Lubjana ka gjetur zgjidhjen për një ajër më të pastër
Përditësuar së fundmi: 24/05/2019

Lubjana ka gjetur zgjidhjen për një ajër më të pastër

Share
nga Neada Muçaj
Maj 24, 2019

Lubjana është kryeqyteti i Sllovenisë. Ajri është i pastër dhe popullata me drerë, lepuj dhe breshka jetojnë aty.

Lubjana është kryeqyteti i parë Europian që synon të arrijnë zero-mbetje. Por, para 15 vitesh, të gjitha mbetjet derdheshin në landfille. Kjo ishte shumë e kushtueshme sepse zihej hapësirë dhe shpërdoroheshin shumë burime.

Ndaj qyteti vendosi të ndryshojë.

Në vitin 2002, nisi ndarja e mbetjeve në kategori: letër, xham, plastikë në kontenierë të ndryshëm. Katër vite më vonë, qyteti nisi të mbledhë mbeturina derë më derë.

Koleksioni i bio mbeturinave do të bëhet i detyrueshëm në të gjithë Europën në vitin 2023, por Lubjana ka dy dekada që e zbaton këtë.

Objektet që nuk janë të thyera ripërdoren: ato kontrollohen, pastrohen dhe shiten me çmim më të ulët.

Dyqanet zero-mbeturina janë një trend në rritje në Lubjanë. Edhe pse i mbushur me turistë, qyteti është i pastër. Thuajse çdo rrugicë ka kosha të ndarë për letër, paketime dhe teprica të tjera.

Qendra Rajonale për Menaxhimin e Mbetjeve (RCERO) u hap në 2015 dhe sot i shërben pothuajse një të katërtës së gjithë Sllovenisë, duke përdorur gaz natyral për të mundësuar ngrohjen dhe elektricitetin, procese këto që realizohen nga riciklimi i 95% të mbetjeve vendase, ku vetëm 5% e tyre dërgohen në landfille.

Parandalimi, ripërdorimi dhe riciklimi janë kryesor. Përveç mbledhjes derë- më-derë, Lubjana ka dhe dy qendra të mëdha të riciklimit të mbetjeve ku qytetarët depozitojnë mbetjet e tyre.  RCERO është pika më e famshme, që ka më shumë se 1000 vizita në ditë dhe qyteti planifikon të ndërtojë të paktën dhe tre pika të tjera.

/TheGuardian