Robotët mund të zënë mbi 20 milionë vende pune deri në vitin 2030


Robotët mund të marrin rreth 20 milionë vende pune në mbarë botën deri në vitin 2030, thanë ekonomistët në një deklaratë. Sipas një studimi të ri nga Oxford Economics, brenda 11 viteve të ardhshme mund të ketë 14 milionë robotë në Kinë.
Ekonomistët analizuan trendet afatgjata rreth automatizimit të vendit të punës, duke vënë në dukje se numri i robotëve në përdorim në mbarë botën, u rrit tre herë gjatë dy dekadave të fundit në 2.25 milionë. Ndërsa studiuesit parashikuan se rritja e numrit të robotëve do të sjellë përfitime në produktivitet dhe rritjen ekonomike. Ata gjithashtu pranuan të metat që pritet të lindin njëkohësisht. “Si rezultat i robotizimit, dhjetëra miliona vende pune do të humbasin, veçanërisht në ekonomitë lokale më të varfëra, që mbështeten tek punëtorët me kualifikime më të ulëta.

“Kjo do të përkthehet në rritje të pabarazisë në të ardhurat”, – thanë autorët e studimit. Megjithatë, nëse instalimet e robotëve do të rriten në 30% më shumë se parashikimi bazë deri në vitin 2030, hulumtuesit vlerësuan se kjo do të çonte në një rritje prej 5.3% në ekonominë globale atë vit. “Kjo barazohet me shtimin ekstra 4 trilionë dollarë në vit për ekonominë globale, deri në vitin 2030, ekuivalente me një ekonomi më të madhe se ajo e Gjermanisë”, thuhet në raport.

Sipas raportit, numri i robotëve të instaluar në vendet e punës në katër vitet e fundit është i njëjtë me numrin e vënë në punë gjatë tetë viteve të mëparshme. Është parashikuar që deri në vitin 2030, më shumë se 1.5 milionë vende pune do të humbasin nga robotët në Shtetet e Bashkuara. Në Kinë, ky numër pritet të kalojë 11 milionë. Në të gjithë vendet anëtare të BE, pothuajse 2 milionë njerëz do të humbasin vendet e punës për shkak të automatizimit, sipas raportit.

Lexo:Si njerëzit dhe robotët mund të jetojnë dhe punojnë së bashku

Krijimi i politikave të reja
Përkundër kërcënimit të humbjeve të vendeve të punës, raporti u bëri thirrje ligjvënësve të mos ndalojnë automatizimin. “Këto gjetje nuk duhet të çojnë politikëbërësit dhe palët e tjera që të pengojnë miratimin e teknologjisë robotike. Përkundrazi, sfida duhet të jetë shpërndarja e dividendëve të robotikës në mënyrë më të barabartë, duke ndihmuar punëtorët e prekshëm të përgatiten dhe të përshtaten me trazirat që do të sjellë”, – thanë hulumtuesit. Ata gjithashtu u bënë thirrje politikëbërësve të zhvillojnë “programe agresive”,  për të luftuar ndikimet negative të automatizimit.

Punonjësve gjithashtu ju këshillua që të “kontrollonin” punët e tyre për të kuptuar më mirë balancën midis aftësive njerëzore dhe aftësive që mund të merren nga një robot.

CNBC

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale