A janë racizmi dhe fanatizmi në ADN-në tonë? - Business Magazine Albania

A janë racizmi dhe fanatizmi në ADN-në tonë?

Njerëzit janë speciet më bashkëpunuese në planet. Kemi ndërtuar pafund, kemi dërguar mijëra satelitë që rrotullohen rreth planetit dhe objektet në dukje të thjeshta si një laps grafit janë vepër e mijëra duarve nga e gjithë bota. Njeriu ka bërë të pamundurën e megjithatë, ne jemi çuditërisht intolerantë ndaj njëri-tjetrit. Nëse jemi plotësisht të sinqertë, ekziston ndoshta pak nga ksenofobia, racizmi, seksizmi dhe fanatizmi thellë në të gjithë ne, nëse do t’ia lejonim vetes por për fat të mirë, ne mund të zgjedhim të kontrollojmë dhe shtypim prirje të tilla për mirëqenien tonë dhe të mirën e shoqërisë.

Shumica e qëndrimeve dhe sjelljeve njerëzore kanë një përbërës gjenetik dhe mjedisor. Kjo është gjithashtu e vërtetë për frikën tonë ndaj të tjerëve që janë të ndryshëm nga ne, ksenofobisë dhe intolerancës së pikëpamjeve të tyre, fanatizmit.

Ndryshimi i klimës mund të nxisë fanatizmin

Po në lidhje me fanatizmin dhe ksenofobinë? A nuk mund të krijojmë thjesht rregullimet e duhura për to? Kjo mund të varet nga sa të mëdha janë problemet në të ardhmen. Për shembull, rritja e krizave ekologjike, ndryshimi i klimës, ndotja dhe humbja e biodiversitetit  në të vërtetë mund të çojnë në qëndrime më të fshehta dhe ksenofobike. Psikologu kulturor Michele Gelfand ka treguar se si tronditjet mjedisore bëjnë që shoqëritë të bëhen “më të forta” domethënë tendenca për të qenë besnikë ndaj “në grup” bëhet më e fortë. Shoqëri të tilla kanë më shumë të ngjarë të zgjedhin udhëheqës autoritarë dhe të tregojnë paragjykime ndaj të huajve.

Kjo është vërejtur nën kërcënimet ekologjike të kaluara, siç janë mungesa e burimeve dhe shpërthimi i sëmundjeve dhe nën skenarët e ndryshimit të klimës ne presim që këto kërcënime, veçanërisht ngjarje ekstreme të motit dhe pasiguri ushqimore, të keqësohen. E njëjta vlen edhe për pandeminë e koronavirusit. Ndërsa shumë shpresojnë se shpërthime të tilla mund të çojnë në një botë më të mirë, ata mund të bëjnë pikërisht të kundërtën.

Kjo besnikëri e zgjeruar ndaj bashkëqytetarëve tanë është një mekanizëm mbrojtës që ndihmoi grupet e kaluara njerëzore të tërhiqen dhe të kapërcejnë vështirësitë. Por nuk është e dobishme në një botë të globalizuar, ku çështjet ekologjike dhe ekonomitë tona tejkalojnë kufijtë kombëtarë. Në përgjigje të çështjeve globale, zemërimi, ksenofobia dhe zvogëlimi i bashkëpunimit me vendet e tjera vetëm sa do t’i keqësojë ndikimet në kombet e veta.

Në vitin 2001, një iniciativë e Kombeve të Bashkuara e quajtur Vlerësimi i Ekosistemit të Mijëvjeçarit u përpoq të merrte në konsideratë tendencat globale mjedisore dhe, në mënyrë thelbësore, të hulumtonte se si këto tendenca mund të shpalosen në të ardhmen. Një nga skenarët u quajt “Urdhër nga fuqia” dhe përfaqësonte “një botë të rajonalizuar dhe të fragmentuar që merret me sigurinë dhe mbrojtjen. Kombet shohin që interesat e tyre të jenë si mbrojtja më e mirë kundër pasigurisë ekonomike dhe lëvizjes së mallrave, njerëzve dhe informacioni është rregulluar fuqishëm”. Kur mendoni se si Trump flet për ndërtimin e një muri në kufirin e Meksikës, të inkurajuar nga thirrje nga turma, duhet të pyesim veten se sa afër jemi me këtë skenar. Në një shkallë më të madhe, vendet e pasura “të zhvilluara” kryesisht përgjegjëse për shkaktimin e ndryshimit të klimës po bëjnë shumë pak për të adresuar gjendjen e vështirë të vendeve të varfëra.

Duket se ka mungesë empatie, një mosrespektim dhe intolerancë për të tjerët që nuk patën fatin të lindnin në shtetin “tonë”. Në përgjigje të një katastrofe ekologjike, vendet e pasura thjesht argumentojnë se si më mirë të parandaloni fluksin e mundshëm të migrantëve.

Rimarrja e trurit

Fatmirësisht, ne mund të përdorim të menduarit racional për të zhvilluar strategji për të kapërcyer këto qëndrime. Ne mund të forcojmë vlerat pozitive, duke ndërtuar besimin dhe dhembshurinë, duke ulur dallimin midis grupit tonë dhe “tjetrit”. Një hap i parë i rëndësishëm është vlerësimi i lidhjes sonë me njerëzit e tjerë. Të gjithë kemi evoluar nga i njëjti paraardhës dhe tani ne ndajmë mbi 99% të ADN-së tonë me të gjithë të tjerët në planet. Mendjet tona janë të lidhura ngushtë përmes rrjeteve sociale dhe gjërat që ne krijojmë shpesh janë hapi tjetër i pashmangshëm në një seri risish të ndërvarura.

Inovacioni është pjesë e një përpjekjeje të madhe krijuese njerëzore, pa respekt për racat ose kufijtë kombëtarë. Përballë provave marramendëse nga disiplina të shumta shkencore (biologji, psikologji, neuroshkencë) madje mund të vini në dyshim nëse ne ekzistojmë si individë diskrete, apo nëse ky sensualitet individual është një iluzion.

Ne evoluuam të besojmë se jemi individë diskret sepse ajo solli përfitime të mbijetesës (siç është formimi i kujtesës dhe një aftësi për të ndjekur ndërveprime komplekse sociale). Por e marrë shumë larg, individualizmi i përqendruar në vetvete mund të na pengojë të zgjidhim problemet kolektive. Përtej teorisë, praktika është gjithashtu e nevojshme që fjalë për fjalë të rimarrin trurin tonë  duke forcuar rrjetet nervore përmes të cilave lind sjellja e dhembshur. Aktivitetet e komunitetit në natyrë janë krijuar për të rritur lidhjen tonë psikologjike me të tjerët. Në mënyrë të ngjashme, meditimi afrohet në rrjetet nervore në tru dhe zvogëlon ndjenjën tonë të vetë-identitetit të izoluar, në vend të kësaj promovimin e dhembshurisë ndaj të tjerëve. Edhe lojërat kompjuterike dhe librat mund të hartohen për të rritur empatinë.

Më në fund, në nivelin shoqëror, ne kemi nevojë për një debat të sinqertë dhe të hapur për ndryshimin e mjedisit dhe ndikimet e tij aktuale dhe të ardhshme njerëzore në mënyrë thelbësore, se si qëndrimet dhe vlerat tona mund të ndikojnë në jetën tonë. Ne kemi nevojë për dialog publik rreth migracionit njerëzor të drejtuar nga klima dhe si reagojmë ndaj kësaj si shoqëri, duke na lejuar të zbusim reagimin e mprehtë për të zhvlerësuar të tjerët. Le ta shpërfytyrojmë këtë bombë etike të bezdisshme dhe të turpërojmë ata që mbajnë flakë të fanatizmit nën të. Nga ana tjetër ne mund të hapim veten ndaj një qëndrimi më të gjerë të lidhjes, duke na fuqizuar të punojmë së bashku në bashkëpunim me të gjithë banorët e botës.

Ne duhet të drejtojmë kulturat tona dhe të nxisim trurin tonë në mënyrë që ksenofobia dhe fanatizmi të zhduken. Si arrihet kjo? Duke qenë bashkëpunues përtej kufijve të vendosur.

Gazeta SI

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #30 - Nëntor 2022
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0