Ja cilat janë profesionet më të kërkuara për vitin 2019


Ne mund të biem dakord se skenari i sotëm i punësimit, është bërë shumë i prerë dhe konkurrues. Ndryshimet në shoqëri, mënyrën e jetesës dhe teknologji, kanë ndikuar thellë në botën profesionale, si dhe në tregun e punës. Ekziston një koleksion i gjerë i grupeve të aftësive dhe teknologjive, që njerëzit mund të përdorin në punët që nuk ekzistonin në dekadat e kaluara.

Në një botë ku automatizimi i punës së përditshme po bëhet gjithnjë e më i dukshëm, është normale të ndjeni panikun e vazhdueshëm që mbërthen shumicën prej nesh, lidhur me një karrierë të qëndrueshme për të ndërtuar një të ardhme. A do të jetë fusha që kam zgjedhur ende në të ardhmen e afërt? A jam duke qëndruar në majë të tendencave aktuale në vendosjen e punës aktuale? Këto janë gjëra që duhet të keni parasysh, para se të merrni ndonjë vendim transformues të karrierës.

Cilat do të jenë zgjedhjet më të mira të karrierës në të ardhmen?
Për këtë do të ishte e nevojshme të kishim një përgjigje të saktë dhe konçize, por asnjeherë nuk e dimë se çfarë ka rezervuar e ardhmja. Ndryshimi është konstant dhe është e rëndësishme të jemi në dijeni, kur bëhet fjalë për përparimet konstante në secilin sektor. Më poshtë do të gjeni të listuara 7 profesionet më të kërkuara të vitit 2019, profesione këto që janë premtuese për një karrierrë të suksesshme.

Bioteknologjia
Një raport i kohëve të fundit vlerësoi se industria e bioteknologjisë ka arritur fitim për herë të parë në histori, me të ardhura neto prej 3.9 miliardë dollarë në vitin 2009. Ky ishte një moment i rëndësishëm. Por, pavarësisht arritjes së përfitimit, disa thonë se modeli i biznesit të bioteknologjisë është i shtrembëruar, dhe joefikas në gjenerimin e fitimeve të larta. Përkundër kësaj kritike, industria e bioteknologjisë kontribuon në një vlerë që nuk mund të matet në fitimet afatshkurtra. Shumë produkte të bioteknologjisë kanë rëndësi mjekësore, në shpëtimin e jetëve dhe këto produkte ishin të pakonceptueshme dekada më parë. Pavarësisht nga modeli i biznesit, industria bioteknike do të vazhdojë të rritet, për sa kohë produktet dhe shërbimet e saj tërheqin tregje financiare të gatshme, që vlerësojnë kontributin e tyre të mjaftueshëm. Ndërsa rriten kompanitë e bioteknologjisë, padyshim që kjo industri do të përmirësohet në efikasitetin e përgjithshëm dhe rentabilitetin.

Menaxhimi i ndërtimeve
Menaxhimi i projektit të ndërtimit, është një fushë dinamike dhe me ndryshim të shpejtë, që ofron punëtorë me arritje të larta. Menaxherët e projektit në biznesin e ndërtimit, janë përgjegjës për planifikimin dhe caktimin e projekteve, menaxhimin e kontraktorëve dhe marrëdhëniet me klientët, sigurimin që projektet e ndërtimit mbarojnë në kohë dhe brenda buxhetit. Nëse jeni duke kërkuar për mundësi karriere në fushën e menaxhimit të projektit, ose duke kërkuar një mënyrë për të zgjeruar karrierën tuaj ekzistuese në ndërtim ose kontraktim, një diplomë në menaxhimin e projektit të ndërtimit mund të jetë opsioni më i mirë për ju.

Menaxher i sistemeve të informacionit kompjuterik
Nëse po mendoni të bëni karrierë të gjatë, mund të konsideroni marrjen e diplomës bachelor të shkencave kompjuterike dhe të punoni për t’u bërë një menaxher IT. Ky profesion parashikohet të ketë një rritje vjetore 15% dekatën e ardshme dhe do të krijojë 50.900 vende të reja pune në terren deri në vitin 2022.

Marketing Dixhital
Bota dixhitale po ecën dhe deri në vitin 2020 kompanitë në mbarë botën, do të kenë një prani në internet dhe kështu do të krijojnë shumë mundësi për karrierë. Ekonomia dixhitale po rritet 10 herë më shpejt se ekonomia tradicionale dhe firmat që merren me tregtinë në internet kanë dy herë më shumë gjasa të krijojnë vende pune shtesë. Marketingu dixhital ka qenë fjala kyçe në tregun e punës. Qofshin lojtarë të mëdhenj apo fillestarë të vegjël, të gjitha kompanitë janë duke investuar shumë në aktivitetet e marketingut dixhital. Ata po kërkojnë njerëz që mund të hartojnë dhe zbatojnë strategjitë e marketingut dixhital që u përshtaten nevojave të tyre. Zhvillimi i aftësive tuaja në këtë fushë do t’ju japë një avantazh konkurues unik dhe nuk do të ketë mungesë të vendeve të punës për profesionistë të tillë në kërkim. Kjo industri pritet të gjenerojë më shumë se 20 vende pune në vit deri në vitin 2020. Kompanitë janë të gatshme të paguajnë një çmim për profesionistët me përvojë dhe të çertifikuar që e njohin punën e tyre mirë. Merrni parasysh testimin e aftësive tuaja nëpërmjet projekteve në dispozicion në platforma të ndryshme.

Lexo:  Këto janë profesionet më të kërkuara në Shqipëri

Projektuesi UX
Zhvillimi i dizajnit UX është i jashtëzakonshem. Me ardhjen e dixhitalizimit, ka pasur një zhvendosje në fokus nga projektimi i vetëm në dizajnimin e një përvoje më të mirë të përdoruesit. Ekspertët e UX tani po bëhen jo vetëm kontribues në zhvillimin e produktit, por edhe bashkëpunëtorë dhe bashkë-zbulues. Kjo do të thotë se në vitet e ardhshme, do të ketë një rritje të madhe në rëndësinë e dhënë në dizajnin dixhital dhe UI / UX globalisht, si dhe në nivel kombëtar dhe kështu premton të jetë një opsion karriere fitimprurës në të ardhmen e afërt.

Inxhinieri Software
Për të ofruar produkte software cilësore, ju nevojitet testimi i software-ve në nivelet e zhvillimit, lirimit dhe pranimit. Shtrirja e testimit të software-it po rritet sipas kërkesës së tregut dhe gjithashtu për shkak të revolucioneve më të fundit në sektorin e IT. Industria e testimit është bërë tashmë shumë konkurruese dhe ky konkurs ka evoluar paradigma të reja në të njëjtën kohë. Gjatë dekadës së fundit, profili i testuesit të software-it ka pësuar ndryshime të jashtëzakonshme. Testimi është shndërruar në një tregues për disa implementime të aplikacioneve/produkteve dhe biznesi ka kuptuar rëndësinë e testimit të strukturuar të aplikacioneve përpara lëshimit. Kjo është arsyeja pse testimi duket si një rrugë e mirë karriere për të rinjtë që aspirojnë drejt një karriere në inxhinierinë e software-i.

Menaxher i të dhënave

Të jesh menaxher i të dhënave, është një nga opsionet më të nxehta të dekadës për të bërë karrierë. Kërkesa për studiuesit e të dhënave është e madhe dhe parashikohet të rritet me 15% gjatë pesë viteve të ardhshme. Duke zgjedhur shkencën e të dhënave si një opsion karriere ka shumë fusha veprimi dhe do të mbetet kështu në të ardhmen e afërt. Nevojat e fuqisë punëtore në vitet e fundit janë zhvendosur shpejt dhe ka kërkesë të madhe për profesionistë të kualifikuar në të dhëna, analiza, mësim mekanik dhe inteligjencë artificiale. Kjo kërkon një përgjigje imediate nga arsimi i lartë dhe zhvillimi i fuqisë punëtore. Duke parë se këto role të punës kërkohen sot, ju mund t’i konsideroni për karrierën tuaj të ardhshëm. Këto punë hibride kërkojnë ekspertizë të thellë në role të shumta funksionale, por pse të mos marrë një shans dhe të shkoni poshtë kësaj rruge? Për ta bërë këtë, keni nevojë për aftësi të tilla si SQL, Big Data, Statistika, Matematikë, Machine Learing, R & Python programim së bashku me ekspertizën në fushën e marketingut, menaxhimin e produktit dhe strategjinë e tregut.

MentorMind

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale