10 sfidat ekonomike të partive politike në prag fushate, sipas Shoqatës së Investitorëve të Huaj

Shoqata e Investitorëve të Huaj  (FIAA) i kërkon qeverisë shqiptarë që të vijojë reformën në drejtësi. Ky  është elementët kyç, sipas dokumentit të saj, për përmirësimin e klimës së biznesit.

Duke theksuar hapat e bërë, deklarata e FIAA-s kujton se sfida të mëdha mbeten përpara.

Deklarata vjen në prag të zgjedhjeve parlamentare, ndaj kërkon që partitë politike të shprehin qartë në programin e tyre mbi sfidat kryesore të Shqipërisë. Ajo e rendit kvto sfida si më poshtë:

1-Nevoja për përmirësim të menjëhershëm të sistemit gjyqësor shqiptar.

2-Nevojë për rregulla të përmirësuara procedurale, duke siguruar në veçanti transparencë më të madhe në vendimet paraprake të administratës fiskale në tërësi si dhe respektim të rimbursmit të TVSH-së.

3-Përmirësim i procesit të lejeve duke pasqyruar nevojat e industrive specifike dhe zvogëlim i vonesave në marrjen e lejeve të ndërtimit.

4-Kordinim më i mirë mes autoriteteve qendrore dhe atyre lokale për të shmangur veprimet arbitrare kundër bizneseve që janë vendosur në njësitë administrative.

5-Përmirësimi i dialogut me biznesin dhe reagim i duhur i institucioneve përgjegjëse me të cilët investitorët e huaj dhe vendas punojnë në Shqipëri.

6-Mbështje për dixhitalizimin e mëtejshëm të administratës publike dhe veçanërisht në drejtim të ndarjes se të dhënave me subjektet private, më të shpejtë, më të sigurte të shërbimeve.

7-Krijimi i një skeme garancisë në mënyrë që të krijohet një nivel më i lartë mbrojtje për bizneset  në rastet e katastrofave mjedisore apo shëndetësore si kjo e COVID-19.

8-Mbështetje për ekonominë e shkallës duke kombinuar grande publike me fonde private, sidomos në ekonominë rurale.

9-Rritja e investimeve publike  në arsimin profesional me qëllim përhapjen e kulturës së sipërmarrjes në brezin e ri.

10 Fokus në konkurrencën e për të nxitur investimet. Projektet e reja të jepen përmes një procesi konkurrues.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0