Mars, shkencëtarët italianë zbulojnë rezerva ujore
Përditësuar së fundmi: 26/07/2018

Mars, shkencëtarët italianë zbulojnë rezerva ujore

Share
nga Albana Mucaj
Kor 26, 2018

Mars, në polin verior të tij ka një rezervë ujore nëntokësore miliona litra.

Zbulimi është bërë nga një grup shkencëtarësh italianë, falë një instrumenti të realizuar në Itali.

Uji është i kripur shkruan www.ilsole24ore.com është në një lloj vaske natyrale që shtrihet për rreth 20 kilometra kuadratë me një thellësi 1.5 kilometër nga sipërfaqja.

Sonda në Mars

Nisur nga fakti që temperatura duhet të jetë shumë e ulët nën terrenin marsian, shumë më e ulët se zero, në formë të ngrirë, përmbajtja vlerësohet të jetë me minerale të rëna nga terreni. Ngrirja në teperatura shumë larg 0 gradë, sjell diçka të ngjashme më atë që shihet nën akujt e poleve tona.

Ky imazh tregon se si radari arrin të futet në terren dhe të gërmojë në ujë.

Zbulimi që do të publikohet në revistën Shkenca është prezantuar dhe konfirmuar nga Agjencia ajrore italiane Asi, e cila ka mbështetur që në fillim misionin Mars Express, sateliti europian që prej vitesh sillet përreth Marsit e që ka sigurar të dhëna thelbësore për njohjen e planetit. Në satelit është instaluar instrumenti Marsis, bazuar në Radar.

Shkencëtarët e Institutit Kombëtar të Astrofizikës dhe të universiteteve të Romës, që kanë marrë pjesën në kërkime janë të bindur se mund të ketë edhe zona të tjera me kushte të favorshme për praninë e ujit në thellësi të Marsit. Tashmë që metoda e kërkimit është provuar, pritet të vijojnë kërkimet e tjera për ujë.

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente