Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë janë bashkuar me kompaninë Mars për shpëtuar këtë kulturë përpara se të jetë shumë vonë.
Ata po studiojnë mundësi për përdorimin e teknologjisë së reduktimit të gjeneve CRISPR për t’i bërë farat t’i mbijetojnë sfidavë të reja.
Drejtori i gjenomës së bimëve në një institut që punon me kompaninë e ushqimit dhe karamele Mars, Myeong-Je Cho thotë se bimët do të transformohen. Nëse gjithçka shkon mirë, këta fidanë të vegjël së shpejti do të jenë në gjendje të mbijetojnë – dhe të lulëzojnë – edhe në temeratura të ngrohta.
Teknologjia e re CRISPR, e cila lejon këputjen e ADN-së, gjë që ishte e pamundur më parë. Këto përmirësime tashmë janë duke u përdorur për t’i bërë farat më të lira dhe më të sigurta. Por përdorimi i tyre më i rëndësishëm mund të jetë në botën në zhvillim, ku shumë prej bimëve që njerëzit përdorin për të shmangur urinë, kërcënohen nga ndikimet e ndryshimeve klimatike, përfshirë më shumë pesticide dhe mungesën e ujit.
Bima e kakaos ka një pozicion të pasigurt në planetin tonë. Ato rriten vetëm në një zonë të lagësht afërsisht 20 gradë në veri dhe në jug të ekuatorit, ku temperatura, shiu dhe lagështia janë konstante gjatë gjithë vitit. Më shumë se gjysma e çokollatës në botë vjen nga dy vende në Afrikën Perëndimore, Côte d’Ivoire dhe Ghana.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.