Komisioni Europian hap thirrjet për hakatonin BE vs Virus

Komisioni Europian hap thirrjet për hakatonin BE vs Virus


Hakatoni BE vs Virus organizohet nga Komisioni Europian në bashkëpunim të ngushtë me shtetet anëtare dhe vendet e H2020, si edhe me mbështetjen e vlefshme të qindra vullnetarëve, që kanë organizuar hakatone kombëtare në shtetet e tyre përkatëse. Komisioni Europian pret të marrin pjesë deri në 60 mijë persona.

Të martën në mbrëmje (7 Prill), Ministrat e BE-së për Kërkimin dhe Inovacionin zhvilluan një video-konferencë me Komisioneren e BE-së për Inovacionin, Kërkimin, Kulturën, Asimin dhe Rininë, Znj. Mariya Gabriel. Takimi u zhvillua me qëllim që të shkëmbenin mendime se si t’i përgjigjen krizës së COVID-19 , përfshirë financimin e projekteve evropiane të kërkimit dhe inovacionit, ndarjen e të dhënave shkencore dhe infrastrukturës midis qendrave kërkimore dhe inovacionit. Në këtë video-konferencë joformale, Ministrat e Kërkimit të BE-së, shprehën mbështetje për një seri të parë të 10 veprimeve që mund të zbatohen në nivelin e BE-së në një periudhë kohore shumë të shkurtër.

Këto veprime u krijuan nga DG në bashkëpunim me Research and Innovation të shteteve anëtare.

Seria e 10 veprimeve:

1. Koordinimi i fondeve të R&I kundër Coronavirus.

Ky veprim ka për qëllim t’u japë autoriteteve kombëtare një mundësi për të punuar më nga afër dhe për të përafruar aktivitetet duke bashkëpunuar përmes programimit.

2. Zgjerimi dhe mbështetja e provave të mëdha klinike në BE për menaxhimin klinik te pacientet me koronavirus

Këto veprime kanë për qëllim mbledhjen e fondeve shtesë për të zgjeruar dhe mbështetur zbatimin e shkallës së gjerë, provave klinike shumë-centrike në të gjithë Evropën.

3. Fonde të reja për qasje inovative dhe të shpejta të lidhura me shëndetin, për t’iu përgjigjur koronavirusit dhe shpërndarjen e rezultateve të shpejta dhe të rëndësishme për shoqërinë dhe një nivel më të lartë të gatishmërisë së sistemeve shëndetësore.

Ky veprim ka për qëllim financimin e qasjeve inovative për studiuesit dhe inovatorët për të dhënë rezultate të shpejta dhe të rëndësishme për shoqërinë, që përqendrohet në (1) Ndikimet sociale dhe ekonomike të përgjigjes së shpërthimit; (2) Teknologji mjekësore dhe aplikacione TIK; (3) Përgatitja e sistemeve shëndetësore (përfshirë prodhimin).

4. Rritja e mbështetjes për ndërmarrjet inovative

Ky veprim synon të rrisë mbështetjen për Këshillin Evropian të Inovacionit të Horizon 2020 të mbyllur kohët e fundit. Akseleratori pilot duke përdorur mundësinë e thirrjes nga poshtë-lart ka pranuar rreth 1.000 aplikime nga aplikacione lidhur me koronavirusin (nga një numër global prej rreth 4,000), për të mbështetur aplikimet më të mira në lidhje me koronavirusin. Ai gjithashtu synon rritjen e mbështetjes ndaj instrumenteve financiare të hulumtimit dhe inovacionit që adresojnë çështje të lidhura me koronavirusin.

Kjo do të ndihmonte në rritjen e kërkesës për mbështetje financiare veçanërisht për zhvillimin e vaksinave të shpejta dhe rritjen e objekteve të mira të prodhimit nga ndërmarrjet e BE-së. Kjo gjithashtu përfshin krijimin e një Platforme të Këshillit Evropian të Inovacionit për Coronavirus, për shërbimet e matchmaking me grupe të dedikuara dhe shërbime shoqëruese për startup-et dhe SME-të, për të shkëmbyer ide mbi inovacionin përsa i përket koronavirusit dhe për t’u lidhur me investitorët, prokuruesit publikë, korporatat dhe të tjerët.

5. Krijimi i mundësive për burime të tjera të financimit për të kontribuar në veprimet e R&I mbi koronavirusin

Ky veprim synon dhënien e Vulave të Ekselencës për inovacionet e rëndësishme për koronavirusin nga SME-të ose startup-et e vlerësuara si të shkëlqyera, por jo të zgjedhura për financim nga thirrjet e Këshillit Evropian të Inovacionit.

Kjo do të kërkojë gjithashtu pëlqimin e SME-ve / startupeve për të siguruar detajet e kontaktit të tyre për autoritetet menaxhuese të Fondit Strukturor. Nga ky veprim, zbatohet një trajtim i favorshëm i ndihmës shtetërore për COVID-19 nga Vulat e Përsosmërisë. Do të hulumtohen burime shtesë të financimit, p.sh. financimi kombëtar / rajonal, fondacionet private, InvestEU etj.

6. Krijoni një dyqan të vetëm për financimin e Coronavirus R&I

Një “platformë ERA Corona” do të sigurojë një përmbledhje të plotë të të gjitha nismave të vazhdueshme të financimit të R&I për koronavirusin. Lexoni këtu.

7. Krijoni një Task Forcë R&I të Nivelit të Lartë ad-hoc për koronavirusin

Pa kopjuar strukturat ekzistuese, një Task Forcë R&I e nivelit të lartë ad-hoc të ri mund të këshillojë veprimet e mundshme dhe të rëndësishme të R&I nga BE për përparësitë e identifikuara afatmesme dhe afatgjata dhe të komunikojnë veprimet e koordinuara të R&I për publikun e gjerë.

8. Qasja në Infrastrukturat e Kërkimit

Disponueshmëria e shërbimeve të ofruara nga Infrastrukturat e Kërkimit (lehtësira analitike, biologjike, mostra, reagentë, laboratorë patogjenë, mbështetje rregullatore, Infrastrukturat e Kërkimit për shkenca sociale etj) dhe të të dhënat që ato mbajnë (p.sh. për ritestimin e të dhënave të papërpunuara dhe vlerësimin e efekteve shoqërore dhe efektivitetin e përgjigjeve pandemike) janë jetike për studiuesit që punojnë për koronavirusin.

Shërbime të reja (përfshirë Informacionin e Performancës së Lartë dhe Inteligjencën Artificiale) dhe të dhënat janë tashmë të ditura. Është e rëndësishme që të punohet për të përputhur ofertën dhe kërkesën përtej kufijve.

9. Platforma e ndarjes së të dhënave hulumtuese

Ky veprim synon të krijojë një platformë evropiane për shkëmbimin e të dhënave dhe informacioneve për SARS-CoV-2 dhe koronavirusin, që do të lidhet me European Open Science Cloud. Kjo do të lejojë ndarjen e shpejtë të të dhënat të hulumtimit dhe rezultateve për të përshpejtuar zbulimin.

Studiuesve duhet t’u kërkohet të sigurojnë menjëherë qasje të plotë të hapur dhe  të shkëmbejnë rezultatet e hulumtimit (të dhëna, modele, ecurinë e punës, rezultate).Studiuesit do të jenë të ndershëm sa të jetë e mundur në kohë reale.

10. Hackatoni ndër-BE për të mobilizuar inovatorët evropianë dhe shoqërinë civile.

Komisioni ka hartuar një hackaton ndër-evropian (#EUvsVirus), i cili do të organizohet përmes një koalicioni me organizatorët e hakatoneve të mbajtur në Austri, Belgjikë, Bullgari, Kroaci, Qipro, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Gjermani, Greqi, Hungari, Irlandë, Itali, Letoni, Lituani, Maltë, Hollandë, Poloni, Portugali, Rumani, Slloveni, Spanjë dhe Suedi.

Ky hackaton pritet të shkurtojë kohën për vendosjen e zgjidhjeve inovative të zhvilluara nga startup-et dhe krijuesit e politikave, pasi inovatorët do të jenë në gjendje të përdorin punën e bërë tashmë nga inovatorët e tjerë në Evropë, në vend që të fillojë nga e para ose të ribëjnë punën e bërë tashmë nga inovatorët e tjerë. Gjithashtu, hakatoni pritet të sigurojë informacione për spitalet dhe administratat publike për zgjidhjet ekzistuese inovative në shtetet e tjera anëtare. Datat e planifikuara për hakatonin janë 24-26 Prill 2020.

Nëse doni të merrni pjesë, duhet të regjisroheni duke klikuar këtu. Ju mund të merrni pjesë në tre mënyra të ndryshme:

1. Si zgjidhës problemi mund të regjistroheni si individ ose si ekip me kolegë të tjerë.

2. Si mentor mund të regjistroheni si ekspert për të siguruar mentorim në ekipe, ose si koordinator i ekipit duke përdorur aftësitë tuaja të koordinimit për të ndihmuar ekipet të arrijnë objektivat e tyre.

3. Si partner (ka linqe të ndryshme në varësi të kategorisë së partnerëve). Në të gjitha rastet, partnerët priten të kontribuojnë në një ose disa mënyra të mundshme (duke ndihmuar në shpërndarjen, sigurimin e çmimeve në para ose përfitime, sigurimin e mentorëve.

Nëse dëshironi të filloni shpërndarjen e #EUvsVirus Hachathon, mund të përdorni Press Kit ose mund të pëlqeni / ritransmetoni atë në kanalet e mëposhtme të mediave sociale:

Twitter

LinkedIn 

Facebook dhe

Instagram.

Për më shumë informacion mund të kontaktoni në emailin e krijuar për këtë qëllim: RTD-PAN-EUROPEAN-COVID-HACKATHON@ec.europa.eu

euvsvirus.org është një hackaton në mbarë Evropën, i organizuar nga aktorët më të kyçur nga e gjithë Evropa. Ai bazohet në hackatone kombëtare tashmë të kryer, për të mundësuar ekzekutimin e shpejtë të zgjidhjeve të shkëlqyera.

#EUvsVirus është një thirrje për veprim për secilin dhe të gjithë të marrin pjesë në luftën kundër COVID-19: Demonstroni unitetin dhe shkëmbeni aftësitë tuaja për të mirën e përbashkët përtej kufijve dhe brezave! Le të hapim kufijtë dixhitalë të BE-së gjatë kësaj sfide kolektive!

Përfitimet:

Follow-up

Komisioni Evropian, në bashkëpunim të ngushtë me të gjitha shtetet anëtare dhe vendet pjesëmarrëse të H2020, do të sigurojë ndjekjen e projekteve më të mira që vijnë nga hackatoni #EUvsVirus përmes platformës së re të Këshillit Evropian të Inovacionit (EIC) Covid. Fondacionet, investitorët, ofruesit e shëndetit (p.sh. spitalet) do të jenë gjithashtu pjesë e platformës EIC Covid.

Ndikimi social

Drejtoni një projekt domethënës dhe ndihmoni familjen, miqtë, fqinjët dhe të gjitha vendet e BE-së t’i përgjigjen krizës së COVID-19.

Njohja ndërkombëtare

Bëhuni pjesë e zgjidhjes dhe njihuni në të gjithë Komisionin Evropian, Parlamentin Evropian dhe të gjitha rrjetet partnere.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #33 - Nëntor 2023

Numri 33 i revistës tonë, i cili me krenari mund të quhet “Revista e Personazheve.” Në këtë numër, jemi fokusuar në trajtimin e personaliteteve të shquara në fusha të ndryshme, brenda dhe jashtë kufijve të vendit tonë.

Dinamika e emigracionit ka bërë që shqiptarët të kontribuojnë në mënyra të ndryshme në vende të shumta të botës, duke ruajtur gjithmonë lidhjen me atdhen. Numri ynë i ri shpalos ngjarjet dhe angazhimet e tyre, duke sjellë në fokus dinamikën e tyre në ekonominë globale.

Në faqet e revistës, do të njiheni me personalitete të rëndësishme si Drita Ivanaj, e cila me fondacionin e saj ndihmon në avancimin e arsimit dhe kulturës. Gjithashtu, do të përfshihemi në misionin e dr. Skënder Myrtezanit dhe anëtarëve të Vatra Queens, New York, për kthimin e eshtrave të At Fan Nolit në Shqipëri.

Marjana Koçeku, …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0