Kuzhina italiane e para në botë që shpallet Trashëgimi Botërore e UNESCO-s - Business Magazine Albania

Kuzhina italiane e para në botë që shpallet Trashëgimi Botërore e UNESCO-s

Dëgjo këtë artikull
AI Generated
0:00 / 0:00

Kuzhina italiane është njohur si një trashëgimi kulturore jomateriale e njerëzimit. Është kuzhina e parë në botë që njihet si e tillë.

Vendimi u mor unanimisht nga Komiteti Ndërqeveritar i UNESCO-s, i cili u mblodh në New Delhi. Sipas vendimit, kuzhina italiane është një “përzierje kulturore dhe sociale e traditave kulinare”, “një mënyrë për t’u kujdesur për veten dhe të tjerët, për të shprehur dashurinë dhe për të rizbuluar rrënjët kulturore, duke u ofruar komuniteteve një mundësi për të ndarë historinë e tyre dhe për të përshkruar botën përreth tyre”. Lajmi u prit me duartrokitje të zgjatura nga salla.

Kuzhina italiane ishte midis 60 dosjeve nën vlerësim nga 56 vende. UNESCO thekson se si gatimi italian “nxit përfshirjen sociale, duke promovuar mirëqenien dhe duke ofruar një kanal për të mësuarit ndërgjeneracional gjatë gjithë jetës, duke forcuar lidhjet, duke inkurajuar ndarjen dhe duke nxitur ndjenjën e përkatësisë”. Për italianët, gatimi është “një aktivitet i përbashkët që thekson intimitetin me ushqimin, respektin për përbërësit dhe momentet e ndara rreth tryezës. Praktika është e rrënjosur në recetat kundër mbeturinave dhe transmetimin e shijeve, aftësive dhe kujtimeve nëpër breza. Si një praktikë shumëbrezëshe, me role të këmbyeshme në mënyrë të përkryer, gatimi luan një rol gjithëpërfshirës, ​​duke i lejuar të gjithëve të shijojnë një përvojë individuale, kolektive dhe të vazhdueshme shkëmbimi, duke kapërcyer të gjitha barrierat ndërkulturore dhe ndërbrezëshe”.

Lexo edhe: Lahuta shqiptare, zyrtarisht pasuri e trashëgimisë kulturore jomateriale në UNESCO

Nga 21 traditat e regjistruara në Listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale, nëntë lidhen me agro-ushqimin: kuzhina italiane, arti i picajolëve napolitanë, transporti i bagëtive, ndërtimi i mureve me gurë të thatë në bujqësi, kultivimi i hardhisë alberello të rrushit Pantelleria Zibibbo, dieta mesdhetare, gjetja e tartufit, sistemi tradicional i ujitjes dhe mbarështimi i kuajve Lipizzan.

“Kuzhina italiane është ambasadorja jonë më e fuqishme. Ajo mbështet turizmin, pasuron ofertat kulturore të Italisë dhe shpall në të gjithë botën dëshirën për të qenë e pranishme në shumë vende dhe midis njerëzve që e bëjnë Italinë një komunitet. Dhe sot dua të falënderoj të gjithë italianët në mbarë botën, sepse kjo është gjithashtu një mundësi për ta”, deklaroi kryeministrja italiane, Giorgia Meloni.

reuters

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

✨ Thënia e ditës
“Nëse me të vërtetë do të bësh diçka do ta gjesh mënyrën. Nëse jo do të gjesh justifikimin.”
— Jim Rohn
Must watch
Business Mag Nr. #39 – Shtator 2025

‘’Zgjidhni njeriun’’ … ‘’Punësoni për aftësitë e buta’’….   Janë sot postulate nga ekspertët dhe studiues të tregut të punës, të cilat iu drejtohen stafeve të burime njerëzore. Mund edhe të duket pak romantike për kohën që po jetojmë, por zgjedhja e njeriut të duhur për t’i hapur dyert e zyrës, për ta futur në gjirin e skuadrës tënde dhe për t’i dhënë pushtetin e të folurit në emër të brand-it tënd ka sot vlerë më shumë se kurrë më parë. Rëndësia e ‘aftësive të buta’ qëndron në faktin e të zotëruarit të cilësive si komunikimi, dëshira për të provuar e qenë kurioz, bashkëpunimi, empatia, besnikëria, etika e lartë dhe padyshim ndershmëria; tipare të cilat nuk janë edhe aq të thjeshta për tu gjendur në njeriun modern i cili duket se vrapon pas trendeve, të resë dhe virales dhe për të cilin çdo gjë që ka më shumë ndjeshmëri seç duhet është ‘jashtë mode’.

Për ne shqiptarët shumë nga këto vlera njerëzore janë edhe vlera të familjeve tona, vlera të cilat jan duartrokitur gjithmonë në mjediset ku jemi rritur, por që ndoshta nuk duartrokiten edhe shumë sot, ndër breza më të rinj…, ose të paktën nuk duartrokiten në publik. 

E kush më …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0