"Stage to Start Strong – Bridge to Scale up”, nje projekt i cili lidh të diplomuarit në TIK me kompanitë kyçe shqiptare - Business Magazine Albania

“Stage to Start Strong – Bridge to Scale up”, nje projekt i cili lidh të diplomuarit në TIK me kompanitë kyçe shqiptare

INNOVEST

Më datë 5 janar 2022, filloi në Shqipëri zbatimi i pilot-projektit Stage to Start Strong – Bridge to Scale up, i financuar nga qeveria gjermane përmes GIZ/ProSEED dhe i implementuar nga INNVEST.

INNVEST arriti të integrojë të diplomuarit, 30 punëkërkues nga sektori i TIK-ut në 10 kompanitë më të mira në Shqipëri, të gatshëm për të bërë gati karrierën e këtyre talenteve të aftë. Të gjitha fazat u ndanë në një plan strategjik për të përmbushur mangësitë specifike të tyre duke evoluar njohuritë e tyre, gjithashtu duke u monitoruar dhe mbikëqyrur nga një ekspert profesionist në rolin e një mbikëqyrësi. Fabiola Duro, drejtuese e INNOVEST tha se, “Ne të gjithë jemi të entuziazmuar për të perceptuar progresin e ndikimit të vërtetë eksponencial që ky program do të vendosë edhe për të ardhmen e afërt, me diferencë të suksesshme në një afat shumë të shkurtër që tregjet e punës kanë nevojë me një potencial të madh talentesh shqiptare që vendi ynë është i kënaqur t’i mbajë brenda vendit”.

Objektivi i këtij programi të fazës pilot është t’u japë studentëve mundësinë për të aplikuar njohuritë dhe aftësitë e tyre në një kompani reale për çështje dhe probleme të rëndësishme. Me këtë mundësi studentët sqarojnë dhe përsosin objektivat dhe drejtimet e tyre të karrierës. Nga ana tjetër, kompanitë kanë një shans për të trajnuar, përmirësuar dhe për të njohur fuqinë punëtore të ardhshme. Fazat do të forcojnë aftësitë specifike të TIK-ut, do të fokusohen në aftësitë “të thella/teknike” si siguria kibernetike, zhvillimi i softuerit, kodimi si dhe në aftësi të tjera teknologjike që kërkon tregu.

Qëllimi kryesor është t’u ofrojë studentëve/talentëve të rinj një mjedis që lehtëson rritjen e njohurive, rritjen e aftësive/kompetencave dhe aftësimin e studentëve/talentëve të rinj për të identifikuar pikat e forta, për të identifikuar dhe përmirësuar ato aftësi që kanë nevojë për përmirësim në përputhje me qëllimet e saj të karrierës dhe për të mundësuar studentët/talentët e rinj për të forcuar angazhimin e tyre për t’u bërë profesionistë të përgjegjshëm dhe të trajnuar mirë me një kod etike dhe kulturë profesionale nga shembuj të suksesshëm dhe mentorë me eksperiencë të gjatë profesionale pranë kompanive më të mira në vend”.

Top 10 kompanitë e përzgjedhura si Anëtarë të INNVEST janë Albanian Business Partner (ABP), Kreatx, AESS EasyPay Albania, Ikons, Kube Studios, New Media Communications, Vatra Agency, Iceberg Communications dhe BTech.

Talentët u përfaqësuan nga pjesa më e madhe e Fakulteteve të TIK-ut, Departamentet dhe Akademitë e TIK-ut në vendin tonë, siç janë programi SDA nga Protik, Universiteti Luarasi, Grupi Barleti, Universiteti Metropolitan, Akademia e Marketingut në Shqipëri.

Duke qenë se Qeveria e Shqipërisë është fokusuar në promovimin dhe mbështetjen e SME-ve në disa industri, prioritet i është dhënë sektorit të TIK-ut. Ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme (MSME) në këtë moment të rritjes së tregut të TIK-ut, e shohin veten të përballur me mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar për të rekrutuar për projektet e ardhshme. Shqipëria ka një popullsi të re dhe të arsimuar, shpesh të aftë të flasë më shumë se një gjuhë të huaj. Gjatë viteve të fundit, sektori i TIK-ut ka parë një rritje të vazhdueshme dhe aftësi për të thithur fuqi punëtore të kualifikuar. Ky sektor është mbështetur nga qeveria me investime publike. Ndërhyrja më e rëndësishme nëpërmjet një politike fiskale me tatim të reduktuar mbi të ardhurat prej 5%. për kompanitë, aktivitetet e të cilave janë zhvillimi i softuerit, IT, programimi dhe gjithçka që lidhet me sektorin e TIK.

Në këtë drejtim, INNVEST ka brenda misionit dhe objektivit të tij ndërtimin dhe forcimin e një rrjeti sipërmarrjesh që ka një ndikim konkret në ekonominë tonë duke ofruar mundësi për rritje, përputhshmëri me mundësitë, duke mbështetur dhe inkurajuar brezat e rinj, studentët dhe profesionistët e lirë si sipërmarrës të ardhshëm duke ulur hendeku midis tregut të punës me aftësi të përshtatura të kapaciteteve dhe aftësive për të ripërtërirë. Qëllimi i INNVEST është të nxisë procesin e ndërmjetësimit nëpër sektorë strategjikë si sektori i TIK-ut, si një shtysë e rëndësishme për ndryshime pozitive. Ekipi ynë punon ngushtë me institucionet publike, në nivel lokal dhe kombëtar, me përfaqësues dhe donatorë ndërkombëtarë dhe me një rrjet të gjerë biznesesh që zgjerohen përtej kufijve kombëtarë.

INNVEST në kuadër të Akademisë së Menaxhimit të Inovacionit në Shqipëri (IMAA) do të vazhdojë të gjejë dhe të marrë fillimet e teknologjisë dhe talentet e teknologjisë së lartë, duke i trajnuar ata për aftësi të buta dhe përvojë që do të krahasohen me një nga kompanitë tona më të mira të IT në Shqipëri. Fryma e sipërmarrjes INNVEST ushqen plotësisht përkushtimin për të mbetur vazhdimisht zgjidhja më novatore, në kohë dhe më e besueshme e një ndalese për blerjen e talenteve. Se kuptimi i “INVESTIMEVE PËR NDIKIM”. Për të fuqizuar individët, për të përmirësuar kompanitë dhe për të pasuruar komunitetet duke i vendosur njerëzit në punën e tyre të duhur.”

Programi INNVEST dhe GIZ ProSeed është i angazhuar me të gjithë komunitetin, duke përfshirë parime dhe praktika të reja për të promovuar zhvillimin e një kulture inovative. Gjithashtu, është shumë e rëndësishme të theksohet bashkëpunimi që kemi me organizatat ndërkombëtare në Shqipëri, bazuar në efektet socio-ekonomike të trajnimit dhe nxitjes së punësimit me ndikime konkrete në një periudhë shumë të shkurtër. Ky projet shënon vetëm fillimin e një shërbimi dhe invesitmi me impakt në vendin tonë. Me mbeshtetjen e GIZ/ProSEED, INNVEST është e angazhuar me të gjithë komunitetin….

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #33 - Nëntor 2023
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0