Silvio Pedrazzi: Sfidë e bankave kreditë me probleme dhe financimi i fondeve të veçanta


Për të kuptuar sistemin bankar në tërësi, Silvio Pedrazzi, Shef Ekzekutiv dhe Anëtar i Bordit Drejtues në Bankën Intesa SanPaolo në Shqipëri, së fundi ka deklaruar në një intervistë me analistin Domenico Letizia se ka parametra të shkëlqyeshëm të likuiditetit dhe bankat janë solide. Megjithatë, ekzistojnë disa probleme strukturore, të identifikuara në mënyrë modeste tek shumica e bankave: flitet për në nivelin e lartë të kredive me probleme dhe në një nivel të ulët të fitimit.

Për sa i përket financimit dhe mundësive të kreditimit të bankave, duhet theksuar se, si rregull, Qeveria dhe “Donatorët” nuk u japin financim direkt bankave tregtare. Kontributet financiare të vëna në dispozicion nga këto subjekte kanë për qëllim zhvillimin e disa sektorëve të veçantë ose veprimeve që synojnë përmirësimin e infrastrukturës civile dhe sociale. Në këtë kontekst, kreditë e dhëna direkt nga shteti shqiptar nga Institucionet Ndërkombëtare Financiare (si Banka Botërore, BERZH dhe organe të tjera të ngjashme) për ndërtimin e përmirësimeve në infrastrukturë si uji, energjia elektrike, rrjetet rrugore, reduktimi i konsumit të energjisë ose për efikasitetin e administratës publike si reforma e kadastrës apo reforma e drejtësisë.

Në këtë rast, fondet e fituara më vonë injektohen në ekonominë lokale kryesisht përmes përdorimit të tenderëve ose kontratave që mund të marrin kompanitë individuale private, lokale dhe të huaja.

Paralelisht, investohen fonde të tjera për t’u siguruar bankave tregtare burime financimi me qëllim mbështetjen ose garantimin e llojeve të veçanta të kredive në sektorë të veçantë ekonomikë. Ky është, për shembull, rasti i Fondit të Garancisë për Agrobiznesin (i cili mbulon deri në rreth 100 milionë euro) dhe fondet për zhvillimin e sipërmarrjes femërore (Women in Business).

Ky lloj financimi kërkon mbështetje të specializuar dhe komplekse, që është referimi i strukturave të ngritura “ad hoc” nga Qeveria Shqiptare, siç është Agjensia për Zhvillimin e Investimeve në Shqipëri.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale