Gjoba dhe burg, për përhapjen e "fake news" në Rusi
Përditësuar së fundmi: 19/03/2019

Gjoba dhe burg, për përhapjen e “fake news” në Rusi

Share
nga Neada Muçaj
Mar 19, 2019

Presidenti Vladimir Putin ka firmosur disa projektligje që e vlerësojnë përhapjen e “fake news” online si një krim kundër shtetit që duhet dënuar, raportohet nga media ruse.

Legjislacioni do të japë ndëshkime për përhapjen e informacionit që “nxit mosrespektimin e shoqërisë, qeverisë, simboleve zyrtare qeveritare, ligjeve, kushtetutës dhe organeve qeveritare të Rusisë”.

Lajmet online dhe përdoruesit e internetit që përhapin “fake news” do të përballen me gjoba deri në 22,900 dollarë për fyerje të përsëritura.

Ofendimi i simboleve të shtetit dhe autoriteteve, përfshirë Putin, do të gjobiten deri në vlerën e 300,000 rublave dhe do të ndëshkohen me 15 ditë burgim për përsëritjen e tyre.

Gjobat janë të llogaritura bazuar në prejardhjen e ofenduesit, nëse ai është qytetar, një zyrtar apo person juridik.

Vëzhgues dhe disa ligjvënës e kanë kritikuar legjislacionin për gjuhën dhe potencialin e tij të paqartë për të frenuar fjalën e lirë.

Më shumë se 100 gazetarë dhe figura publike, kanë firmosur një peticion kur këtij ligji, të cilin e quajnë “censurë direkte”.

Kremlini, megjithatë, mohoi se legjislacioni ka lidhje me censurën.

“Lajmet e rreme dhe ofenduese janë një temë jo shumë e pëlqyer në shumë vende të botës përfshirë dhe Europën. Prandaj ne e pamë të nevojshme të merrnim masa edhe në vendin tonë,” tha zëdhënësi i Kremlinit Dmitri Peskov.

Ligjet më të rrepta të internetit të prezantuara gjatë pesë viteve të fundit, kërkojnë që motorët e kërkimit të fshijnë disa rezultate kërkimi, shërbime të mesazheve për të shpërndarë çelësa të kodimit me shërbimet e sigurisë dhe rrjetet sociale për të ruajtur të dhënat personale të përdoruesve në serverë brenda vendit.

/TheMoscowTimes

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente