Publikohet hulumtimi i parë në Shqipëri që përqendrohet në ndikimin e COVID-19 në zhvillimin dhe riaftësimin e fuqisë punëtore në sektorin privat

Publikohet hulumtimi i parë në Shqipëri që përqendrohet në ndikimin e COVID-19 në zhvillimin dhe riaftësimin e fuqisë punëtore

AIMS International Albania & Kosova, me mbështetjen e RisiAlbania, një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim SDC, ndërmorën studimin ‘Zhvillimi dhe Riaftësimi i Fuqisë Punëtore në Mormalitetin e Ri”, gjatë muajit dhjetor 2020. Ky është studimi i parë në Shqipëri me fokus në ndikimin e COVID-19 në fuqinë punëtore dhe biznese të sektorëve të ndryshëm. Studimi u prezantua publikisht në 10 Shkurt, gjatë një webinar-i me pjesëmarrës nga sektorë të ndryshëm të biznesit, ofrues trajnimesh, ekspertë zhvillimi dhe aktorë të tjerë të interesuar.

Qëllimi kryesor i studimit, i pari i këtij lloji në Shqipëri, është të eksplorojë ndikimin e pandemisë në bizneset në Shqipëri dhe cilat ishin aftësitë më të kërkuara gjatë kësaj sfide globale. Për më tepër, studimi përqendrohet në aftësitë e reja të kërkuara nga punonjësit e të gjitha niveleve dhe kategoritë e reja të punës që do të krijohen në Shqipëri.

Raporti ofron informacion të thelluar rreth 6 grupeve të industrisë me potencialin më të lartë të punësimit për të rinjtë në Shqipëri përkatësisht: Outsourcing (BPO); Shërbimet bankare/financiare; Software development/IT Solutions; Marketingu  Dixhital / Web; Tregtia me pakicë/; Pasuri të paluajtshme; & Turiz etj. Ai gjithashtu përshkruan një seri rekomandimesh praktike se si menaxherët e biznesit mund të hartojnë planet e duhura strategjike në lidhje me zhvillimin e mëtejshëm të kapitalit njerëzor.

Pjesëmarrësit e këtij sondazhi janë/ndodhen në nivelet e larta të vendimmarrjes së biznesit në lidhje me kapitalin njerëzor, me të dhëna mjaft të vlefshme për të krijuar një pamje më të qartë të situatës aktuale dhe parashikimit të vendeve të punës dhe aftësive.

Nëse fokusohemi në gjetjet specifike për sektorë specifik, studimi tregon se Turizmi ka qenë industria më e prekur negativisht nga Covid-19, ndërsa sektori i BPO shënon shkallën më të lartë të punësimeve gjatë pandemisë. Këto gjetje mund të përdoren si një udhëzues nga drejtuesit për të hartuar plane strategjike për menaxhimin e Burimeve Njerëzore; profesionistët e strategjive të të mësuarit/aftësimit dhe zhvillimit (L&D), për të hartuar programe efektive zhvillimi, si dhe individët me qëllim të vetë-zhvillimit.

 

 

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0