16-fishohet tarifa e liçencimit të karburanteve

16-fishohet tarifa e liçencimit të karburanteve


Qeveria shqiptare rrit me 16 herë tarifën e liçencimit të pikave të tregtimit të karburanteve. Aktualisht, për të hapur një pikë të pavarur tregtimi karburanti liçenca kushton 300 mijë lekë, ndërsa me hyrjen në fuqi të Vendimit të Këshillit të Ministrave do të kushtojë 5 milionë lekë. Ndërsa, për hapjen e të njëjtit aktivitet në një qytet tjetër tarifa është 200 mijë lekë dhe me ndryshimin e qeverisë do të shkojë në 2 milionë lekë.

Rritja e tarifave pritet të pasqyrohet në rritjen e çmimit të karburantit, siç ndodh me çdo rritje tjetër kostoje për biznesin, i cili e transferon atë te konsumatori përfundimtar. Rreth 67% të çmimit të naftës e përbëjnë taksat. Në VKM janë përcaktuar procedurat dhe kushtet për dhënien e liçencave për tregtimin e naftës bruto dhe nënprodukteve të saj.

VENDIMI

Veprimtaria e tregtimit me shumicë të naftës bruto dhe nënprodukteve të saj bëhet vetëm nga shoqëritë tregtare, të themeluara në formën e shoqërive aksionare, pasi të jenë pajisur me Liçencë tregtimi nga Qendra Kombëtare e Licencimit (QKL). Shoqëria aksionare paraqet në QKL kërkesën për t’u pajisur me Licencë tregtimi, bashkë me dokumentet shoqëruese ekstraktin historik dhe tregtar të regjistrit tregtar, nga Qendra Kombëtare e Regjistrimit, që vërteton se personi juridik është krijuar në formën e shoqërisë aksionare, ku objekt të veprimtarisë të ketë edhe tregtimin e naftës bruto e nënproduktet e saj. Një tjetër dokument është vërtetimin e pronësisë ose kontratën e qirasë për depozitat/magazinat që do të përdorë personi juridik.

Personi juridik nuk mund të marrë me qira kapacitete depozituese/magazinuese, në qoftë se ato janë në përdorim nga qiradhënësi apo nga ndonjë person i tretë, si dhe kapacitete depozituese/ magazinuese të rafinerive të naftës dhe impianteve të përpunimit të nënprodukteve të naftës, të cilat janë në funksion të procesit teknologjik dhe kanë infrastrukturë të përbashkët me rafinerinë. Kohëzgjatja e kontratës së qirasë të jetë jo më pak se 5 vjet. Një tjetër dokument është vërtetimi për kontrollin e objektit, për respektimin e kushteve teknike, të lëshuar nga Inspektorati Shtetëror Përgjegjës (ISHP); dhe vërtetimin e pronësisë ose kontratën e marrjes në përdorim për automjetet e transportit për naftë bruto dhe nënproduktet e saj, që do të përdorë personi juridik.

Dokumente të tjera janë çertifikatën e miratimit për mjetet që transportojnë disa mallra të rrezikshme, leje mjedisi, sipas legjislacionit në fuqi për mjedisin, për ambientet depozituese dhe, në rastet e tregtimit të vajrave lubrifikantë, për kapacitetet magazinuese dhe vërtetimin e shlyerjes së detyrimeve tatimore, përfshirë sigurimet shoqërore.

/Balkanweb/

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0