AKEP drejt kufizimit të domain.al për Regjistruesit.


Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare kërkon vendosjen e një kufiri për numrin e domaineve që një kompani regjistruese mund të mbajë. AKEP, ka parashtruar se në rastet kur subjektet kërkojë një domain .al dhe nuk e vendosin atë në punë për një periudhë 3-6 muaj atëherë ai të kalojë sërish i lirë. AKEP parashikon një vendosjen e një kufizimi për numrin maksimal që nuk mund të jetë më shumë se 10.


Në vlerësimet e bëra, autoriteti ka nxjerrë në pah se regjistruesit e domain-eve kanë në pronësi të tyre mbi 28 % të atyre që janë nën zonën .al, com.al dhe net.al.

Raporti i publikuar në një nga mbledhjet e janarit, thekson se, ligji nuk vendos kufizime për numrin maksimal, cka bën që një pjesë e mirë e regjistruesve t’i mbajnë ato në pronësi të tyre edhe pse nuk I vënë në përdorim për një kohë të gjatë. Kufiri i sipërm vjen edhe për faktin se disa prej kompanive kanë të rëyervuara gati 3900 domaine.

Raporti i AKEP thekson se, “Regjistruesit kanë në pronësi 5 668 domaine ose afërsisht 28% të numrit total të domaineve .al. Pasja në posedim të kaq shumë domaineve .al, si domaine të vetë Regjistruesve, përbën një lloj pengese në lirinë e subjekteve dhe individëve për të regjistruar një emër domaini, në veçanti të atyre që zotërojnë marka dhe patenta të regjistruara’’.

Në kushtet kur rreth 28% e domain-ve janë në posedim të Regjistruesve, për t’u ridhënë mundësinë subjekteve të kenë domainin.al të dëshiruar por që nuk e kanë marrë deri sot për shkak të zënies nga Regjistruesit, AKEP vëren se do të ishte një lloj zgjidhje që Regjistruesit të lirojnë posedimin e të gjitha domaineve dhe ti kalojnë “të lirë”, edhe për faktin se nuk mund ti përdorin kaq shumë domaine.

 “Posedues të një ose disa emra domainesh nën zonen .al: .com.alorg.al dhe .net.al, kanë të drejtë të jenë individët, personat fizikë dhe juridikë publikë dhe privat dhe personat fizik tregtar, që sipas procedures së regjistrimit, plotësojnë të gjitha kushtet dhe kërkesat e kësaj rregullore. Numri i lejuar maksimal i domaineve .al përfshirë nëndomainet, është 5 deri 10 domaine, me kushtin që të vendosen në përdorim brenda një afati 3 deri 6 mujor’’, thotë AKEP.

Regjistruesit, sipas dokumentit të publikuar të AKEP në faqen e tij të internetit, kanë detyrimin të kontrollojnë nëse domaini i regjistruar/modifikuar prej tyre, është vendosur në punë brenda këtij afati dhe në rast se përdoret gjatë kohës së vlefshmërisë. Nëse verifikohet që një domain qëndron pa përdorur në një afat prej 6 muajsh gjatë kohës së vlefshmërisë, Regjistruesi e kalon atë domain në gjendje të lirë”.

Përjashtim nga ky rregull bëjnë vetëm insitucionet shtetërore që mund të kenë numër më të madh domainesh të lira. Në rastet e subjekteve private apo individë kur ka kërkesë për kalim të numrit maksimal atëherë ato trajtohen vetëm në AKEP dhe është ky i fundit që vendos nëse do të ketë rritje të numrit apo jo.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0