OSHEE drejt listimit në bursë
Përditësuar së fundmi: 26/03/2018

OSHEE drejt listimit në bursë

Share
nga Albana Mucaj
Mar 26, 2018

Kompania e shpërndarjesë së energjisë, pritet të jetë ndër të parat që do të listohet në bursë. Kryeministri Edi Rama, e ka përmendur këtë fakt, gjatë prezantimit të strategjisë së re për energjinë deri me 2030.

Rama tha se, “Shpresoj që deri në fund të këtij viti të jemi gati që t’u ofrojmë qytetarëve shqiptarë mundësinë e pjesëmarrjes si aksionerë me qëllim që vitin e ardhshëm kompania të kthehet në një kompani ku pjesëmarrja masive e qytetarëve si aksionerë do të ketë një benefit reciprok”. Sipas tij, në pak vite do të ketë një liberalizim 100% të tregut të energjisë.

Prezantimi i strategjisë shërbeu edhe për një bilanc të deritanishëm te sektorit. Ministri i Infrasturkturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri tha se humbjet u reduktuan nga 45.04% në 2013 në 26.41% në fund të vitit 2017. “Rritëm ndjeshëm nivelin e arkëtimeve nga 38.6 miliardë lekë në 2013 në 64.1 miliard lekë në fund të vitit 2017”, theksoi Gjiknuri.

Në strategjinë e energjisë është parashikuar që humbjet teknike dhe jo-teknike të shpërndarjes së energjisë elektrike nga 26.4% vitin e kaluar të zbresin në 10% në vitin 2030, nivel ky i krahasur me të gjitha vendet europiane.

Sipas Gjiknurit, “Do të vazhdojë rritja e arkëtimeve të energjisë elektrike nga 90% në vitin 2018 në 98% në vitin 2030”.

Shkalla e hapjes së tregut të energjisë elektrike është parashikuar të arrijë 100% në vitin 2025 duke ndërtuar njëkohësisht një skemë të thjeshte dhe të zbatueshme në drejtim të mbrojtjes së konsumatorëve familjarë me të ardhura të ulëta, sipas ministrit.

Në strategjinë e energjisë, në 12 vitet e ardhshme është parashikuar një nivel i penetrimit të natyror ndaj burimeve primare, në nivelin 20%. Ndërkohë, pesha e energjisë së rinovueshme ndaj totalit pritet të jetë 42% në vitin 2030.

 

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente