Vera sjell një mori pijesh tradicionale të motit të nxehtë, nga spritzes dhe margaritas deri te slushies dhe daiquiris. Dhe pothuajse në çdo trend sezonal, preferencat ndryshojnë me kalimin e kohës, ose më mirë, shijet tona evoluojnë me trendin e fundit.
Për të përgatitur shijet për rrezet e diellit dhe menutë sezonale, disa nga miksologët më të mirë të Amerikës kanë treguar tendencat më të nxehta të koktejve të verës për vitin 2024 (dhe ndoshta më tej). Disa përfshijnë përçarje në klasikët në modë, ndërsa të tjerat mund të sjellin shije krejtësisht të reja në një bar pranë jush.
Pasioni për pikanten
Shijet pikante nuk janë të reja në botën e koktejeve, mendoni jalapeños në një margarita pikante, por përgatituni për një gamë gjithnjë e më të gjerë specash në menutë që ecin përpara.
“Kam parë diçka kohët e fundit, dikë duke bërë një salcë me peperoncini dhe menjëherë mendova, pyes veten pse njerëzit nuk përdorin peperoncini në kokteje?” thotë Marshall Minaya, drejtor i pijeve në Lolita të Nju Jorkut.
“Madame George dhe Valerie është përdorur shpesh si një garniturë e përgjakshme ose diçka e tillë, por kur kombinohet me përbërësit e duhur, mendoj se speci mund të jetë një mënyrë e re argëtuese për të shijuar koktejet tuaja”, shtoi ai.
Minaya nuk është e vetmja që pret që krijuesit e koktejeve të eksperimentojnë me një gamë më të gjerë speci djegës. Dhe kjo nuk është thjesht për përmbajtjen e tyre të kapsaicinës, pasi varietete të ndryshme djegës do të sjellin nivele të ndryshme nxehtësie si dhe shije të dallueshme.
“Gama e specave të përdorura në krahasim me atë që është atje është shumë e ngushtë dhe mendoj se në të ardhmen e afërt do të shohim më shumë varietete të panjohura të fillojnë të përdoren në pije, për shijen e tyre si dhe për goditjen e tyre”, thotë Chris Moore, menaxheri i bareve.
Zgjerimi i opsioneve me përmbajtje të ulët alkooli (Low ABV)
“Low ABV është këtu për të qëndruar, për momentin gjithsesi. Banakierët kanë filluar të përgatisin pije freskuese të ulëta ABV si një Blanc Vermouth & Soda, ose një Sherry & sode të ftohtë në akull.”
Një çelës për këtë prirje të veçantë është animi në opsionet me ABV më të ulët dhe jo vetëm pa alkool, veçanërisht riffet në klasikët e verës të përjetshme.
“Ne nuk kemi mbaruar me koktejet me nivel të ulët ABV, por mendoj se njerëzve u mungonin shijet e tyre klasike. Ne do të vazhdojmë të shohim variacione në të vjetrën”, thotë Betty Woodward, drejtoreshë e ushqimit dhe pijeve në Hotel Heron të Virginias.
Infuzione me fruta (dhe të përziera)
Muajt e verës nënkuptojnë përbërës të freskët në bollëk më të madh. Ndryshimet bashkëkohore të pijeve me fruta nënkuptojnë çifte që mbështeten në erëza përveç prodhimit.
Për Moore, nxjerrja në pah e frutave dhe perimeve të stinës mund të nënkuptojë ringjalljen e një mjeti bari shpesh të keqtrajtuar, por edhe të nënvlerësuar.
“Personalisht shpresoj që të shohim rikthimin e blenderit. Blenderi elektrik u konsiderua një risi jashtëzakonisht e rëndësishme kur u prezantua në epokën e artë të koktejit, me shkëlqimin e shoqërisë amerikane që dynden për të shijuar daiquiris të ngrirë në Kubë. Ndërsa makineritë me baltë e kanë trashëguar hapësirën në një masë, blenderët zënë një vend të veçantë në zemrën time, pasi përdorimi i tyre gjatë shërbimit është po aq aftësi sa tundja, trazimi ose hedhja.”
Konkurrenca për dekorim të pjatave
Vitet e fundit, dhjetëra bare janë bërë virale për garniturat e shtrenjta që nganjëherë anojnë më shumë te vaktet e plota sesa mezetë. Kjo garë në krye (ose në fund), edhe pse e mbushur plot me potencial të mediave sociale, vjen me një çmim.
“Unë luftoj mes mësimeve të Dave Arnold-it se si garnitura duhet të jetë aty vetëm për të përforcuar shijen e koktejit dhe asgjë tjetër, dhe çfarë shesin mediat sociale. Unë anoj më shumë në shkollën e garniturave tradicionale ose asgjë, por shoh në të gjithë shoqërinë, garnitura që kërkojnë ditë për t’u përgatitur. Kjo është shqetësuese për baret që përqendrohen në mikpritjen dhe koktejet e qëndrueshme për të shtuar tani edhe garnitura tepër të ndërlikuara”, thotë Minaya.
Pa marrë parasysh preferencat tuaja, garniturat ekstravagante mund të jenë një mjet i fuqishëm për të ndikuar në eksperiencën tuaj në një lokal. Para se të zgjidhni vendin për t’u argëtuar, mendojeni mirëseardhjen në një ambient të veçantë që ofron pije unike dhe momente të papritura për postime tërheqëse në Instagram. Pavarësisht nëse jeni pas një koktejli të shkëlqyer ose një kombinimi ndërmjet ushqimit dhe pijeje, kërkoni të eksploroni opsionet më të freskëta për të bërë çastin tuaj të jashtëzakonshëm.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.