Ku ndalon menaxhimi dhe fillon lidershipi

Ku ndalon menaxhimi dhe fillon lidershipi

Për t’i bërë gjërat më të komplikuara, shumica e njerëzve nuk e dinë (në praktikë) se ku ndalet menaxhimi dhe ku fillon udhëheqja. Ne e bëjmë atë pyetje kur ne punojmë me klientë dhe rrallëherë njerëzit e dinë, madje dhe klientët tanë janë që udhëheqës të lartë dhe drejtues në kompani të mëdha dhe të vogla.

Në fakt, udhëheqësit më të mirë në botë kanë ditur të menaxhojnë në mënyrë efektive punët e tyre dhe njerëzit e tyre. Kryesorja është të kuptojmë se kur duhet të dalim nga roli i menaxhimit dhe të vishemi me rrobat e udhëheqjes.

Po, ka një kohë dhe një vend për secilin, por nëse doni të jeni një udhëheqës më efektiv, absolutisht duhet të kuptoni ndryshimin dhe se mbështetja te aftësitë menaxheriale ose zakonet do të lidhë shkurt aftësinë tuaj për të qenë një udhëheqës i fuqishëm. Parashikoni, kontrolloni dhe menaxhoni Ky është menaxhimi. Etimologjia e fjalës menaxhim buron nga vitet 1590 dhe u përdor për të përshkruar “aktin e menaxhimit nga drejtimi ose manipulimi”. Kishte të bënte me bagëtinë dhe kontrollimin e kafshëve. Pra, kur është i rëndësishëm menaxhimi? Kur jeni duke kërkuar të siguroni mbijetesën e asaj që tashmë ekziston. Kur keni nevojë të parashikoni, kontrolloni dhe menaxhoni proceset, ekipet, njësitë e biznesit, prodhimin, operacionet dhe organizatën në tërësi. Pa menaxhim, rezultatet do të ishin katastrofike. Menaxhimi përqendrohet në këtu dhe tani. Sfidat afatshkurtra deri në ato afatmesme me të cilat përballet një kompani. Mund të përfshijë triazh dhe shuarjen e zjarreve proverbiale, goditjen e afateve dhe sigurimin që të gjitha detyrat janë duke përfunduar ashtu siç janë parashikuar. Menaxhimi është i parashikueshëm.

Menaxhimi është i parashikueshëm, i matshme. Dhe përsëritet. Ekziston një vlerë e jashtëzakonshme në menaxhim për kompanitë, por vetëm sa i përket qëndrueshmërisë aktuale.

Në shumë raste, menaxhmenti mund të zgjidhë problemet më të menjëhershme, por një konstante në biznes është kjo: Asgjë nuk mbetet e njëjtë. Kompanitë duhet të jenë të shkathëta, të afta të rregullohen dhe të mendojnë përpara.

Dhe kjo është ajo ku menaxhimi duhet të marrë fund: kur nuk mund të zgjidhë më problemin në fjalë. Atëherë fillon udhëheqja.

Lexo:5 këshilla për të realizuar me sukses një intervistë pune virtuale

Realizimi i një të ardhmeje që nuk do të ndodhte gjithsesi. Kjo është udhëheqja. Nuk ka të bëjë me mbajtjen e fjalimeve të shkëlqyera ose të qenit i pëlqyer apo karizmatik. Bëhet fjalë për ofrimin e rezultateve dhe realizimin e të ardhmes që nuk ishte parashikuar të ndodhte. Kjo është arsyeja pse drejtuesit paguhen me para të mëdha. Pjesë e punës së tyre është të realizojnë një të ardhme që nuk do të ndodhë përmes menaxhimit të asaj që tashmë ekziston. Dhe kjo është gjithashtu arsyeja që lidershipi zakonisht nuk është një gjë “Unë”. Kërkon regjistrimin e të tjerëve për të parë diçka të mundshme për veten dhe ekipin e tyre që nuk ishte më parë. Udhëheqja fillon duke imagjinuar të paimagjinueshmen. Kur Dr. Martin Luther King Jr mbajti një fjalim “Kam një ëndërr”, fjalët pikturuan një botë mundësie që njerëzit mund të jetonin. Nuk ishte diçka e parashikueshme të ndodhte në atë kohë, dhe megjithëse sot kemi akoma punë për të bërë edhe në fushat e lojës, por me udhëheqjen e guximshme të King-ut, u morën hapa kryesorë në realizimin e asaj ëndrre.

Një organizatë që mbetet e rrënjosur në bërjen e të njëjtave gjëra në të njëjtën mënyrë do të lihet pas. Gjithçka ndryshon – nga teknologjia në kërkesën e konsumatorit dhe gjithçka në mes – dhe për shkak të kësaj, është thelbësore të imagjinohet ajo që nuk është imagjinuar kurrë më parë.

Janë udhëheqësit që qëndrojnë në greminën e së pamundurës dhe i tregojnë botës  se ku duan të shkojnë. Aty ku dëshirojnë të drejtojnë.

Tani, pa dyshim, ekziston një paradigmë e tretë që shpesh rrëzohet në menaxhim ose udhëheqje dhe kjo është sipërmarrja. Sipërmarrja është mënyra e të menduarit ose mënyra e të menduarit që beson se gjithçka është e mundur tani. Një tjetër funksion kritik që, së bashku me udhëheqjen dhe menaxhimin, e bën të mundur zotërimin e biznesit.

Në përgjithësi, kjo është ajo ku menaxhimi ndalet dhe udhëheqja fillon:

.1.Menaxhmenti kontrollon operacionet e përditshme.

2.Menaxhmenti përqendrohet në afatet kohore.

4.Menaxhmenti zgjidh probleme të menjëhershme.

5.Lidershipi parashikon një të ardhme të re.

6.Lidershipi krijon një rrugë përpara.

7.Lidershipi zgjidh problemet.

8.Lidershipi frymëzon ndryshimin.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale