Forumi Ekonomik Global, Shqipëria ngjitet 13 vende në renditjen globale


Renditja e Shqipërisë në raportin e konkurrueshmërisë globale u përmirësua ne 13 vende krahasuar me vitin e kaluar. Forumi Ekonomik Global publikoi raportin e radhës të konkurrueshmërisë globale për vitin 2016-2017. Raporti, e rendit Shqipërinë të 80-ën në 138 vende të marra në studim. Ky është vlerësimi më i mirë në 5 vjet, ndërsa një vit më parë Shqipëria klasifikohej e 93-ta.

Sipas raportit, vlerësimi i ekonomisë shqiptare është përmirësuar nga 3.93 pikë që ishte një vit më parë, në 4.06 pikë në një sistem vlerësimi, ku 1 është ekonomia më e dobët ndërsa 7 konsiderohet ajo më konkurruesja.

Forumi Ekonomik Global vëren se Shqipëria ka shënuar përmirësim në 3 nga 4 shtyllat kryesore, që janë fuqizimi i institucioneve, ambientin makroekonomik dhe shërbimin shëndetësor dhe ai arsimor. Sipas Forumit Ekonomik Global, me këtë renditje ekonomia shqiptare ka lënë pas për nga konkurrueshmëria shumicën e vendeve të rajonit, përfshirë, Greqinë, Serbinë Malin e Zi dhe Bosnjën.

Pjesë e indeksit të konkurrueshmërisë është edhe një vlerësim i detajuar për çdo vend mbi faktorët më problematik të biznesit. Sipas Forumit Ekonomik Global në shqipëri bizneset konsiderojnë si faktorin më problematik korrupsionin. në vendin e dytë renditen barra e taksave dhe në vendin e tretë mungesa e forcës së kualifikuar punëtorë.

Raporti i konkurrueshmërisë globale konsiderohet si një nga treguesit më të plotë mbi gjendjen e një ekonomie duke integruar brenda tij mbi 140 indekse, nga ambienti makroekonomik tek zhvillimi i infrastrukturës dhe treguesit human e social.

Burimi: top-channel.tv

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale