7 aftësitë më të rëndësishme njerëzore për tregun e punës në vitin 2024 - Business Magazine Albania

7 aftësitë më të rëndësishme njerëzore për tregun e punës në vitin 2024

7 aftësitë më të rëndësishme njerëzore për tregun e punës në vitin 2024

Aftësitë njerëzore  janë gjithnjë e më të rëndësishme në vendin e punës, krahas aftësive teknike. Këto aftësi u lejojnë punonjësve të komunikojnë më mirë dhe të përshtaten në mjedisin e tyre të punës. Ato përfshijnë komunikimin, inteligjencën emocionale, përshtatshmërinë, zgjidhjen e problemeve dhe punën në grup. Hulumtimet tregojnë se këto aftësi janë të kërkuara dhe do të jenë deri në vitin 2026. Prandaj, organizatat duhet të fokusohen në zhvillimin e këtyre aftësive te punonjësit për të përmirësuar performancën dhe përshtatshmërinë e tyre në një peizazh pune në zhvillim.

Aftësitë njerëzore kundrejt aftësive teknike

Aftësitë teknike janë të mësueshme dhe aplikohen drejtpërdrejt në punën tuaj, ndërsa aftësitë njerëzore lidhen me ndërveprimin me mjedisin dhe njerëzit dhe janë të rëndësishme për shumicën e profesioneve. Ndërkohe që aftësitë teknike mund të mësohen përmes trajnimeve, aftësitë njerëzore zakonisht zhvillohen me praktikë dhe përvojë të gjatë.

Shembuj të aftësive njerëzore përfshijnë:

 • Kreativiteti
 • Mendim kritik
 • Puna ne grup
 • Empatia
 • Menaxhimi i kohës
 • Komunikimi
 • Vendimmarrja
 • Lidershipi

Shembuj të aftësive teknike përfshijnë:

 • Copywriting
 • Menaxhim Projekti
 • Gjuhë të huaja
 • Graphic design
 • Data entry
 • Search engine optimization (SEO)
 • Zdrukthtari

7 aftësitë njerzore që kërkohen në vitin 2024

 • Komunikimi

Komunikimi i mirë, duke përfshirë të folurit, dëgjimin dhe aftësitë digjitale, është thelbësor në të gjitha punët, veçanërisht me rritjen e globalizimit dhe punës në distancë. Punonjësit që komunikojnë në mënyrë efektive janë të paçmuar për çdo organizatë.

 • Shërbimi ndaj klientit

Shumë organizata raportojnë se nevoja për punonjës me aftësi të forta për shërbimin ndaj klientit është në rritje në vitin 2024. Kur një klient ka një përvojë të këndshme me ndonjë anëtar të stafit tuaj, kjo mund të ndihmojë në ndërtimin e besnikërisë dhe mund të gjenerojë klientë të rinj përmes fjalës  së gojës dhe komente në internet.

 • Lidershipi

Udhëheqja është thelbësore në të gjitha nivelet e fuqisë punëtore, jo vetëm në pozicione drejtuese, duke e bërë atë një aftësi thelbësore të fuqisë për vendin e sotëm të punës. Kultivimi i aftësive drejtuese në të gjithë ekipin mund të frymëzojë inovacion, kreativitet dhe konkurrencë, duke përfituar organizatën në tërësi.

 • Vendimmarrja

Aftësitë e forta vendimmarrëse janë thelbësore në çdo organizatë, me vendimmarrje të shpejtë shpesh të nevojshme. Ndërtimi i besimit të punonjësve në aspekte të ndryshme të punës nxit efikasitetin dhe konkurrencën.

 • Zgjidhja e problemeve dhe të menduarit kritik

Aftësitë e forta për zgjidhjen e problemeve dhe të menduarit kritik janë thelbësore për të gjithë punonjësit, duke përmirësuar performancën e punës duke mundësuar zgjidhjen e pavarur të problemeve dhe arsyetimin logjik.

 • Bashkëpunimi dhe puna në grup

Në mjediset e sotme të punës në distancë ose hibride, aftësitë e bashkëpunimit dhe të punës në grup janë vendimtare për suksesin organizativ. Ndërtimi i ekipeve të ndryshme nxit zgjidhje më të shpejtë të problemeve, rritje të inovacionit dhe efikasitet më të madh.

 • Inteligjenca emocionale

Në epokën e prioritizimit të balancës punë-jetë, inteligjenca emocionale është çelësi për punonjësit në mbarë botën. Ajo përfshin vetëdijen, vetërregullimin, motivimin, ndjeshmërinë dhe aftësitë sociale, duke ndihmuar individët në menaxhimin e stresit dhe trajtimin efektiv të ndërveprimeve.

Lexo edhe:Shumica e partneriteteve të biznesit dështojnë – 5 truke për t’u siguruar që tuajat të mbeten të paprekura

 

Si i shërben një kompanie një punonjës me këto aftësi?

 1. Zbulimi i talenteve: Identifikimi dhe kultivimi i talenteve të fshehura brenda fuqisë punëtore mbështet promovimet e brendshme dhe redukton kostot e rekrutimit
 2. Përshtatja e shkathët: Të aftë në aftësitë e fuqisë si zgjidhja e problemeve, punonjësit lehtësojnë tranzicione më të buta gjatë ndryshimeve organizative.
 3. Kultura e përmirësuar e kompanisë: Aftësitë e përmirësuara të fuqisë kontribuojnë në një kulturë pozitive dhe gjithëpërfshirëse në vendin e punës, duke rritur kënaqësinë e punonjësve.
 4. Rritja e produktivitetit: Aftësia në aftësitë e fuqisë çon në nivele më të larta të efikasitetit dhe produktivitetit në të gjithë organizatën.
 5. Mbajtja e përmirësuar: Investimi në zhvillimin e punonjësve nxit besnikërinë dhe zvogëlon normat e qarkullimit.
 6. Tërheqja e talentit kryesor: Një reputacion pozitiv në vendin e punës tërheq talentet me cilësi të lartë në organizatë.
 7. Kënaqësia e përmirësuar e klientit: Punonjësit me aftësi të forta fuqie kuptojnë dhe plotësojnë më mirë nevojat e klientit, duke çuar në kënaqësi më të lartë.
 8. Zhvillimi i lidershipit: Zhvillimi i aftësive të fuqisë ushqen liderët e ardhshëm nga brenda fuqisë punëtore, duke siguruar stabilitet organizativ.
 9. Në thelb, aftësitë e forta të fuqisë midis punonjësve ofrojnë një avantazh konkurrues dhe kontribuojnë në suksesin organizativ.
 10. Rritja e produktivitetit: Aftësia në aftësitë e fuqisë çon në nivele më të larta të efikasitetit dhe produktivitetit në të gjithë organizatën.
 11. Mbajtja e përmirësuar: Investimi në zhvillimin e punonjësve nxit besnikërinë dhe zvogëlon normat e qarkullimit.

Në thelb, aftësitë e forta të fuqisë midis punonjësve ofrojnë një avantazh konkurrues dhe kontribuojnë në suksesin organizativ.

coursera

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #34 - Mars 2024

Për një vit të mbarë!

Viti 2024 ka nisur me sfidat dhe mundësitë e tij. Ndërsa kompanitë do të duhet të përballen me disa ndryshime ligjore dhe njëkohësisht trendet e tregjeve: si rritje çmimesh dhe rritje e kostos së fuqisë punëtore, startupet janë para mundësive dhe një klime favorizuese. Thirrje të shumta janë hapur në fushën e biznesit, kulturës dhe ideve të gjelbërta. Ndër më të rëndësishmit, programi i qeverisë për financimin e 80 startupeve në tre faza zhvillimi të tyre

Për të kuptuar rëndësinë e bizneseve të reja, veçanërisht në teknologji, mjafton të shohim që edhe sipërmarrje të konsoliduara vendase, si një grup kompanish si Balfin, kanë një vëmendje të theksuar tek startupet. Z. Samir Mane, President i këtij grupi, prej kohësh ka treguar interes, duke i mbështetur, por edhe duke investuar në një prej startupeve që pritet të sjellë revolucion në bio-inxhinieri. Vëmendja tek risia dhe inovacioni vlerësohet të jetë një nga arsyet kryesore, përse audienca jonë e zgjodhi në kompeticionin tonë të dhjetorit si Sipërmarrësi i Vitit. Në një intervistë ekskluzive, z. Mane tregon për ne copëza domethënëse nga …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0