5 vendet e Europës ku femrat në fushën e shkencës punojnë më të lumtura
Përditësuar së fundmi: 07/03/2019

5 vendet e Europës ku femrat në fushën e shkencës punojnë më të lumtura

Share
nga Neada Muçaj
Mar 07, 2019

Europa ende ka një rrugë të gjatë për të kapërcyer hendekun gjinor në shkencë, por pesë vende bëjnë përjashtim.

Në ditën Ndërkombëtare të Grave dhe Femrave në Shkencë, Komisioni Europian zbuloi të dhëna të reja ku tregohet se 41% e shkencëtarëve dhe inxhinierëve në vendet e Europës janë femra.

Megjithatë ka edhe përjashtime. Në pesë vende të Bashkimit Europian, shumica e shkencëtarëve dhe inxhinierëve janë femra: Lituani 57%, Bullgaria dhe Letonia 53%, Portugalia 51% dhe Danimarka mbi 50%.

Në fund të renditjes ndodhet Hungaria dhe Luksemburgu, të dy me 25%, Finlanda 29% dhe gjithashtu Gjermania me 33%.

Nënpërfaqësimi i grave në shkencë është një shqetësim i madh për barazinë gjinore. Karriera shkencore dhe inxhinerike zakonisht ofron mundësi të shumta punësimi dhe paga më të mira sesa sektorët tipikë të punësimit të femrave, sipas OECD.

Femrat në fushën e shkencës duhet të shërbejnë si një model për vajzat dhe djemtë e rinj.

/Euronews