Urreni punën tuaj? Bëjini vetes këto 7 pyetje, për të gjetur një punë me më shumë para dhe më shumë lumturi » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 09/09/2019

Urreni punën tuaj? Bëjini vetes këto 7 pyetje, për të gjetur një punë me më shumë para dhe më shumë lumturi

Share
nga Admin
Sht 09, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Mezi po e prisni ditën kur të hiqni dorë nga puna juaj? Ju nuk jeni të vetmit: sipas një sondazhi të Gallup, rreth 85% e të punësuarve në botë nuk janë të angazhuar në vendin e punës. Kjo është një statistikë mjaft shqetësuese, duke marrë parasysh që për shumë prej nesh, puna merr një pjesë të madhe të kohës dhe jetës tonë.

Atëhërë, çfarë duhet të bëni nëse e urreni punën tuaj? Nëse jeni të gatshëm të merrni një përvojë më produktive drejt kërkimit të një pune që ju bën vërtet të lumtur, i shtroni vetes këto pyetje:

  1. Pse e urren punën tënd?

Si fillim, reflektoni duke menduar se pse e urreni punën tuaj. Mendoni me kujdes çdo detaj të mundshëm. A është shefi juaj arrogant, është një udhëtim që të shkatërron shpirtërisht apo fakti që puna që bëni nuk ndez ndonjë pasion brenda jush?

Hapi i parë për veprim është vetëdija. Duke e specifikuar se pse e urreni punën tuaj, ju mund të mendoni disa ide për të rregulluar ose ndryshuar gjërat që po ju bëjnë të pakënaqur.

Konsiderimi pse e urreni punën tuaj mund t’ju japë gjithashtu përshtypje për atë që është e papranueshme në pozicionet e ardhshme, në mënyrë që të shmangni situata të caktuara me punësimin në të ardhmen.

  1. Çfarë ju pëlqen në punën tuaj?

Edhe nëse nuk ju pëlqen puna juaj në përgjithësi, ka të paktën disa nga gjërat që ju pëlqejnë. Për shembull, ndoshta vërtet kënaqeni me bashkëpunëtorët tuaj, rregullisht rriteni çdo vit, ose e doni sektorin, fushën në përgjithësi. Shfrytëzimi i asaj që ju pëlqen në punën tuaj mund t’ju ndihmojë të informoheni se çfarë lloj drejtimi ju duhet të merrni për të gjetur një punë që ju bën të ndjeheni të shkëlqyeshëm. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të vendosni se cila rrugë veprimi është e nevojshme për të gjetur një punë të tillë.

Për shembull, nëse e doni punën tuaj, por jo bashkëpunëtorët tuaj, mund të duhet të gjeni një kompani tjetër.

3. Çfarë ju bën të doni punën tuaj?

Në kohën e sotme, ka gjëra që mund të ndryshohen në punën tuaj që mund t’ju bëjnë t’a doni atë? Merrni kohën për të konsideruar gjëra që mund të përmirësojnë vërtetë marrëdhënien tuaj me punën tuaj, si të qenit në gjendje të punoni në shtëpi 2 ditë në javë ose të zhvendoseni në një departament tjetër, në mënyrë që të mund të punoni me një mbikëqyrës tjetër. Merrini specifikisht, sepse gjëja tjetër që dëshironi të merrni në konsideratë është duke u përpjekur t’i bëni këto gjëra. E cila çon në pyetjen tjetër …

4. A mund t’i ndryshoni gjërat në punën tuaj?

Ndërsa kërkimi i gjërave mund të jetë i frikshëm, nuk e dini nëse nuk provoni. Nëse keni kuptuar disa zgjidhje që mund ta bëjnë punën tuaj një përshtatje më të mirë, mendoni t’i propozoni ato punëdhënësit tuaj.

Shikoni pse këto ndryshime kanë kuptim jo vetëm për ju, por për punëdhënësin, duke përfshirë sesi këto ndryshime do t’ju bëjnë një punonjës më të mirë dhe më efektiv. Me mundësinë e rritjes së produktivitetit dhe performancës, mund të zbuloni se punëdhënësit janë të hapur për të punuar me ju për të gjetur zgjidhje të dobishme reciproke.

5.A mund ta ndryshoni mendimin tuaj?

Ju mund të mos jeni në gjendje të kontrolloni shumë në jetë, por jeni duke kontrolluar vetë mentalitetin dhe qëndrimin tuaj. Çfarë do të ndodhte nëse vendosni të shijoni punën tuaj, edhe nëse ka aspekte nga ato që nuk ju pëlqejnë?

Ndërsa kjo tingëllon e thjeshtë, është shumë më e lehtë se sa thuhet. Ai përfshin një zgjedhje të ndërgjegjshme për të shmangur një qëndrim mposhtës dhe do të marrë shumë vullnet për të shmangur bisedat negative, thashethemet në vendin e punës dhe ankesat. Por ndonjëherë, një rregullim i qëndrimit mund të sjellë një ndryshim vërtetë të madh në vendin e punës, duke ndryshuar potencialisht se si ndiheni për punën tuaj.

6.A keni një plan përfundimtar?

Nëse keni vendosur që nuk ka asnjë mënyrë tjetër, atëherë ndoshta është koha të filloni të bëni një plan daljeje. Për shkak se me siguri keni përgjegjësi dhe nuk dëshironi “të digjni ura”. Zakonisht nuk është ide e mirë të keni një moment dramatik “Unë u largova”. Në vend të kësaj, merrni kohën për të qenë taktikë për një strategji daljeje.

Vendosni synime specifike për ato që dëshironi të bëni dhe filloni të bëni punën që do t’ju arrijë atje. Kjo mund të jetë çështje fillimi të aplikoni për disa punë në javë në kohën tuaj të lirë ose të regjistroheni për një kurs për të filluar ndjekjen e një linje të ndryshme të punës.

7.A mund të diversifikoni për të fituar më shumë para?

Diçka që njerëzit e suksesshëm shpesh kanë të përbashkët është se ata kanë më shumë se një burim të ardhurash. A mund të filloni të rritni pavarësinë tuaj financiare dhe potencialisht të shpëtoni veten nga puna juaj duke shtuar disa burime shtesë të të ardhurave?Disa mënyra të zakonshme për të diversifikuar përfshijnë, investimin në pasuri të paluajtshme, investime në bursë ose fillimin e një biznesi.

Kush e di: duke u diversifikuar, ju mund të jeni në gjendje të shpëtoni nga një punë që e urreni!

Amantia Kullolli

Entrepreneur

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente