Murtaja që do të shkatërrojë njerëzimin

Dr. Yuval Steinitz- Sot, ndërsa Izraeli është në mes të fushatës më të shpejtë dhe më efektive të vaksinimit në botë, kur qytetarët e Izraelit më në fund kanë filluar të shohin dritën në fund të tunelit, kur e gjithë bota ka filluar të flasë për një fund të parashikueshëm të epokës COVID, është koha për të nxjerrë mësime dhe për të arritur në përfundime. Jo duke kthyer kokën mbrapa, por për mënyrën se si u trajtua kriza COVID, por duke parë përpara pandemive që mund të na shfaqen në të ardhmen.

Por, para se t’i përgjigjemi pyetjes se si të përgatitemi për pandeminë tjetër, duhet të pyesim për cilën pandemi duhet të përgatitemi? Jo domosdoshmërish për sa i përket identifikimit të virusit të saktë ose baktereve, por përkundrazi, për sa i përket kërcënimit që mund të paraqesë.

Është pothuajse e sigurt që prirja natyrore e çdo qeverie do të jetë përgatitje më e mirë për të njëjtën gjë, ose, për fat të keq, për t’u përgatitur pak më mirë për të njëjtën gjë. Nëse do të kishim një pandemi të quajtur COVID-19, duhet të përgatitemi për COVID-30. Kjo është natyra njerëzore, për t’u përgatitur për ato që kemi provuar.

Unë e studioj këtë mendim problematik, jo vetëm si pjesë e “problemit të induksionit” në filozofinë e shkencës (duke bërë pyetjen e gabuar), por edhe si shërbimin tim shumëvjeçar në komunitetin e inteligjencës. Pothuajse të gjitha përgatitjet e inteligjencës fillojnë me supozimin se do të shohim një përsëritje të asaj që tashmë ka ndodhur, me ndryshime të ndryshme. Lufta tjetër do të jetë një version më i madh, më i vështirë – i atij të mëparshmit.

Aftësia e vërtetë e shërbimeve të inteligjencës për të hedhur poshtë problemin e induksionit dhe për të paralajmëruar ndryshime të mëdha, ose me fjalë të tjera për të paralajmëruar shfaqjen e diçkaje të panjohur, është gati zero. Të njëjtat rregulla zbatohen kur bëhet fjalë për shëndetin publik, dhe kështu veprojnë të njëjtat dështime.

Në rrugën tonë drejt anarkisë totale

Pra, për çfarë lloj pandemie duhet të përgatitemi? COVID duhet të shërbejë si një paralajmërim serioz, jo vetëm për kthimin e mundshëm të ndonjë mutacioni tjetër, por për shkak të mundësisë së pandemive të reja në tërësi. Fatkeqësisht, COVID tashmë ka marrë rreth 1 milion jetë, shkatërroi të gjithë jetën e përditshme të njerëzimit dhe goditi seriozisht të gjithë ekonominë globale.

Por për fat të mirë, deri më tani nuk ka kërcënuar ekzistencën e vazhdueshme të njerëzimit. Shkalla e vdekshmërisë së atyre që kontraktojnë virusin ndryshon nga 0.7% në Izrael, në fund të shkallës, në 7% në vendet më të goditura.

Por a nuk mund të përjashtohet asgjë kur bëhet fjalë për mundësitë e një pandemie shumë më vdekjeprurëse, e cila do të përbënte një kërcënim për jetën e miliarda njerëzve, dhe ndoshta vetë civilizimin?

Lexo: Gjigandët farmaceutikë shumë pak të përgatitura për pandemitë e ardhshme

Personi që më shtyu të filloja të mendoja për këtë ishte profesor Ernest Moniz, ish-sekretari i energjisë në administratën e Obamës. Moniz, i cili aktualisht shërben si kryetar i një organizate që hulumton kërcënimet globale, publikoi një raport dy vjet më parë rreth gjendjes së gatishmërisë globale për pandemitë e reja.

Në takimin tonë të fundit në Uashington, kur raportet e shpërthimit të COVID në Kinë sapo kishin filluar të shfaqeshin, ne biseduam për mundësinë e një pandemie krejtësisht të ndryshme që do të përfshinte karakteristikat e mëposhtme: do të ishte më ngjitëse se COVID dhe do të zgjaste afërsisht një muaj për ata që e kontraktojnë atë për të shfaqur simptoma; të jetë po aq vdekjeprurëse sa Ebola, me një shkallë vdekshmërie prej 50%; dhe prekin fëmijët dhe të rinjtë në të njëjtën masë si të rriturit.

Një pandemi me atë lloj mekanizmi, në rrethana normale, mund të infektojë shumicën e banorëve të globit brenda pak muajsh. Meqenëse simptomat do të shfaqeshin dhe njerëzit do të fillonin të vdisnin vetëm rreth një muaj pasi kishin marrë sëmundjen, kuajt, duke folur në mënyrë metaforike, tashmë do të ishin jashtë hambarit dhe do të vraponin të lirë në të gjithë botën përpara se njerëzimi të mbyllte derën.

Ne mund ta gjenim veten në një skenar apokaliptik, në të cilin gjërat do të dukeshin kështu: për shkak të lidhjeve të përhapura të aviacionit dhe transportit midis të gjitha pjesëve të botës, pandemia do të arrinte shpejt në çdo pjesë të globit përpara se qeveritë të kuptonin se çfarë po ndodhte. Dhe kur ata e kuptuan atë dhe vendosën të kufizonin lëvizjen, nuk do të kishte nevojë për to. Paniku publik do të keqësohet aq shumë sa që njerëzit do të mbyllen në shtëpitë e tyre, duke u frikësuar për jetën e tyre. Problemi me të cilin do të duhet të përballen qeveritë është i kundërt me atë që ekziston sot. Në vend që të vendosin bllokime, ata do të duhet të detyrojnë punëtorët thelbësorë të bëjnë punën e tyre, kur çdo hap jashtë shtëpisë përmban një rrezik të madh.

Ndërsa pandemia teorike përhapet në të gjithë botën, qindra miliona do të vdesin. Por shumë më tepër do të humbin jetën ndërsa rrënohet rendi publik dhe fillon anarkia totale. Një pandemi e këtij lloji mund të përmbahet vetëm nëse identifikohet dhe kuptohet që nga fillimi, dhe vetëm nëse vendet ndërmarrin hapa të menjëhershëm emergjentë që janë shumë më të ashpër se çdo gjë që dinim nën COVID.

Mjerisht, në çdo skenar që përfshin ndonjë vonesë, shanset që qeveritë të kenë sukses në kapërcimin e një pandemie të tillë, janë praktikisht zero. Fakti që pandemia do të vinte në rrezik jetën e fëmijëve, ashtu si Ebola, do të thotë që asnjë prind i arsyeshëm nuk do t’i lejonte fëmijët e tyre jashtë.

Rezultati i pashmangshëm do të jetë që njerëzit të braktisin vendin e punës, duke përfshirë punëtorët thelbësorë, dhe të gjitha institucionet kombëtare, si dhe ekonomitë, do të shemben. Punëtorët në fabrikat e ushqimit dhe dyqanet ushqimore do të qëndrojnë në shtëpi dhe zinxhiri i furnizimit me ushqim do të ndalet brenda një ose dy ditësh. Punëtorët në sektorët e energjisë elektrike dhe ujit do të bëjnë të njëjtën gjë, duke bërë që furnizimi me energji dhe ujë të thahet brenda një ose dy javësh. Nuk është e pamundur që shumë mjekë dhe infermierë të ndjekin shembullin, dhe spitalet do të braktisen.

Shpresa: inteligjenca artificiale

Një vend që bie në një situatë të tillë natyrisht do të përpiqet të lëshojë direktiva për punonjësit publikë. Por, nuk do të ketë njeri për t’i zbatuar ata – sepse policia do të ketë frikë të largohet nga shtëpitë e tyre gjithashtu, duke e ditur se duke bërë kështu ata pothuajse me siguri dënojnë familjet e tyre me vdekje. Me pak fjalë, pothuajse të gjitha sistemet thelbësore së shpejti do të pushojnë së funksionuari dhe vendi do të ndalojë së ekzistuari si një organ funksionues. Në skenarin më të keq, njerëzimi do të zhduket. Në rastin më të mirë, do të kthehej në Mesjetë.

A është ky një fat i pashmangshëm? A është opsioni ynë i vetëm që të dorëzohemi dhe të kërkojmë që pandemia e ardhshme të mos jetë më e shpejtë ose më vdekjeprurëse se COVID? Padyshim që jo, me kusht që njerëzimi të jetë në gjendje të trajtojë seriozisht sfidën e pritshme dhe të bëhet gati para kohe.

Lufta është luftë

Sigurisht, ne po flasim për masa emergjente, disa prej të cilave do të ndikojnë seriozisht në të drejtat tona civile. Por lufta është luftë, sepse ky është çmimi që ne paguajmë për të shpëtuar miliona njerëz. Nëse, për shkak të izolimit gjeografik, disa vende ose qytete nuk preken nga pandemia, ne mund të supozojmë se institucionet e tyre të kërkimit dhe zhvillimit do të jenë gjithashtu në gjendje të punojnë në vaksina dhe ilaçe për të luftuar virusin.

Siç e kam theksuar, kushti themelor për sukses është menjëherë. Çdo vend do të duhet të vendosë mekanizma përpara kohe dhe t’u japë atyre statusin ligjor. Meqenëse në historinë e shkurtër të vendit tonë, Izraeli ka provuar fillimin e më shumë se disa luftërave, ne kemi mësuar të zhvillojmë mjete inteligjente dhe teknologjike që mund të na japin paralajmërim të hershëm dhe të zyrtarizojnë proceset ligjore që na lejojnë të lëvizim nga një situatë e zakonshme sigurie deri në një urgjencë sa hap e mbyll sytë.

Mësimi që duhet të mësojmë nga COVID – si Izraeli dhe bota në tërësi – duhet të shkojë përtej përgatitjeve të reja të kujdesit shëndetësor. Kjo duhet të na lejojë të kalojmë nga rutina në një gjendje të jashtëzakonshme në një çast. Kjo është mënyra e vetme që kemi ndonjë shans për të mbrojtur njerëzimin nga pandemitë e reja dhe për të siguruar që civilizimi të vazhdojë të ekzistojë.

Para së gjithash, duhet të vendoset një sistem global i gjurmimit që do të bëjë të mundur identifikimin e shpërthimeve sa më afër burimit dhe hartimin e përhapjes së tyre në kohë reale. Një sistem që është në gjendje të përdorë super-llogaritjen dhe inteligjencën artificiale, me ligjin ndërkombëtar që kërkon bashkëpunimin e plotë të kujdesit shëndetësor, ndjekjes dhe sistemeve të informacionit nga e gjithë bota – duke përfshirë qasjen e plotë në të dhënat përkatëse. Kjo është mënyra e vetme për të siguruar alarme të shpejta në lidhje me afrimin e rrezikut.

Së dyti, e gjithë bota, dhe çdo vend, duhet ta bëjë veten të gatshëm për të vendosur sisteme karantine ndërkombëtarisht dhe brenda vendit. Aftësia për të mbyllur në mënyrë të menjëhershme aviacionin, transportin oqeanik dhe atë tokësor për të krijuar “ishuj” do të lejojë që zinxhirët e infeksionit të ndërpriten dhe zonat e tjera të mbrohen. Si rezultat, zonat e paprekura do të vazhdojnë të gëzojnë furnizim të pandërprerë të ushqimit, energjisë elektrike dhe ujit. Ata gjithashtu do të furnizojnë ato nevoja thelbësore në zonat nën bllokim për shkak të shpërthimeve.

Hapa të tjerë jetësorë përfshijnë sigurimin e furnizimeve të plota të pajisjeve mbrojtëse për punonjësit e vijës së frontit, përfshirë kostumet dhe maskat, në mënyrë që ata të mund të lënë shtëpitë e tyre dhe të bëjnë punën e tyre; ngritjen e qendrave të mbrojtura të kërkimit dhe zhvillimit për të studiuar pandeminë dhe zhvillimin e ilaçeve dhe vaksinave.

ISRAEL HAYOM

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale