Ky është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme, sipas një mjeku me famë botërore - Business Magazine Albania

Ky është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme, sipas një mjeku me famë botërore

Plakje

Cili mendoni se është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme? Shanset janë që nuk keni dalë me “rezistencë ndaj insulinës” kur mendoni për këtë pyetje. Por, sipas Dr Mark Hyman, mjek i shëndetit funksional dhe autori më i shitur i “Young Forever” ndër tituj të tjerë, rezistenca ndaj insulinës është “rrënja e sëmundjeve të zemrës, diabetit, kancerit dhe demencës”, plus ajo gjithashtu nxit humbjen e muskujve ndërsa plakeni, që çon në sarkopeni ( humbje e pavullnetshme e masës dhe forcës muskulore).

Rezistenca ndaj insulinës ndodh kur hani niseshte dhe sheqerna në çfarëdo forme, shpjegon Dr Hyman.

“Pankreasi juaj më pas pompon ngarkesa të insulinës dhe qelizat tuaja bëhen rezistente ndaj efekteve të saj, që do të thotë se kërkohet gjithnjë e më shumë insulinë për të mbajtur sheqerin në gjak normal, derisa nuk mundet, dhe atëherë ju merrni diabetin e tipit 2 dhe një sërë problemesh të tjera, si rritja e yndyrës së barkut, humbja e muskujve, inflamacioni, çekuilibri hormonal dhe dëmtimi i trurit. Hulumtimet sugjerojnë se prek më shumë se 9% të të rriturve në mbarë botën, ndërsa 90% e njerëzve që e kanë atë nuk janë të diagnostikuar dhe nuk kanë asnjë ide se e kanë atë”, shton Dr Hyman.

Lajmi i mirë është se kjo gjendje e lojës është “gati 100% e kthyeshme”. Pavarësisht nëse e dini se jeni rezistent ndaj insulinës apo jo, ju të gjithë mund të kontrolloni atë që konsumoni çdo ditë për të siguruar që të mbani nën kontroll shëndetin metabolik.

Nëse jeni dikush që ha rregullisht ushqime të përpunuara, me përmbajtje të lartë niseshteje ose me sheqer, qofshin këto donuts dhe ëmbëlsira, patate të skuqura dhe burgerë, ushqime ushqimore apo edhe vetëm një sasi e tepërt buke, atëherë shanset janë që jeni në rrugën e rezistencës ndaj insulinës. Me statistikat që tregojnë një rritje të konsumit të këtyre llojeve të ushqimeve në dietat moderne perëndimore, dhe kjo është edhe tek fëmijët, është koha të bëni një bilanc dhe të filloni të kuptoni fuqinë që çdo gjë që hani ka aftësinë tuaj për të jetuar mirë.

Nëse jeni të shqetësuar për të qenit rezistent ndaj insulinës, sigurohuni që të vizitoni mjekun tuaj dhe kërkoni që të testojë insulinën tuaj, si dhe nivelet e glukozës pas një ngarkese me sheqer. ” Por çdo ditë, të bëhesh “i ndjeshëm ndaj insulinës” ka të bëjë me zvogëlimin e marrjes së niseshtës dhe sheqerit dhe ndoshta edhe heqjen e tyre fare për një kohë të gjatë”, rekomandon Dr Hyman.

Me kalimin e kohës, ju mund të rifusni perime, fruta, fasule dhe drithëra me niseshte në dietën tuaj kur metabolizmi dhe përgjigja ndaj insulinës mund të përballet me të. Vlen gjithashtu të përmendet se përgjigja juaj ndaj insulinës ndikohet gjithashtu nga cilësia e gjumit, nivelet e stresit dhe rutina e ushtrimeve, kështu që përpiquni të zbatoni një mënyrë jetese të ekuilibruar për të mbështetur dietën tuaj. Mund të jetë shumë për t’u mbajtur në mend, por ia vlen të shtoni vite në jetën tuaj dhe të përmirësoni shëndetin dhe mirëqenien.

vogue.com

 

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0