Po sikur Bitcoin të shkojë në zero? - Business Magazine Albania

Po sikur Bitcoin të shkojë në zero?

Zgjerimi i fundit i kripto-universit është një gjë për t’u habitur. Vetëm një vit më parë kishte rreth 6,000 monedha të listuara në CoinMarketCap, një faqe në internet.

Sot janë 11,145. Kapitalizmi i tyre i kombinuar i tregut ka shpërthyer nga 330 miliardë dollarë në 1.6 trilionë dollarë sot, afërsisht ekuivalent me PBB nominale të Kanadasë. Më shumë se 100 milion kuleta dixhitale unike i mbajnë ato, rreth tre herë më shumë sesa në vitin 2018.Mbajtësit janë bërë edhe më të sofistikuar dhe me xhepa të thellë. Institucionet përbëjnë 63% të tregtimit sipas vlerës, nga 10% në 2017. Skybridge, një fond mbrojtës i drejtuar nga Anthony Scaramucci, jep një shembull ilustrues. Fondi i tij i larmishëm prej 3.5 miliardë dollarësh filloi të investojë në kripto në Nëntor; në janar filloi një fond prej 500 milion dollarësh Bitcoin . Ekspozimi i 26,000 klientëve të tij, të cilët shkojnë nga individë të pasur tek fondet sovrane, po rritet. Bitcoin  përbën 9% të vlerës së automjetit të tij kryesor, nga 5% në fillim, dhe fondi i dedikuar tani vlen rreth 700 milion dollarë.

Kjo pjekuri, megjithatë, nuk ka arritur të zbusë rrotullimet e egra që karakterizojnë tregjet e kriptove. Bitcoin  u fundos nga 64,000 dollarë në prill në 30,000 dollarë në maj. Sot ajo fluturon rreth 40,000 dollarë, duke u ulur në 29,000 dollarë deri më 29 korrik. Çdo boshllëk në rënie ngre pyetjen se sa e keqe mund të jetë pasoja. Shumë rrezik që kriptomonedha të shembet-dhe jo vetëm për njerëzit e fortë që e shohin Bitcoin  si të ardhmen e financave. Tregtarët algoritmikë tani kryejnë një pjesë të madhe të transaksioneve dhe kanë urdhra automatikë të “blerjes” kur Bitcoin  bie nën pragje të caktuara. Sidoqoftë, për të kuptuar lidhjet në rritje midis kriptosferës dhe tregjeve të zakonshme, imagjinoni që çmimi i Bitcoin  rrëzohet deri në zero.

Një prishje mund të shkaktohet ose nga goditjet brenda sistemit, të themi përmes një dështimi teknik, ose një hakimi të madh të një shkëmbimi kryesor. Ose ato mund të vijnë nga jashtë saj: një goditje nga rregullatorët, për shembull, ose një përfundim i papritur i “çdo gjëje” në tregje, thonë në përgjigje të bankave qendrore që rrisin normat e interesit.

Ekzistojnë tre lloje të investitorëve në kripto, thotë Mohamed El-Erian nga Allianz, një sigurues dhe menaxher i pasurive: “fundamentalistë”, të cilët besojnë se Bitcoin  do të zëvendësojë monedhat e lëshuara nga qeveria një ditë; “Taksistët”, të cilët mendojnë se vlera e saj do të rritet ndërsa më shumë njerëz investojnë në të; dhe “spekulatorët”, të cilët duan të luajnë bixhoz. Megjithëse një përplasje do të vinte si një shqetësim monumental për grupin e parë, ka më pak të ngjarë të shitet; i treti, ndërkohë, do të ikë në shenjën e parë të telasheve. Për të shmangur një rrëmujë terminale, grupi i dytë duhet të bindet që të qëndrojë. Nuk ka gjasa ta bëjë këtë nëse çmimi bie në zero.

Një përplasje do të shponte ekonominë kripto. Minatorët e Bitcoin , të cilët vërtetojnë transaksionet në këmbim të një shansi për të fituar monedha të reja, do të kishin më pak nxitje për të vazhduar, duke e ndalur procesin e verifikimit dhe furnizimin me Bitcoin . Investitorët ndoshta do të hedhin edhe kriptovaluta të tjera. Zhurmat e fundit kanë treguar se ku shkon Bitcoin , pasojnë para të tjera dixhitale, thotë Philip Gradwell nga Chainalysis, një firmë e të dhënave.

Rezultati do të ishte shkatërrimi i një sasie të konsiderueshme pasurie. Investitorët që kanë mbajtur Bitcoin  për më shumë se një vit, pasi e kanë blerë atë me çmime të ulëta, do të kishin më pak për të humbur, pavarësisht fitimeve të mëdha të parealizuara. Humbjet më të mëdha do të binin për ata që blenë më pak se një vit më parë, me një çmim mesatar prej 37,000 dollarë. Kjo do të përfshinte shumicën e institucioneve të ekspozuara ndaj kriptove, përfshirë fondet mbrojtëse, fondet e universitetit, fondet e përbashkëta dhe disa kompani.

Vlera totale e fshirë do të shkonte përtej kapitalizimit të tregut të aseteve dixhitale. Një rrëzim gjithashtu do të fshijë investimet private në firmat kripto të tilla si shkëmbimet (37 miliardë dollarë që nga viti 2010, llogarit PitchBook, një firmë e të dhënave) si dhe vlerën e firmave të listuara të kriptove (me vlerë rreth 90 miliardë dollarë). Firmat e pagesave si PayPal, Revolut dhe Visa do të humbnin një pjesë të biznesit në rritje, me lëng, i cili do të dëmtonte vlerësimet e tyre. Kompanitë që kanë hipur në kripto-bum, si Nvidia, një prodhues i mikroçipave, gjithashtu do të goditeshin. Në përgjithësi, mbase 2 trilionë dollarë mund të humbasin nga vala e parë e goditjes, pak më shumë sesa kapitalizimi i tregut i Amazon.

Përhapja mund të përhapet përmes disa kanaleve në asete të tjera, si kripto ashtu edhe ato kryesore. Një kanal është levë. Plotësisht 90% e parave të investuara në Bitcoin  shpenzohen në derivate si shkëmbime “të përhershme”, bastet mbi luhatjet e çmimeve të ardhshme që nuk skadojnë kurrë. Shumica e tyre tregtohen në shkëmbime të parregulluara, të tilla si FTX dhe Binance, nga të cilat klientët marrin hua për të bërë baste edhe më të mëdha. Ndryshimet modeste të çmimeve mund të shkaktojnë thirrje me diferencë të madhe; kur ato nuk përmbushen, shkëmbimet janë të shpejta për të likuiduar pronat e klientëve të tyre, turbocharging bie në çmimet e kriptove. Shkëmbimet do të duhej të gëlltitnin humbje të mëdha nga borxhi i dështuar.

Nxitimi për të përmbushur thirrjet e marzhit në kriptovaluta, kolaterali i zgjedhur për derivatet e fuqisë, mund të detyrojë lojtarët të hedhin aktive konvencionale për të liruar para. Sigurisht, ata mund të heqin dorë nga përpjekja për të përmbushur ato thirrje, pasi zotërimet e tyre të kriptove nuk do të kenë më vlerë të madhe, të cilat mund të përmbajnë shitjen. Por ekzistojnë lloje të tjera të levave, ku shkëmbimet e rregulluara apo edhe bankat u kanë dhënë hua dollarë investitorëve që blenë më pas Bitcoin . Disa kanë huazuar dollarë kundër kolateralit kripto. Në të dyja rastet huamarrësit pranë pragut mund të kërkojnë të likuidojnë aktive të tjera.

Shkalla e levave në sistem është e vështirë të matet; dhjetëra shkëmbime që listojnë shkëmbime të përhershme janë të gjitha të parregulluara. Por “interesi i hapur”, shuma totale e kontratave të derivateve të papaguara në çdo kohë, jep një ide të drejtimit të udhëtimit, thotë Kyle Soska nga Universiteti Carnegie Mellon. Kjo është rritur nga 1.6 miliardë dollarë në Mars 2020 në 24 miliardë dollarë sot. Nuk është një përfaqësues i përsosur për levën totale, pasi nuk është e qartë se sa kolateral qëndron pas kontratave të ndryshme. Por likuidimet e detyruara të pozicioneve të përdorura në rëniet e mëparshme japin një ndjenjë se sa është në rrezik. Vetëm në 18 maj, pasi Bitcoin  humbi gati një të tretën e vlerës së tij, ata arritën në 9 miliardë dollarë.

Një kanal i dytë i transmetimit vjen nga “monedhat e qëndrueshme” që lyejnë rrotat e tregtimit të kriptove. Për shkak se ndryshimi i dollarëve për Bitcoin  është i ngadalshëm dhe i kushtueshëm, tregtarët që duan të realizojnë fitime dhe ri investojnë të ardhura shpesh transaksionojnë në monedha të qëndrueshme, të cilat janë të lidhura me dollarin ose euron. Monedha të tilla, më të mëdhatë prej të cilave janë Tether dhe monedhë USD, tani vlejnë kolektivisht 100 miliardë dollarë. Në disa platforma kripto, ato janë mjetet kryesore të shkëmbimit.

Emetuesit mbështesin monedhën e tyre të qëndrueshme me grumbuj aktivesh, në vend të fondeve të tregut të parasë. Por këto nuk mbahen vetëm, apo edhe kryesisht, në para të gatshme. Tether, për shembull, thotë se 50% e aseteve të saj mbaheshin në letra komerciale, 12% në kredi të siguruara dhe 10% në bono korporative, fonde dhe metale të çmuara në fund të marsit. Një kriptokrash mund të çojë në funksionimin e monedhave të qëndrueshme, duke i detyruar emetuesit të hedhin pasuritë e tyre për të bërë shpengime. Në korrik Fitch, një agjenci vlerësimi, paralajmëroi se një shpengim i papritur masiv i lidhjeve mund të “ndikojë në stabilitetin e tregjeve të kredive afatshkurtra”. Eric Rosengren, kreu i Rezervës Federale të Bostonit, ka vënë në dukje se investitorët e rregulluar me detyrime të ngjashme me Tether nuk lejohen të investojnë në shumë asete, sepse kjo do të përfaqësonte “një shqetësim stabiliteti”.

Shtrirja e kësaj është e paqartë: më shumë njësi tani janë të ekspozuara ndaj kriptovalutave, por pak kanë marrë pjesë të mëdha të pasurisë së tyre, kështu që humbjet do të ishin të përhapura, por të cekëta. Në mënyrë thelbësore, bankat janë imune dhe shumica nuk do të nxitojnë të mbajnë Bitcoin  në bilancet e tyre në çdo kohë së shpejti. Klubi i mbikëqyrësve të Bazelit kohët e fundit propozoi që bankat të lënë mënjanë 100 dollarë për çdo 100 dollarë në Bitcoin  që ata blejnë.

Por një rast më i keq nuk është i vështirë të imagjinohet. Normat e ulëta të interesit kanë bërë që investitorët të marrin më shumë rrezik. Një kolaps kripto mund t’i bëjë ata të qetësohen me pasuritë e tjera ekzotike. Në muajt e fundit korrelacioni midis çmimeve të Bitcoin  dhe aksioneve, dhe madje edhe aksioneve në përgjithësi, është rritur. Kjo është pjesërisht sepse lojtarët riinvestojnë fitimet e fituara nga aksionet e çuditshme në kripto, dhe anasjelltas.

Një shitje do të fillonte me blerësit më të fuqishëm-zakonisht individë dhe fonde mbrojtëse-në zona me rrezik të lartë: aksione meme, bono junk, automjete blerjeje për qëllime të veçanta. Investitorët e ekspozuar ndaj këtyre, duke u përballur me pyetjet e komiteteve të tyre të investimeve, do të ndiqnin nga ana e tyre, duke i bërë aktivet e rrezikshme më pak likuide dhe ndoshta duke provokuar një rënie të përgjithshme. Nëse kjo tingëllon e pamundur, mbani mend se S&P 500, indeksi kryesor i aksioneve të Amerikës, ra me 2.5% në një ditë pasi dashuria e blerësve me pakicë me GameStop, një shitës me pakicë i lojërave video, nuk ka arritur të mbrojë disa fonde.

Që të ndodhë trazira e përgjithshme e tregut, atëherë, do t’ju duhen shumë gjëra që të shkojnë keq, përfshirë çmimin e Bitcoin  që të bjerë deri në zero. Por skenari ynë ekstrem sugjeron që leva, monedhat e qëndrueshme dhe ndjenjat janë kanalet kryesore përmes të cilave çdo kripto-rënie, e madhe apo e vogël, do të transmetohet më gjerësisht. Dhe kripto vetëm po ndërthuret më shumë me financat konvencionale. Goldman Sachs planifikon të nisë një fond të tregtuar me shkëmbim kriptosh; Visa ka lëshuar një kartë debiti që paguan shpërblimet e klientëve në Bitcoin . Ndërsa kripto-sfera zgjerohet, po ashtu do të zgjerohet potenciali i saj për të shkaktuar përçarje më të gjerë të tregut.

The Economist

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #27 - Nëntor 2021

Miq, lexues të BusinessMag,

Ky numër i ri revistës vjen në një sezon të nxehtë plot me zhvillime interesante në botën e startupeve. Jam i sigurt që secili nga ju është i ngarkuar shumë më tepër se në çdo periudhë tjetër në përpjekjet për të çuar gjërat përpara, ndaj ju falenderoj që po gjeni kohën për të lexuar këto rreshta. 

Dikush më pyeti sot, sa optimist je për të ardhmen? U përgjigja pa menduar, se kjo nuk është pyetje për një sipërmarrës. Ne optimizmin e kemi në gjak, pasi është stimuli kryesor që çon përpara iniciativat e çuditshme që ndërmarrim, shpesh pa u menduar gjatë! 

Këtë optimizëm përpiqemi ta sjellim në faqet në vazhdim nëpërmjet intervistave me personazhe të njohur dhe të panjohur, të cilët me punën e tyre të përditshme ndikojnë në jetën e mijëra njerëzve përreth. 

Me punën që bëjnë, me historitë që rrëfejnë mbi sfidat e ndryshme, mes dështimesh dhe suksesesh ata/ato frymëzojnë, motivojnë duke përshkruar maratonat vetjake drejt suksesit; pavarësisht pengesave, duke kaluar nga dështimi në dështim, por pa humbur entuziazmin (siç thotë dhe Churchill). 

Njihuni …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0