5G, rreziqet dhe mundësitë për sigurinë informatike

Shumica e vendeve në botë po punojnë për të lehtësuar përhapjen globale të 5G që në gjashtë muajt e parë të vitit 2021. Ekspertët e industrisë pajtohen me faktin që teknologjia do të ofrojë potencial të pakufizuar për të përmirësuar jetën e njeriut, nga zhvillimi i lidhjes më të besueshme dhe më të shpejtë deri tek lufta ndaj krimit digjital. Dhe pikërisht, nga ky këndvështrim është interesante të vlerësohet se si 5G do të lejojë ekipet e specializuara në një shkallë të gjerë për të parandaluar, kundërshtuar dhe shmangur shumë prej kërcënimeve që sot ndikojnë si në përdoruesin privat ashtu edhe në shumë kompani.

Një fakt i pamohueshëm në ndërtimin e rrjeteve 5G është roli qendror i luajtur nga inteligjenca artificiale (AI) dhe algoritmet e të mësuarit makinerik. Arsyeja është se të njëjtat risi që konsumatorët do të jenë në gjendje të shfrytëzojnë sipas standardit të ri mund të përdoren nga kriminelët në internet për të kryer aktivitetet e tyre. Për shembull, skenari i drejtimit autonom, suksesi i të cilit varet shumë nga 5G, sjell me vete shumë dyshime në lidhje me nevojën për të mbrojtur sasinë e madhe të informacionit që hyn dhe del që një automjet i tillë do të sjellë.

LEXO: Shqipëria i bashkohet nismës së SHBA-ve për rrjete të sigurta 5G

Përdorimi i AI, në fushën e sigurisë kibernetike, nuk është i ri, por është me 5G që operacionet e parandalimit mund t’u japin një avantazh thelbësor ekipeve të sigurisë që mbrojnë përdoruesit. Nga pikëpamja e sigurisë, shumica e sulmeve të kryera në rrjetet 5G do të kenë të bëjnë me softuerin e përdorur për procese të rëndësishme. Prandaj, gjithnjë e më shumë do të kemi nevojë për kundërmasa të bazuara në zgjidhje inteligjente. Avantazhi, në këtë kuptim, është se programet proaktive të AI-së dinë si të vetë-mësojnë në bazë të kontekstit të referencës dhe të përditësohen vetë sipas nevojës, për t’u përshtatur në mënyrë efektive në një mjedis të caktuar. Sipas analistëve, tregu i sigurisë 5G do të rritet në 4,02 miliardë dollarë deri në vitin 2023.

ANSA

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale