit tonë, vendi yt ofron mundësi”. 

Shiko videon këtu 

https://www.youtube.com/watch?v=FYHdtW2qtic

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale