Njihuni me BiblioTech, projekti që shndërron bibliotekat e qytetit në qendra të zhvillimit të teknologjisë dhe inovacionit

Njihuni me BiblioTech, projekti që shndërron bibliotekat e qytetit në qendra të zhvillimit të teknologjisë dhe inovacionit

Bibliotech

Financuar nga UNICEF Albania dhe me mbështetjen e Bashkisë Tiranë, Shoqata Shqiptare për Zhvillim të Qëndrueshëm, është duke implementuar një projekt, që sjell risi në qytetin e Tiranës. Bëhet fjalë për nismën ‘BiblioTech’, e cila do të shndërrojë bibliotekat e lagjeve në inkubatorë të teknologjisë.

Për të mësuar më shumë rreth këtij projekti, risive që sjell dhe mënyrës sesi do të funksionojë, BusinessMag zhvilloi një intervistë me Faola Hodaj, e cila është menaxhere e projektit.

Si lindi ideja e projektit BiblioTech?

Bazuar në gjetje dhe raporte mbi përdorimin e internetit në Shqipëri, rezulton se hendeku i përvetësimit dhe aftësive digjitale mes prindërve dhe fëmijëve është i madh. Sondazhet gjithashtu tregojnë se vështirësitë që hasin prindërit në fushën e teknologjisë i bëjnë më pak të ndërgegjshëm mbi rreziqet që mund të hasin fëmijët gjatë kërkimit në internet. Për më tepër, ekziston një hendek gjinor në fushën digjitale. Meshkujt janë relativisht më të prirur të studiojnë dhe punojnë në fushën e ICT-së, si edhe të jenë ndërtues platformash apo aplikacionesh.

Në këtë kontekst lindi ideja e Bibliotech. Jemi një ekip njerëzish që besojnë se komuniteti ka nevojë për hapësira publike, të cilat ofrojnë infrastrukturë teknologjike. Të rinjtë kanë aftësi të jashtëzakonshme dhe kanë mundësinë të shkollohen dhe të trajnohen në shkolla të mira për t’u bërë sipërmarrësit dhe profesionistët që i duhen vendit.

Tirana ka zhvillim të madh dhe ekosistemi i sipërmarrjes është në rritje. Bibliotekat e qytetit kanë marrë zhvillim infrastrukturor, por do të ishte vlerë e shtuar për to që të kishin edhe një kalendar aktivitetesh në fushën e inovacionit dhe teknologjisë.

Cili do të jetë roli i këtyre bibliotekave?

BiblioTech do të ketë një rol mbështetës për komunitetin. Kjo është një nismë e qëndrueshme, e cila do të mbështesë zhvillimin e ideve dhe projekteve teknologjike. BiblioTech synon të bashkojë të gjithë të apasionuarit e teknologjisë dhe inovacionit në këto ambiente, duke ofruar jo vetëm hapësira pune por edhe trajnime dhe aktivitete informuese.

Në cilat biblioteka do të implementohet projekti?

Projekti do të implementohet në katër biblioteka të qytetit, përkatësisht biblioteka “Musine Kokalari” (njësia 7), “Hamit Beqja” (njësia 8), “Misto Treska” (njësia 10) dhe “Aleksandër Moisiu” (njësia 4).

Kush mund të ketë akses në këto biblioteka?

Do të doja që bibliotekat të ishin një hapësirë ku të gjithë grupmoshat të ndihen të lirshëm dhe më e rëndësishmja të mësojnë gjëra të reja. Të rinjtë, studentët, profesionistët e fushës dhe çdo i apasionuar në fushën e teknologjisë do të ketë mundësinë të ndjekë sesionet e trajnimit që do të ketë kalendari i bibliotekave. Po gjithashtu mirëpresim ide për aktivitete të reja. Bibliotekat nuk mirëpresin veç studentë apo të rinj të interesuar në teknologji dhe inovacion: artistët e rinj, të rinj të talentuar kanë hapësirën për të zhvilluar pasionet e tyre.

Cilat janë risitë, që sjell ky projekt?

BiblioTech vjen nën sloganin Friendly WiFi, që do të thotë se përdoruesit janë të mbrojtur nga shfaqja e përmbajtjeve të papërshtatshme dhe abuzive, që qarkullojnë shpesh në internet. Përmes Friendly WiFi e cila është një nismë e ngritur dhe implementuar në Tiranë nga Bashkia, pajisjet e përdorura në hapësirat e mbuluara me këtë shërbim do të kenë një filtër, që ofron siguri, gjatë lundrimit në internet.

Si do të funksionojë mirëbajtja e këtyre ambienteve?

Bibliotekat do të kenë staf përgjegjës të trajnuar, të cilët do të kujdesen për mbarëvajtjen e pajisjeve si edhe për të ndihmuar të gjithë ata që i frekuentojnë. Gjithashtu, ata do të ndihmojnë qytetarët në rastet kur do të hasin vështirësi në përdorim.

Kur do të lançohet BiblioTech?

Lançimi është planifikuar në muajin shtator. Mund të kemi ndryshime vetëm në rast të përkeqësimit të situatës, për shkak të pandemisë COVID-19.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0