5 këshilla për ti ardhur në ndihmë startup-eve në vështirësi


“Luftërat” e startup-eve ndodhin dhe ato janë reale. Pikësirsht kjo është periudha kur fuqia, këmbëngulja, aftësia ripërtëritëse, kurajo dhe motivet si sipërmarrës testohen dhe mprehen. Ja disa këshilla dhe shembuj të përpjekjeve të sipërmarrësve të tjerë në vështirësi për tju ardhur në ndihmë me qëllim kalimin e lumit:

1. Kuptoni se keni shoqëri të mirë.
Henry Ford falimentoi plot 5 herë para se të themelonte kompaninë e suksesshme, Ford Motor Company. Bill Gates falimentoi me biznesin e tij të parë, Traf-O-Data. Steve Jobs u përjashtua nga Apple. Ndërsa kur J.K. Rowling po shkruante origjinalin e librit “Harry Potter”, jeta e saj ishte një telash i vetë-përshkruar: ajo po kalonte një divorc, po jetonte me asistencë nga shteti në një apartament të vogël së bashku me vajzën e saj para se të ngrinte brandin e saj 15 miliardë dollarësh. Të lexosh historitë rreth sipërmarrësve të suksesshëm është inkurajuese dhe ndihmuese. Të jesh një sipërmarrës mund të jetë diçka vetmitare dhe kur e kuptojmë se kemi shoqëri të mirë, kjo e zvogëlon presionin që vjen nga rrethanat e vështira.

2. Përqafoni ndryshimin

Ka shembuj të panumërtë të sipërmarrësve, teknologjive dhe kompanive që shqetësojnë konkurentët, modelet e bizneseve apo edhe të industrive të tëra. Shikoni se çfarë i bëri Facebook MySpace, Napster, Craiglist dhe Amazon.  Trazimi ndodh kur kompanitë dështojnë në përqafimin e ndryshimit. Si sipërmarrës ne duhet të kuptojmë se ka mundësi të panumërta në kohë ndryshimesh. E vërteta është se ndryshimi është një kërcënim, diçka që mund të shkaktojë një dëm biznesit tuaj dhe nëse nuk e përqafoni ndryshimin, ne rrezikojmë një zhdukje totale. Një libër që vjen në ndihmë lidhur me këtë aspekt është “Innovator’s Dilemma” nga Clayton Christensen.

3. Bëhuni krijues

A e dini se ngjitësi i përdorur nga Post-itNotes u krijua aksidentalisht kur shkencëtarët po përpiqeshin të krijonin një adeziv super të fortë për explorimin e hapësirës? Më tepër po se jo, përpjekjet do tju shtyjnë të bëheni krijues rreth përqasjes ndaj startup-it. Kam mësuar se gjatë këtyre uljeve, arrin të gjesh idetë më krijuese.

4. Zhvilloni aftësitë tuaja ripërtëruese

Mark Suster, kapitalisti i njohur i Los Angeles i bothsidesofthetable.com dhe Upfront Ventures shkruajti rreth historisë së tij sa i takon aftësisë ripërtëruese kur kompania e tij kishte mbetur pa lekë dhe po luftonte se cilat do të ishin hapat e tjerë që do të ndërmerrte. Shumë kanë thënë se aftësia ripërtëritëse është tipari më i rëndësishëm që një sipërmarrës mund të zotërojë. Aftësia ripërtëritëse është një tipar i mësuar që mund të jetë rezultati i eksperiencave personale apo profesionale. Kështu është vërtetë mirë që kur testoheni, ju në fakt po krijoni forcën tuaj ripërtëritëse.

5. Fokusohuni tek vizioni i madh

Është vizioni i madh që ju ndihmon të shikoni pengesat e së shkuarës dhe rrethanat e vështira. Duke u fokusuar tek vizioni i madh, ju do të fuqizoheni së bashku me ekipin tuaj dhe kështu do të tejkaloni vështirësitë edhe në momentet më të këqija të mundhsme. Suksesi i startup-ve do punë. Asnjë nuk thotë që ishte e lehtë por ja vlen. Vini në përdorim përpjekjet e juaja për të ndihmuar në zhvillimin e aftësive të nevojshme që do tju çojnë drejt suksesit.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale