Video e Zuckerberg tregon sa e vështirë është të përballesh me fake news
Përditësuar së fundmi: 17/06/2019

Video e Zuckerberg tregon sa e vështirë është të përballesh me fake news

Share
nga Neada Muçaj
Qer 17, 2019

Një video e transformuar e Mark Zuckerberg po qarkullon në të gjitha rrjetet sociale.

Video portretizon Zuckerberg duke pohuar, “Imagjinoni për një sekondë:  Një njeri, me kontroll të plotë mbi të dhënat e vjedhura të miliarda personave, të gjitha sekretet e tyre, jetët, të ardhmet e tyre”.

“Do doja t’ju thoja se misioni ynë në jetë është të lidhim njerëzit, por nuk është. Ne duam vetëm të parashikojnë sjelljet e tua të ardhshme. Spectre më tregoi se si t’ju manipuloj dhe të ndaj të dhëna personale për veten dhe të gjithë të dashurit e tu. Sa më shumë të shprehesh në rrjetet tona sociale, aq më shumë ne të zotërojmë ty”, thotë Zuckerberg në videon e manipuluar.

Video është realizuar me pamjet e një video të vitit 2017 duke përdorur inteligjencën artificiale, e njohur si teknologjia deepfake, për të manipuluar fytyrën e Zuckerberg, duke thënë diçka që në të vërtetë nuk e ka thënë. Zëri i Zuckerberg është përshtatur nga një aktor.

Realizimi i saj është bërë nga një startup izraelit i quajtur Canny AI. Video të tilla qarkullojnë dhe për Donald Trump e Kim Kardashian. Këto video kanë për qëllim të tregojnë se si teknologjia mund të përdoret për të manipuluar të dhënat.

Teknologjia po avancon, por jo detyrimisht në favorin tonë. Problemi që shtrohet është lejimi i këtyre videove në të gjitha platformat dixhitale. Shumë imazhe personash mund të përdoren për të thënë atë që nuk kanë thënë.  Kjo bëhet fare lehtë në website të ndryshme me 10-20 dollarë. Dhe sigurisht që njerëzit kanë tendencën të besojnë variantin negativ, sidomos në politikë.

Duhet kohë që video të tilla të studiohen për vërtetësinë e tyre, por fatkeqsisht gjatë kësaj kohe miliona njerëz mund të jenë duke e parë. Dëmi mund të jetë bërë.