Perfundimet e tryezes Shqiperi-BE » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 30/09/2014

Perfundimet e tryezes Shqiperi-BE

Share
nga Admin
Sht 30, 2014
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Tryeza e katert e Dialogut te Nivelit te Larte mes Shqiperise dhe Bashkimit Europian nxorri disa perfundime, mes te cilave rivendosja e dialogut politike ne vend, vijimi dhe pershpejtimi i reformave, drejtesia e te tjera.

Sa i perket reformave, Bashkimi Europian e ka bere te qarte se ku duhet te perqendrohen autoritetet nepermjet pese prioriteteve kyçe te bera publike prej kohesh e qe u ritheksuan edhe ne marrjen e statusit si kusht per hapjen e bisedimeve te anetaresimit.

Kerkohet rivendosja e dialogut mes mazhorances dhe opozites per te pershpejtuar reformat. Komisioneri Fyle theksoi rendesine e gjitheperfshirjes si garanci per reforma afatgjate dhe te qendrueshme.

Ne konkluzione vleresohet ecuria e deritanishme ne pese prioritetet e paraqitura dhe kerkohet vazhdimi ne kete rruge nga ana e autoriteteve.

Sa i perket drejtesise Komisioneri kujtoi rendesine e forcimit te pavaresise dhe rritjen e efikasitetit te gjyqesorit. Fyle theksoi se reforma gjyqesore eshte e rendesishem per te mbeshtetur sundimin e ligjit ne vend dhe per dhenien e nje shenje ne luften kunder krimit te organizuar dhe korrupsionit.

Tryeza vleresoi pese grupet e punes te ngritura per secilin prioritet qe ndihmojne ne plotesimin e kushteve te vendosura per hapjen e bisedimeve te anetaresimit. Komisioneri Fyle theksoi rendesine e zbatimit te veprimeve te identifikuara nga ana e grupeve te punes dhe inkurajoi punen e metejshme ne perputhje me masat e percaktuara ne Udherrefyes.

Forcimi i pavaresise se institucioneve ishte nje tjeter pike, ku pershendeten disa nisma te vete ketyre institucioneve qe luajne nje rol te rendesishem ne funksion te permbushjes se kritereve.

Shqiperia e konsideron vendimin per t’i dhene vendit statusin e kandidatit, si nje inkurajim per perpjekje te metejshme te vendosur ne procesin e reformave, te cilat ne fund te fundit do te çojne ne hapjen e bisedimeve te anetaresimit. Kryeministri Rama shpreson se vendimi per te kaluar ne hapin tjeter, hapjen e bisedimeve te anetaresimit, do te behet permes nje procesi te besueshem dhe te parashikueshme, ne baze te permbushjes se pese prioritetet kryesore te percaktuara ne vitin 2013 nga Paketa e Zgjerimit dhe Raporti i qershorit i miratuar nga Keshilli i Europes.

Komisioni shprehet i gatshem te vazhdoje ndihmen me eksperte, por edhe financiare per plotesimin e prioriteteve.

Pala shqiptare zotohet per nje dialog konstruktiv politik mes qeverise dhe opozites ku ofrohet edhe nje perditesim i situates me themelimin e Keshillit Kombetar per Integrimin Europian dhe angazhimi per ta bere sa me pare funksional kete keshill.

Se fundmi u ra dakord qe te pergatiten per takimin e ardhshem te Dialogut te Nivelit te Larte, me kontakte te rregullta per nivelin e punes qe do te vazhdoje dhe raporte te rregullta mbi zbatimin e Udherrefyesit miratuar me 28 maj qe do te ofroje Shqiperia. Komisioneri Fyle theksoi nevojen qe Shqiperia te mbetet e fokusuar ne procesin e reformave dhe te vazhdoje me rezultate te qarta dergimin perpara te pese prioriteteve kyçe.