Ata që do të pijnë kafe në të ardhmen mund ta marrin nga një laborator dhe jo prej plantacioneve. Këtë e thonë shkencëtarët që qëndrojnë pas teknikës së re të rritjes së asaj që shpresojnë të jetë kafe e qëndrueshme në një laborator.
“Është vërtet kafe, sepse nuk ka asgjë tjetër përveç materialit të kafesë në produkt” i thotë Heiko Rischer AFP-së, duke treguar një pjatë me pluhur kafe të çelur.
Ekipi i tij i studiuesve në institutin finlandez të kërkimit teknik VTT beson se kafja e tyre do të shmangte shumë probleme mjedisore që lidhen me prodhimin masiv të një prej pijeve të preferuara në botë.
Kafeja nuk bluhet nga kokrrat, por rritet nga një grup qelizash bimore kafeje nën kushte të kontrolluara të temperaturës, dritës dhe oksigjenit, në një bioreaktor.
Lexo: Studentja nga Prishtina bëhet pjesë e laboratorit më të madh në botë për Fizikën Nukleare
Pasi të realizohet, pluhuri mund të piqet në të njëjtën mënyrë si kafeja konvencionale.
Ekipi i Rischer përdori të njëjtat parime të bujqësisë qelizore që përdoren për të prodhuar mish të rritur në laborator, i cili nuk përfshin therjen e bagëtive dhe që vitin e kaluar iu dha miratimi nga autoritetet e Singaporit për të dalë në shitje për herë të parë.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.