Mjalti Manuka ka reduktuar rritjen e qelizave të kancerit të gjirit me 84% pa dëmtuar qelizat e shëndetshme apo shkaktuar efekte anësore të mëdha, sipas studimeve. Zbulimet hapin mundësinë për zhvillimin e një trajtimi natyror, jo-toksik plotësues, ose potencialisht të pavarur, kundër kancerit.
Nutraceutikët – një kombinim i fjalëve ‘nutricion’ dhe ‘farmaceutikë’, që tingëllon pak si marketing – janë produkte që, përveçse ofrojnë vlerë ushqyese, gjithashtu kanë veti që përmirësojnë shëndetin. Ginsengu, çaji i gjelbër, Echinacea dhe omega-3 janë shembuj të zakonshëm. Po ashtu edhe mjalti Manuka, i prodhuar nga nektari i mbledhur nga bletët kur ato polenizojnë manukën, një specie e pemës së çajit autoktone për Zelandën e Re dhe Australinë juglindore. Mjalti Manuka është dëshmuar të ketë veti antibakteriale, antioksiduese dhe shëruese, që mendohet se janë për shkak të përbërjes së tij specifike, që ndryshon nga llojet e tjera të mjaltit. Tani, studimet paraprake nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA) kanë zbuluar se ky produkt mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e kancerit të gjirit.
“Zbulimet japin shpresë për zhvillimin e një alternative natyrale, më pak toksike ndaj kimioterapisë tradicionale,” tha Dr. Diana Márquez-Garbán, profesore e asociuar në Fakultetin e Mjekësisë të UCLA dhe autorja kryesore e studimit. “Megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht përfitimet e komponimeve natyrore në terapinë kundër kancerit, ky studim vendos një bazë të fortë për eksplorime të mëtejshme në këtë fushë.” Te ata të diagnostikuar me kancer të gjirit pozitiv ndaj receptorit të estrogjenit (ER) – që përbën rreth 60% deri 70% të rasteve të diagnostikuara me kancer të gjirit – qelizat e kancerit kanë receptorë që i lejojnë ato të përdorin hormonin estrogjen për të rritur. Ndërsa trajtimi me terapi anti-estrogjen mund të bllokojë rritjen e tumorit tek shumica e pacientëve, disa bëhen rezistentë ndaj trajtimit, duke lënë kimioterapinë potencialisht toksike si alternativa e vetme. Studiuesit fillimisht rritën qeliza të kancerit të gjirit ER-pozitiv dhe qeliza të kancerit të gjirit triple-negative në laborator. Tek qelizat ER-pozitive të trajtuara me mjaltë Manuka ose pluhur të tharë të mjaltit Manuka, ata vëzhguan një frenim të konsiderueshëm të përhapjes së qelizave të kancerit krahasuar me ato të trajtuara me kontroll. Për qelizat triple-negative, efekti antitumoral ishte më i moderuar. Kur mjalti Manuka u kombinua me tamoxifen, një ilaç i përdorur gjerësisht në terapinë anti-estrogjen, përhapja e qelizave ER-pozitive u shtyp ndjeshëm dhe ishte më e ulët se kur secili trajtim aplikohej veçmas.
Duke i analizuar më nga afër qelizat, studiuesit zbuluan se mjalti shkaktonte një reduktim të niveleve të estrogjenit në gjak dhe receptorëve të estrogjenit në tumore, si dhe ndërpriste përparimin e kancerit duke shkaktuar apoptozë, ose vdekjen e qelizave, në qelizat tumorale. Ata më pas kaluan në testimin e mjaltit Manuka në modele kafshësh. Minjtë që kishin marrë qeliza të kancerit të gjirit ER-pozitiv dhe zhvilluan tumor u trajtuan me mjaltë Manuka përmes gojës. Minjtë e trajtuar me mjaltë treguan një shtypje të konsiderueshme të rritjes së tumorit krahasuar me kontrollin. Në përgjithësi, mjalti pengoi rritjen dhe përparimin e një tumori të kancerit të gjirit të njeriut të vendosur në trup me 84% pa ndikuar në qelizat e shëndetshme.
“Zbulimet tregojnë se komponimet natyrore, si mjalti Manuka, me aktivitet të konsiderueshëm antitumoral dhe selektivitet ndaj kancereve hormon-receptore pozitive, mund të zhvillohen më tej si një suplement ose potencialisht një alternativë ndaj ilaçeve citotoksike të kancerit që kanë më shumë efekte anësore jo-selektive,” përfunduan studiuesit.
Studimi është publikuar në revistën Nutrients.