Shkencëtarët izraelitë gjejnë kurën për tumoret e trurit » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 19/11/2018

Shkencëtarët izraelitë gjejnë kurën për tumoret e trurit

Share
nga Albana Mucaj
Nën 19, 2018

Një trajtim i ri për tumoret agresive të trurit (të njohur si ‘glioblastoma’) jep premtime të mëdha, sipas një raporti të shkencëtarëve izraelitë që u botua kohët e fundit në revistën “Nucleic Acids Research”.

Glioblastoma është një kancer i trurit serioz dhe i pashërueshëm. Pacientët që marrin këtë diagnozë zakonisht kanë 11 deri në 20 muaj për të jetuar. Një nga vështirësitë kryesore në trajtimin e këtij kanceri është se qelizat e saj shpejt krijojnë një rezistencë ndaj kimioterapisë.

Një ekip i kryesuar nga prof. Rotem Karni dhe studenti i doktoraturës Maxim Mogilevsky në Institutin e Kërkimeve Mjekësore Izrael-Kanada të Universitetit Hebre në Izrael (IMRIC) krijuan një molekulë që pengon rritjen e tumorit të glioblastomës duke rregulluar proteinat që prodhon.

Karni shpjegoi se geni MKNK2 prodhon dy produkte të ndryshme proteinash përmes një procesi të quajtur “splicing alternative ARN”. Këto proteina kanë dy funksione të kundërta: MNK2a pengon rritjen e kancerit, ndërsa MNK2b mbështet rritjen e kancerit.

Molekula e re e Karnit ndërron lidhjen e MKNK2 në mënyrë që prodhimi i proteinave tumor-stimuluese zvogëlohet, ndërsa prodhimi i proteinave që shtypin tumorin rritet. Si rezultat, tumoret kanceroze zvogëlohen ose vdesin.

“Jo vetëm që kjo molekulë vrasëse mund të vrasë vetë qelizat tumorale, por ka fuqinë për të ndihmuar që qelizat rezistente ndaj kimoterapisë, të bëhen sërish të ndjeshme ndaj saj”, tha Karni.

Një patentë për këtë teknologji është regjistruar dhe dhënë në Shtetet e Bashkuara dhe në Europë nëpërmjet Yissum, kompanisë teknologjike të transferimit të teknologjisë së Universitetit Hebraik.

Financimi erdhi nga Fondacioni Gjermano-Izrael, Autoriteti i Inovacionit të Izraelit, Fondacioni i Shkencës i Izraelit, Fondi i Kërkimit të Kancerit të Izraelit, Shoqata e Kancerit të Izraelit, Fondacioni Henry & Merilyn Taub dhe Fondacioni Carol Epstein.

Izraelisot.com