Ndahet Çmimi i Guvernatorit për Diplomën më të Mirë për vitin 2019


Siç është bërë traditë tashmë çdo fundvit Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, z. Gent Sejko ka dhënë “Çmimin e Guvernatorit për Diplomën më të Mirë për vitin 2019”. Ky konkurs organizohet çdo vit nga Banka e Shqipërisë dhe i dedikohet studentëve shqiptarë të diplomuar brenda dhe jashtë vendit, për punë kërkimore-shkencore në çështje të lidhura me integrimin dhe zhvillimin ekonomik, ekonomiksin monetar e ndërkombëtar, stabilitetin e çmimeve dhe atë financiar, edukimin financiar, etj.

Me çmimin e parë u vlerësua z. Olsi Pajo, student në Universitetin e Bonn-it, Gjermani, me temën “Transmetimi i informacionit të Bankës Qendrore”, çmim i cili iu dorëzua nga Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, z. Gent Sejko.

Tema vlerëson komunikimin si një mjet thelbësor në zhvillimin e politikës monetare në ditët e sotme. Nga njëra anë, transparenca luan një rol të rëndësishëm në bankingun qendror modern, por nga ana tjetër ngre shumë pyetje në lidhje me nivelin e tij të optimitetit dhe ka shumë më pak marrëveshje mbi atë çfarë përbën një strategji optimale të komunikimit.

Me çmimin e dytë u vlerësua znj. Meril Canameri, studente në Universitetin e Tiranës, me temën “Niveli, rëndësia dhe përgjegjësia e edukimit financiar në Shqipëri”,  çmim i cili iu dorëzua nga Zëvendë-guvernatorja e Parë e Bankës së Shqipërisë, zj. Luljeta Minxhozi.

Edukimi financiar është një fushë që ka nisur të studiohet përgjatë viteve të fundit dhe gjithmonë e më shumë po tërheq vëmendjen e studiuesve të financës. Ai mund të përshkruhet si procesi përmes të cilit individët marrin njohuritë financiare. Rëndësia e këtij procesi dëshmohet nga fakti se sa më tepër njohuri financiare të zotërojnë individët, aq më shumë do të përfshihen financiarisht. Në këtë mënyrë, përfitojnë jo vetëm individët, por edhe tregjet financiare, si edhe ekonomia në tërësi. Qëllimi i këtij punimi është që përmes vlerësimit të gjendjes aktuale të edukimit financiar në Shqipëri, të përcaktohet se çfarë duhet bërë në të ardhmen për të përmirësuar situatën.

Me çmimin e tretë u vlerësua z. Isli Kola, student në Universitetin Bilkent, Ankara, Turqi,  me temën “Vlerësimi strukturor dhe statistikor i prodhimit potencial në Shqipëri”, çmim i cili iu dorëzua nga Zëvendës-guvernatorja e Dytë e Bankës së Shqipërisë, znj. Natasha Ahmetaj.

Ky material kërkimor përqendrohet në vlerësimin e rezultatit të mundshëm dhe analizën e hendekut të prodhimit në ekonominë shqiptare për periudhën 1980-2017. Teknikat e vlerësimit përfshijnë si përshkrimin e funksionit të prodhimit Cobb-Douglas, ashtu dhe metodat strukturore të funksionit të prodhimit CES, si dhe metodat statistikore të filtrit Hodrick-Prescott dhe Hamilton.

Çmimet u ndanë gjatë takimit të Guvernatorit me gazetarë, analistë dhe drejtues të medias.

Z.Sejko u shpreh mirënjohës ndaj medias për rolin konstruktiv në përcjelljen e lajmeve duke e vlerësuar si një aleat të pazëvendësueshëm në rritjen e efikasitetit të vendimmarrjes.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale